Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sipulimarketin ja Silkkitien huume- ja dopingkauppiaille vaaditaan 13 vuoden vankeusrangaistuksia

Syyttäjä vaatii kolmelle miehelle 13 vuoden vankeusrangaistuksia Tor-verkon Sipulimarketin ja Silkkitien huume- ja dopingkaupoista. Haastehakemuksen mukaan miehet ovat pitäneet levitystarkoituksessa hallussaan ja myyneet muun muassa tuhansia dopingkäyttöannoksia, kymmeniä kiloja amfetamiinia, useita kiloja MDMA:ta, metamfetamiinia ja kokaiinia sekä lisäksi heroiinia ja ketamiinia.

Kauppaa anonyymissa Tor-verkossa käytiin muun muassa Autobahn- ja Länsimetro-nimimerkeillä. Syyttäjän mukaan miehet ovat toimineet itsenäisesti sekä tehneet yhteistyötä. Syytetyt myöntävät syytteet osittain.

Kovin huumesyyte liittyy nimimerkki Autobahnin toimintaan vuosina 2019–2020. Syytetty lahtelaismies myöntää olleensa kyseisen nimimerkin takana. Hän myöntää syytteet 55 amfetamiinikilon, kahdeksan MDMA-kilon, 40 000 ekstaasitabletin ja neljän ekstaasijauhekilon osalta. Lisäksi hän myöntää käsitelleensä kahta kiloa metamfetamiinia ja kokaiinia, yhtä kiloa mefedroni-muuntohuumetta, 170:tä grammaa heroiinia, puoltatoista kiloa ketamiinia ja pientä määrää LSD:tä. Hän arvioi saaneensa huumeista myyntituottoa enintään 900 000 euroa.

Kirjallisessa vastauksessa mies sanoo katuvansa toimintaansa.

– (Syytetty) on pettynyt itseensä, että päätyi valintojen edessä tällaisiin ratkaisuihin ja järjesteli Suomeen suuret määrät huumausaineita.

Apuri 2 000 euron kuukausipalkalla

Syyttäjän mukaan Autobahn-nimimerkki palkkasi syksyllä 2020 itselleen apua ja toimi yhteistyössä toisen nimimerkin kanssa. Kirjallisessa vastauksessaan lahtelaismies myöntää maksaneensa apurilleen noin 2 000 euron kuukausipalkkaa. Syyttäjä vaatii apurille kolmen ja puolen vuoden vankeusrangaistusta.

Autobahnin kanssa yhteistyössä toiminut "Länsimetro" oli syyttäjän mukaan kahden muun päätekijän perustama nimimerkki. Yhteistyö toimi syyttäjän mukaan siten, että Autobahn ohjasi Länsimetrolle pienemmät huumetilaukset ja mainosti sitä profiilissaan. Länsimetroa ylläpitäneiden miesten kesken työnjako oli syyttäjän mukaan sellainen, että toinen miehistä hankki huumeet ja toinen ylläpiti kauppaa ja postitti tilaukset ostajille. Länsimetro-nimimerkillä huumekauppaa käyneet miehet myivät syyttäjän mukaan myös dopingaineita Silkkitie-kauppapaikalla herbamedicus2- ja hagman12-nimimerkeillä.

Syytteet koskevat vuosia 2014–2021. Syytekohtia on yhteensä 28. Oikeudenkäynti alkoi Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona ja se kestää ennakkoarvion mukaan kolme viikkoa.

Tulli kertoi joulukuussa 2020 takavarikoineensa Sipulimarketin verkkopalvelimen ja sen sisällön kokonaisuudessaan. Sipulimarket oli ainoa suomenkielinen Tor-verkossa toiminut huumausaineita myyvä varsinainen kauppapaikka sen jälkeen, kun Silkkitie suljettiin keväällä 2019.