Suomen suurimpiin kuuluvan huumevyyhdin käsittely alkaa käräjillä – poliisin mukaan Hollannista tuotiin yli 20 miljoonan euron arvosta huumeita kukkien seassa

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään Suomen suurimpiin kuuluvan huumevyyhdin käsittely. Poliisin mukaan Suomeen salakuljetettiin huumeita Hollannista kukka- ja huonekasvilastien seassa.

Poliisin mukaan kesästä 2018 toukokuuhun 2020 ulottuvalla ajanjaksolla Suomessa levitettyjen huumeiden katukauppa-arvo oli yli 20 miljoonaa euroa. Aineita myytiin laajasti ympäri Suomea. Tätä kautta Suomeen kuljetettiin myös pääosa niin sanotun Katiska-vyyhdin huumeista, poliisi on kertonut.

Syytettyjä on yhteensä lähes 30, osa Suomen ja osa muiden maiden kansalaisia. Poliisin mukaan huumekuljetusten pääasialliset järjestäjät ovat kaksi hollantilaista miestä. He pakkasivat ja lastasivat huumeet Hollannissa Suomeen kuljetettavaksi. Salakuljetusta peitelläkseen miehet olivat perustaneet yrityksen kukkien ja muiden kasvien maahantuontia ja myyntiä varten.

Keskusrikospoliisin (KRP) mukaan Suomessa toimi useita vastaanottoportaita, joiden tehtävänä oli myydä huumeet edelleen. Katiska-juttuun liittyen huumeita tuotiin kaksi isompaa erää, ja asiakkaana toimi jutun toinen pääepäilty, Niko Ranta-aho, KRP on kertonut.

Kansainvälistä, ammattimaista ja järjestäytynyttä toimintaa

Poliisin mukaan hollantilaisten asiakkaina pääkaupunkiseudulla oli kaksi erillistä rikollisryhmää, joista toisen jäsenet ovat pääosin peräisin Itä-Afrikasta ja toisen pääosin Lähi-idästä. Molemmissa ryhmissä oli poliisin mukaan kymmenkunta jäsentä.

Helsingin poliisin mukaan ulkomaista alkuperää olevat rikollisryhmät ovatkin ottaneet haltuunsa pääkaupunkiseudun huumekauppaa.

– Näitä ryhmiä eivät yhdistä liivit, vaan etninen alkuperä tai sama kieli. Juttu on aika hyvä esimerkki siitä, miten huumekauppa ja järjestäytynyt rikollisuus näyttäytyvät pääkaupunkiseudulla. Se on todella kansainvälistä, rikostarkastaja Markku Heinikari Helsingin poliisista kertoi STT:lle.

Heinikarin mukaan toiminta on ollut hyvin "ammattimaista ja järjestäytynyttä".

– He ovat huumekaupan ammattilaisia. Heillä on vahvat kansainväliset yhteydet muiden maiden ammattirikollisiin, hän sanoi.

KRP:n ja Helsingin poliisin lisäksi asiaa tutkittiin Pohjanmaan, Hämeen ja Kaakkois-Suomen poliisilaitoksissa. Huumevyyhdin yhtenä keskeisenä toimijana poliisi pitää niin sanottua Lappeenrannan miestä.

Hieman yli 30-vuotiaan suomalaisen miehen epäillään tilanneen Hollannista Suomeen useita huumausaine-eriä. Poliisin mukaan erät ovat olleet suuria ja sisältäneet ison valikoiman erilaisia huumeita muun muassa kokaiinia, amfetamiinia ja ekstaasia.

Poliisin mukaan miehellä ei ole merkittävää aiempaa rikostaustaa.

Käsittelylle Helsingin käräjäoikeudessa on määrätty päiviä kesäkuun loppupuolelle asti.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka