Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perustuslakivaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä valmiuslain pykälien käyttöönottoasetuksista – pykäliä ei sovelleta Ahvenanmaalla

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä valmiuslain käyttöönottoasetuksista. Valiokunta rajaa mietinnöissä Ahvenanmaan pois asetusten soveltamiselta, mutta ei edellytä muita muutoksia.

Valtioneuvosto ehdotti asetuksia antaessaan, että niitä ei sovellettaisi Ahvenanmaalla, mutta valiokunta katsoo valmiuslain edellyttävän tämän rajauksen kirjaamista asetusten sanamuotoon.

Valiokunta edellyttää asetusten kumoamista osittain Ahvenanmaan rajaamiseksi pois, mutta se huomauttaa mietinnöissä, että vaikka rajaukset toteutettaisiin käyttöönottoasetuksia muuttamalla, niitä ei tarvitse enää saattaa uudestaan eduskunnan käsiteltäväksi.

Asetukset on tarkoitettu tulemaan voimaan jo huomenna, joten niiden käsittelylle eduskunnan täysistunnossa tulee kiire.

– Kyllä, ne käsitellään huomenna. Meillä on huomenna näillä näkymin kaksi istuntoa, ja nämä käsitellään jälkimmäisessä, kertoo eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Tuula Kulovesi.

Asetukset pitää vielä eduskunnan hyväksynnän jälkeen viedä valtioneuvostolle. Valtioneuvoston torstainen yleisistunto alkaa ennen eduskunnan täysistuntoa, joten asetusten voimaantulo siis viivästyy, ellei ylimääräistä istuntoa järjestetä torstai-iltana.

Työnjakoa ja terveydenhoitoa

Sovellettavilla pykälillä keskitetään viestintää valtioneuvoston kanslialle ja annetaan valtioneuvostolle päätösvaltaa työnjaosta hallinnonalojen välillä, jos siitä on epäselvyyttä.

Työnjakopykälä on otettu käyttöön, jotta vältytään esimerkiksi viimekeväisen kaltaiselta epäselvältä tilanteelta Helsinki-Vantaan lentokentällä. Valiokunta kuitenkin huomauttaa, että uudetkaan asetukset eivät olisi soveltuneet tilanteen ratkaisemiseen, koska kyse oli osin myös Vantaan toimivallasta, johon nyt sovellettavaksi tulevalla pykälällä ei olisi voitu puuttua.

– Viestinnän yhteensovittaminen koskee ainoastaan koronaviruspandemiaan liittyvää viestintää, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) korosti viime viikolla.

Toisten pykälien nojalla voidaan joustaa kiireettömän terveydenhoidon määräajoista ja kiireettömästä hoidosta voidaan siirtää muun muassa työntekijöitä ja tiloja kiireellisen hoidon antamiseen. Tätä voi olla esimerkiksi koronapotilaiden tarvitsema välitön hoito.

Samalla sosiaali- ja terveysministeriö sekä aluehallintovirastot voivat velvoittaa kunnallisia tai yksityisiä terveydenhoitopalveluita tuottavia tahoja lisäämään hoitopaikkoja tai hoitamaan eri potilaita kuin tavallisesti. Potilaita voidaan myös siirtää sairaalasta toiseen tai vaikka julkiselta puolelta yksityiselle, jos potilaiden hoitoon ei muuten riitä käsipareja tai muuta kapasiteettia.

Kritiikkiä rajauksesta

Vaikka perustuslakivaliokunta edellytti asetuksiin muutoksia vain Ahvenanmaan osalta, täysin puhtain paperein asetukset eivät syynistä selvinneet. Valiokunta arvosteli viestinnän keskittämistä käsittelevää asetusta siitä, että itse asetukseen ei ollut kirjattu aikomusta soveltaa sitä vain koronaviruspandemian hoitoon liittyvään viestintään.

Valiokunta muistuttaa painottaneensa jo aiemmin, että edes poikkeusolot eivät ole syy irtautua tarkoitussidonnaisuuden periaatteesta eli siitä, että toimivaltaa tulisi käyttää vain siihen tarkoitukseen, johon se on lain mukaan tarkoitettu.

– Perustuslakivaliokunnan mielestä asetusta ei sanotun johdosta nyt käsillä olevassa poikkeuksellisessa tilanteessa tarvitse kumota. Valiokunta kiinnittää kuitenkin vastaisuuden varalle valtioneuvoston huomiota tarpeeseen rajata toimivaltuutta, mietinnössä sanotaan.

Valiokunnan mukaan asetus on hyväksyttävissä, koska viestinnän keskittämistä ei voi nytkään laillisesti käyttää muuhun kuin perustelumuistion mainitsemiin koronaviestintätoimiin ja kyse on etupäässä hallinnon toiminnan sisäisistä järjestelyistä, jotka eivät rajoita ihmisten perusoikeuksia.

--

Uutista korjattu 11.3. kello 13.40: Asetukset eivät tarvitse presidentin vahvistusta.