Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

New Yorkin senaatti äänesti osavaltion demokraattikuvernöörin koronapandemiaan liittyvien hätätilavaltuuksien poistamisen puolesta

New Yorkin osavaltion senaatti äänesti perjantaina osavaltion demokraattikuvernöörin Andrew Cuomon koronapandemiaan liittyvien hätätilavaltuuksien poistamisen puolesta, kertoo uutiskanava CNN .

Koronapandemian vuoksi annettujen hätätilavaltuuksien poistamiseen ryhdyttiin sen jälkeen, kun Cuomo joutui kovan kritiikin kohteeksi osavaltion hoivakotien koronakuolemien vuoksi.

Myös osavaltion alahuone äänesti myöhemmin illalla valtuudet poistavan lakialoitteen puolesta. Republikaanit äänestivät molemmissa kamareissa lakialoitetta vastaan, sillä puolueen mielestä se ei rajoita Cuomon valtuuksia riittävästi.

Aloitteen saatua kummankin huoneen hyväksynnän, lähtee se kuvernöörin pöydälle vahvistettavaksi, kertoo CNN. Cuomo sanoi keskiviikkona tukevansa lakialoitetta.

Cuomolle annettiin koronapandemian vuoksi hätätilavaltuudet alkujaan viime vuoden keväällä. Niiden oli määrä umpeutua ensi kuussa.

CNN:n mukaan kuvernöörin pitää uuden lain puitteissa perustella aina 30 päivän välein voimassa olevien säännösten mahdollisen jatkamisen tai muuttamisen tarve osavaltion lainsäädäntöelimelle. Päättäjillä on jatkossa myös mahdollisuus perua hätätilajulistus.

Hoivakotien kuolemat joutuivat syyniin

Osavaltion oikeusministeri Letitia James julkisti tammikuussa tietoja, joiden mukaan New Yorkin hoivakodeissa oli koronaan liittyviä kuolemantapauksia lähes kaksi kertaa niin paljon kuin aiemmin kerrottiin, eli 8 500:n sijasta yli 15 000.

Tapauksia ei kirjattu oikein, koska sairaaloissa kuolleita koronapotilaita ei laskettu mukaan.

Cuomon hallinto ohjeisti viime vuoden maaliskuussa hoivakoteja ottamaan vastaan myös koronatartunnan saaneita potilaita. Ohjetta perusteltiin sillä, että sairaaloiden ylikuormittuminen haluttiin välttää.

Yhdysvaltalaislehdet Wall Street Journal ja New York Times kertoivat aiemmin tällä viikolla, miten Cuomon avustajat olivat viime vuoden kesällä painostaneet onnistuneesti osavaltion terveysviranomaisia kirjoittamaan tuoreen raporttinsa uudelleen. Raportista poistettiin luvut, jotka kertoivat hoivakodeissa olleen enemmän koronakuolemia kuin Cuomon hallinto oli siihen mennessä julkisesti myöntänyt.

Cuomo on ollut viime aikoina julkisesti esillä pitkälti negatiivisessa valossa. Yhteensä kolme naista on syyttänyt kuvernööriä seksuaalisesta häirinnästä.

Jupakat asettavat kyseenalaiseksi sen, voiko Cuomo pyrkiä neljännelle kaudelle kuvernööriksi ensi vuoden vaaleissa. Häntä oli aiemmin spekuloitu jopa demokraattien presidenttiehdokkaaksi, mutta tämä vaihtoehto alkaa näyttää yhä etäisemmältä.