Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teollisuustuotanto nousi hieman viime vuoden tammikuusta, uusien tilausten arvo laski selvästi

Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli tämän vuoden tammikuussa 0,9 prosenttia suurempi kuin viime vuoden tammikuussa, kertoo Tilastokeskus.

Sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa tuotanto kasvoi vuoden takaisesta 3,3 prosenttia, mutta samaan aikaan esimerkiksi elintarviketeollisuuden tuotanto putosi 2,5 prosenttia ja metalliteollisuuden 1,8 prosenttia viime vuoden tammikuusta.

Joulukuuhun verrattuna kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi tammikuussa prosentin verran.

Metalliteollisuuden tuotanto kasvoi joulukuusta 1,5 prosenttia. Samaan aikaan esimerkiksi kaivostoiminnan ja louhinnan toimialalla tuotanto väheni yli 9 prosenttia ja kemianteollisuudessa lähes 4 prosenttia.

Vain kemiant eollisuudessa tilausten arvo nousi

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan tammikuussa 6,3 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin.

Yritykset saivat tammikuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän ainoastaan kemianteollisuudessa, missä toimialan tilaukset kasvoivat yli 17 prosenttia vuodentakaisesta. Muilla teollisuuden alatoimialoilla tilaukset laskivat. Paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksessa tilaukset laskivat vuodentakaisesta lähes 10 prosenttia ja metalliteollisuudessa tasan 10 prosenttia.

Tilastokeskus muistuttaa, että voimakkaat heilahtelut teollisuuden uusissa tilauksissa ovat kuukausitasolla tyypillisiä, kun arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.