Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aluehallintovirastot voivat jatkossa määrätä massatestejä rajoilla

Aluehallintovirastot (avit) voivat jatkossa määrätä niin sanottuja laajoja pakollisia koronatestejä rajoilla. Avit muuttivat tulkintaansa terveystarkastuksista eduskunnan perustuslakivaliokunnan kannanoton takia. Myös sosiaali- ja terveysministeriöltä viime viikolla saatu uusi ohjaus tukee uutta tulkintaa, avien tiedotteessa kerrotaan.

Tartuntatautilain 16. pykälässä säädetään pakollisista terveystarkastuksista, joiden osana voi olla esimerkiksi koronavirustesti. Pykälän tulkinnasta on koronaepidemian aikana ollut erilaisia kantoja.

Avit katsovat, että perustuslakivaliokunnan lausunnon mukaan aluehallintoviraston on mahdollista jo nykylainsäädännön perusteella määrätä rajanylityspaikoilla paitsi yksilöllisiä terveystarkastuksia myös niin sanottuja massatestejä.

Avien mukaan maahantulijoiden määrä rajanylityspaikoilla on kuitenkin tällä hetkellä hyvin maltillinen ja kuntien arvion mukaan testaukset niillä toimivat varsin kattavasti. Muun muassa Etelä-Suomen aluehallintovirastosta kerrotaan, että uusi tulkinta ei juurikaan muuta toimintaa rajoilla, sillä testauksesta kieltäytyviä on hyvin vähän.

– Valtaosa menee aivan vapaaehtoisesti testiin, sanoi aluehallintoylilääkäri Anne Hiiri Etelä-Suomen aluehallintovirastosta STT:lle maanantaina.

Ne muutamat yksittäisetkin testeistä kieltäytyjät voidaan uuden tulkinnan perusteella jatkossa määrätä koronatestiin ilman, että kuntien tartuntatautiviranomaiset pyytävät avilta erikseen päätöksen jokaisesta testattavasta.

Hiiren mukaan muun muassa Kaakkois-Suomen raja-asemilla Nuijamaalla ja Vaalimaalla 1–3 henkilöä vuorokaudessa kieltäytyy testistä. Helsingin satamissa taas edellytetään kaikilta laivaan noustessa ennakkotestitodistusta. Helsinki-Vantaan lentoaseman ajantasaista tilannetta hän ei osannut maanantaina kertoa.

Etelä-Suomen avi tekee Hiiren mukaan parhaillaan selvityksiä, tehdäänkö ensimmäisiä massapäätöksiä jo tällä viikolla.

Kaikki ilman todistusta tulevat rajanylittäjät halutaan testiin

Hallitus on valmistellut lakimuutosta, jolla selkeytetään käytäntöä. Hallituksen toivomuksena on ollut, että rajoilla testattaisiin kaikki matkustajat, joilla ei ole esittää jonkinlaista todistusta siitä, että eivät sairasta koronaa. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kiitteli Twitterissä , että kyseessä oli "odotettu ja oikea päätös". Hän on sanonut, että aluehallintovirastot eivät ole käyttäneet toimivaltuuksiaan asiassa niin paljon kuin mahdollista.

Avit ovat toimineet asiassa sosiaali- ja terveysministeriön helmikuun alussa antaman ohjauskirjeen ja sen oikeudellisen arvioinnin mukaisesti.

– Tämän arvion mukaan lähtökohtana on ollut testausten vapaaehtoisuus. Sen vuoksi tartuntatautilain 16. pykälän perusteella tehtävien terveystarkastusten on pitänyt olla yksilöpäätöksiä ja perustua yksilölliseen lääketieteelliseen arviointiin, avien tiedotteessa kerrotaan.

Suomi ei ole toistaiseksi vaatinut todistusta negatiivisesta koronatestistä maahan saapuvilta ihmisiltä, mikä on herättänyt paljon keskustelua. Sosiaali- ja terveysvaliokunta piti viime viikon mietinnössään ennakkotestausmallia tarpeellisena. Sunnuntaina perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) lupasi, että sellaista ryhdytään valmistelemaan.