Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyrian vuosikymmenen jatkunut sota on syössyt miljoonat lapset kurjuuteen

Syyrian kymmenen vuotta jatkuneen sisällissodan seurauksena yli 8,5 miljoonaa lasta Syyriassa tarvitsisi apua, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef.

Lapsista yli kuusi miljoonaa elää Syyriassa ja 2,5 miljoonaa pakolaisina naapurimaissa. Psyykkisesti oireilevien lasten määrä kaksinkertaistui viime vuonna.

– Vuosia jatkuneen väkivallan traumatisoimat lapset ovat tämänkin sodan suurimpia häviäjiä. Kansainvälisen yhteisön on tehtävä vielä enemmän rauhan saavuttamiseksi, jotta Syyrian lapset saavat tarvitsemansa tuen ja pääsevät elämään lapsuuttaan, vaati Suomen Unicefin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki järjestön tiedotteessa.

Sota ei tuhoa vain Syyrian lasten nykypäivää, vaan on uhka myös heidän tulevaisuudelleen.

– Koulutus oli aiemmin Syyrian ylpeys. Yli 97 prosenttia lapsista ja nuorista kävi koulua. Nyt 3,5 miljoonaa lasta on täysin koulun ulkopuolella. Tällä on valtavat seuraukset maan tulevaisuudelle, Hetemäki jatkaa.

Sodan loppu ei häämötä

Syyrian sodan alkamisesta tuli maanantaina kuluneeksi kymmenen vuotta. 15. maaliskuuta 2011 maan suurimmissa kaupungeissa Damaskoksessa ja Aleppossa pidettiin presidentti Bashar al-Assadin hallintoa vastaan ensimmäiset laajat mielenosoitukset.

Protestiliike johti lopulta sisällissotaan, kun Assadin hallinto tukahdutti mielenosoituksia väkivalloin, ja hallituksen vastainen liikehdintä muuttui aseelliseksi. Oppositio pirstaloitui erilaisiksi kapinallisryhmiksi, ja islamisteista tuli keskeinen osa hallinnon vastaista kapinaa.

Assadin tärkeimpiä tukijoita olivat Iran ja sen tukemat shiiajärjestöt sekä Venäjä. Venäjän suora sotilaallinen väliintulo 2015 osoittautui lopulta ratkaisevaksi käänteeksi, jonka turvin Assadin hallinto pääsi niskan päälle.

Viime vuonna taistelut Syyriassa laantuivat, mutta todellista loppua sodalle ei ole näköpiirissä. Assadin hallituksen hallussa on vain noin kaksi kolmasosaa maasta, ja Syyria on jakautunut monien eri ryhmien vaikutusalueisiin.

Sodassa on kuollut lähes 400 000 ihmistä, ja Syyrian sotaa edeltävästä 22 miljoonan asukkaan väestöstä yli puolet on joutunut jättämään kotinsa.