Maailman terveysjärjestö WHO: Astra Zenecan koronarokotteen käytön lopettamiseen ei ole syytä

Suomessa lääkealan turvallisuuskeskus Fimean mukaan Astra Zenecan koronarokotteen käyttöä jatketaan toistaiseksi kuten tähänkin asti. Markku Ulander / LEHTIKUVA

STT–AFP

Astra Zenecan koronarokotteen käytön lopettamiseen ei ole mitään syytä, ilmoitti YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO perjantaina. Useat maat ovat kertoneet keskeyttävänsä Astra Zenecan rokotteen käytön mahdollisen veritulppariskin vuoksi.

– Astra Zenecan rokotteen käyttöä tulisi jatkaa. Ei ole sellaista tietoa, ettei sitä tulisi käyttää, sanoi WHO:n edustaja Margaret Harris.

– Olemme tutustuneet kuolemantapauksia koskeviin tietoihin. Tähän mennessä rokotteen aiheuttamista kuolemista ei ole todisteita. Astra Zeneca on erinomainen rokote, niin kuin ovat muutkin käytössä olevat rokotteet, Harris jatkoi.

Tuoreimpina maina Astra Zenecan käytön keskeyttämisestä ilmoittivat perjantaina Bulgaria ja Thaimaa.

Torstaina Tanska, Norja, Islanti, Italia ja Romania keskeyttivät toistaiseksi rokotukset Astra Zenecalla kokonaan tai lopettivat nykyisen rokote-erän käytön veritulppariskin vuoksi. Jo aikaisemmin useat maat olivat toimineet samoin.

Toisaalta muun muassa Britannia, Australia, Meksiko ja Filippiinit ovat kertoneet jatkavansa Astra Zenecan rokotteen käyttöä.

Euroopan lääkevirasto (EMA) on sekin linjannut, että yhtiön koronarokotteen käyttö voi jatkua samalla, kun veritulppatapausten tutkinta jatkuu. Suomessa lääkealan turvallisuuskeskus Fimean mukaan Astra Zenecan koronarokotteen käyttöä jatketaan Suomessa toistaiseksi kuten tähänkin asti.

Perjantaina EMA ilmoitti, että vakavat allergiset reaktiot olisi lisättävä rokotteen mahdollisten sivuvaikutusten listaan.

Taustalla ovat Britanniassa ilmi tulleet tapaukset, joita on nelisenkymmentä. Yhteensä Britanniassa on annettu noin viisi miljoonaa Astra Zenecan rokotetta. EMA tosin huomautti, että allerginen reaktio on jo tunnettu rokotteiden mahdollinen sivuvaikutus.

Astra Zenecalla vaikeuksia saada EU:lle lisää rokotteita

Astra Zeneca kertoi niin ikään, ettei se saa paikattua EU-rokotetoimituksiaan tuonnilla Yhdysvalloista ja Intiasta. Ruotsalais-brittiläinen lääkeyhtiö oli jo aiemmin kertonut pystyvänsä toimittamaan EU:lle alle puolet sovituista annoksista.

Yhtiön oli kuitenkin tarkoitus paikata vajetta muun muassa Yhdysvalloista ja Intiasta saatavilla annoksilla. Bloombergin ja uutistoimisto TT:n mukaan Ruotsin rokotekoordinaattori Richard Bergström on kertonut yhtiön sittemmin ilmoittaneen, että vientikiellot estävät tämän.

Lisäksi Astra Zenecan oli määrä hakea lisäannoksia Britanniasta, mutta myös tämä on estynyt. Britanniasta tulevien annosten toimitusten epäonnistuminen johtuu sopimuksellisista seikoista.

Bergströmin mukaan kyseisistä maista oli onnistuttu löytämään yhteensä noin 75 miljoonaa lisäannosta toisen vuosineljänneksen varalle, mutta toimitukset EU:lle eivät nyt onnistu.

Novavax kertoi rokotteestaan hyviä uutisia

Yhdysvaltalaisyhtiö Novavaxin koronarokote on yhtiön mukaan osoittautunut suojaavan sataprosenttisesti vakavia tautimuotoja vastaan. Yhtiö kertoi asiasta torstaina kolmannen vaiheen kliinisten testien jälkeen.

Britanniassa tehtyihin testeihin osallistui noin 15 000 ihmistä. Koehenkilöt olivat 18–84 vuoden ikäisiä.

Rokotekokeilun perusteella Novavaxin rokote osoittautui alkuperäisen koronaviruskannan osalta 96,4-prosenttisen tehokkaaksi, kun tarkasteluun otettiin myös lievemmät tautimuodot.

Kun tarkasteltiin myös koronaviruksen brittimuunnosta, laski Novavaxin rokotteen kokonaisteho 89,7 prosenttiin. Brittimuunnos on osoittautunut olevan helpommin tarttuva ja aiheuttavan vakavampaa tautia.

Teho laski eteläafrikkalaisen muunnoksen kohdalla

Rokotteen tehokkuus eteläafrikkalaista virusmuunnosta vastaan oli yhtiön mukaan sen sijaan huomattavasti alhaisempi, kun rokotetta testattiin pienemmässä noin 2 600 ihmisen kakkosvaiheen rokotekokeilussa. Kokeilu tehtiin alueella, jossa valtaosa viruskannoista on eteläafrikkalaisen muunnoksen mukaisia.

Rokote osoittautui Etelä-Afrikassa tehdyissä testauksissa vain noin 48,6-prosenttisen tehokkaaksi. Tehokkuus oli kuitenkin jokseenkin korkeampi HIV-negatiivisten testihenkilöiden keskuudessa, 55,4 prosenttia.

Molemmissa testeissä rokote näytti kuitenkin antavan sataprosenttisen suojan vakavia tautimuotoja vastaan. Yhtiön mukaan rokote suojaa siten myös sairaalahoitoa vaativalta ja kuolemaan johtavalta taudilta.

Myös WHO hyväksyi Johnson & Johnsonin rokotteen

Maailman terveysjärjestö WHO hyväksyi perjantaina Johnson & Johnsonin koronavirusrokotteen käytön kaikissa maissa. Euroopan lääkevirasto (EMA) suositti myyntiluvan myöntämistä yhtiön rokotteelle torstaina.

Johnson & Johnsonin rokote on käyttöön hyväksytyistä rokotteista ensimmäinen, josta riittää yksi annos. Aiemmin hyväksytyistä rokotteista tarvitaan kaksi annosta.

WHO:n mukaan yhtiön jakama tieto osoittaa, että rokote on tehokas myös iäkkäämmällä väestöllä.

– Jokainen uusi, turvallinen ja tehokas työkalu covid-19:ää vastaan on jälleen askel lähemmäs pandemian hallintaa, sanoi WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus tiedotteessa .

Pääjohtaja kuitenkin painotti, etteivät toiveet toteudu, jos välineet eivät ole kaikkien ihmisten saatavilla kaikkialla maailmassa. Hän vetosi yhtiöihin ja hallituksiin, jotta tuotantoa saadaan kiihdytettyä ja rokotteet saataville edulliseen hintaan kaikille.

Ennen Johnson & Johnsonia WHO:n turvallisten koronavirusrokotteiden listalla oli kolme rokotetta.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka