Himalajanhernekerttu vieraili viime vuonna Helsingissä – tiettävästi ensimmäinen havainto Euroopasta

Himalajanhernekerttu pesii Kaspianmeren itäpuolella Turkmenistanista Himalajan länsiosiin ja talvehtii pääosin Intian niemimaalla. / Jukka A. Lahtinen Hand out / Jukka A. Lahtinen / LEHTIKUVA

STT

Helsingin Lauttasaaressa viime vuoden lopulla majaillut hernekerttu on osoittautunut Euroopan ensimmäiseksi althaea-alalajin hernekertuksi, tiedottaa BirdLife Suomi. Linnusta on käytetty suomeksi nimeä himalajanhernekerttu, ja sitä pidetään BirdLifen mukaan toisinaan omana lajinaan.

Harvinaisten lajien ja alalajien havaintojen tarkastamisesta vastaava BirdLife Suomen rariteettikomitea tutki linnusta otetut kuvat ja sanalliset kuvaukset sekä rengastuksen yhteydessä otetut mitat. Lisäksi havainnosta pyydettiin lausuntoja ulkomaisilta asiantuntijoilta.

Alalaji pystyttiin päättelemään höyhenistä tehdyn dna-analyysin perusteella. Määritystä tukivat BirdLifen mukaan myös esimerkiksi siiven pituus ja rakenne ja hernekertun äänestä poikkeava rätinä.

Himalajanhernekerttu pesii Kaspianmeren itäpuolella Turkmenistanista Himalajan länsiosiin ja talvehtii pääosin Intian niemimaalla.

Kommentoi

Mainos: Itä-Savo

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka