Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Liki 80 prosenttia lastensuojelun laitoshoidon työntekijöistä on kokenut töissä väkivaltaa, tanssi ja karaoke ravintoloissa kielletään tästä päivästä lähtien

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Liki 80 prosenttia lastensuojelun laitoshoidon työntekijöistä on kokenut töissä väkivaltaa - enemmistö harkinnut työpaikan vaihtoa

Lasten sijaishoidossa väkivallan uhka ja työntekijöiden vaihtuvuus on todettu ongelmaksi Lastensuojelun Keskusliiton ja sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian selvityksessä.

Lastensuojelun laitoshoidon työntekijöistä liki 80 prosenttia kertoi kokeneensa fyysistä väkivaltaa töissä ainakin joskus. Vajaa puolet oli kokenut väkivaltaa muutamia kertoja vuodessa, viidesosa useita kertoja kuukaudessa ja yli kymmenesosa viikoittain. Neljä prosenttia kertoi kokevansa väkivaltaa päivittäin tai lähes päivittäin.

Jopa 74 prosenttia on harkinnut työpaikan vaihtoa. Kyselyyn vastasi 173 työntekijää sekä 184 sosionomiopiskelijaa. Vain noin kolmasosa työntekijöistä ilmoitti, että heidän työpaikallaan työhyvinvointiin panostetaan riittävästi.

Synkkä koronatilanne saa hallituksen turvautumaan taas valmiuslakiin

Valtioneuvosto on poikkeuksellisesti koolla tänään aamupäivällä Suomen yhä pahenevan koronatilanteen johdosta.

Tautitilanteen kärjistyessä hallituksen on määrä päättää neljän valmiuslain pykälän käyttöönottoasetuksista. Asetukset, jotka koskevat muun muassa terveydenhuoltoa, annetaan seuraavaksi eduskunnan käsiteltäviksi.

Valtioneuvosto ja presidentti tekivät maanantaina yhteistoiminnassa päätöksen, että maassa vallitsevat pahenevan koronatilanteen johdosta poikkeusolot.

Tanssi ja karaoke ravintoloissa kielletään tästä päivästä lähtien

Koronatartuntojen hillitsemiseksi annettu valtioneuvoston asetus kieltää tästä päistä lähtien muun muassa tanssimisen ja karaokelavalla laulamisen ravintoloissa. Nyt sovellettava asetuksen kohta kieltää asiakkaiden oleskelun ravitsemisliikkeissä muualla kuin heille valituilla istumapaikoilla.

Poikkeuksia ovat muun muassa ravintolaan saapuminen ja sieltä lähteminen, ruoan ja juoman noutaminen tiskiltä sekä wc-tiloissa käynti, kertoi STT:lle asetusta valmistellut sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen torstaina.

Sääntöjä rikkova asiakas voidaan poistaa ravintolasta. Asetus on voimassa kesäkuun loppuun, mutta rajoitus voidaan poistaa epidemiatilanteen parannuttua.

Koskelan henkirikoksen uhria muistetaan tänään kynttilöin ympäri Suomea

Koskelan henkirikoksen nuorta uhria muistetaan tänään kynttilöin useilla eri paikkakunnilla.

Facebookissa Oikeutta Koskelan uhrille – kiusaamista ja kouluväkivaltaa vastaan -ryhmässä toivotaan ihmisten sytyttävän kynttilän jonnekin näkyvälle paikalle eri kaupungeissa. Teolla halutaan vastustaa väkivaltaa ja kiusaamista.

Koskelan henkirikos tapahtui joulukuun alussa Helsingissä. Syyttäjän mukaan väkivalta kesti useita tunteja ja sisälsi nöyryyttäviä piirteitä. Kolme syytettyä ja väkivallan seurauksena kuollut uhri olivat teon aikaan 16-vuotiaita.

Amnesty: Maailmassa yli 17 000 terveydenhuollon ammattilaista on kuollut koronan aiheuttamaan tautiin

Terveydenhuollon työntekijöistä maailmanlaajuisesti jo yli 17 000 on kuollut koronan aiheuttamaan tautiin, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Järjestö vaatii globaalin rokotteiden jakelutahdin pikaista tehostamista ja terveydenhuollon henkilöstön priorisoimista rokotuksissa.

Tuoreen analyysin mukaan esimerkiksi Etelä-Afrikassa terveydenhuoltoalalla on yli 490 ihmistä kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Yhdysvalloissa yksistään hoivakodeissa työntekijöitä on kuollut reilut 1 500.

Italia on estänyt Astra Zenecan rokotetoimituksen Australiaan

Italia on estänyt Astra Zenecan koronarokotetoimituksen Australiaan. Lähetyksessä oli yli 250 000 rokoteannosta.

Italia on ensimmäinen Euroopan unionin maa, joka on käyttänyt uutta mekanismia, jolla mahdollistetaan rokotetoimitusten pysäyttäminen unionin ulkopuolelle. Lähetys EU:n ulkopuolelle voidaan estää, jos rokotteita tarjoava yritys ei ole täyttänyt sopimusvelvoitteitaan unionissa.

Astra Zenecalla on ollut merkittäviä toimitusviivästyksiä Euroopassa. (Lähde: AFP)

Tyynellämerellä on havaittu tsunamiaaltoja

Tyynellämerellä on havaittu tsunamiaaltoja, kertoo Havaijilla sijaitseva tsunamivaroituskeskus. Keskus kertoi aalloista pian sen jälkeen, kun Tyynellemerelle oli annettu tsunamivaroitus. Varoitusta edelsi erittäin voimakas maanjäristys Uudelle-Seelannille kuuluvien Kermadecsaarten lähettyvillä. Järistyksen voimakkuudeksi mitattiin 8,1, ja sitä seurasi kaksi jälkijäristystä.

Viranomaisten mukaan evakuointeja on määrätty Ranskalle kuuluvassa Uudessa-Kaledoniassa ja Vanuatun saarivaltiossa. Myös Uusi-Seelanti antoi evakuointimääräyksiä kansalaisilleen, mutta perui ne myöhemmin. (Lähde: AFP)

Paavi Franciscus lähtee historialliselle vierailulle Irakiin

Paavi Franciscus matkustaa tänään historialliselle vierailulle Irakiin. Kukaan aiempi roomalaiskatolisen kirkon päämies ei ole käynyt tässä useita sotia ja sisäistä väkivaltaa kokeneessa muslimienemmistöisessä maassa.

Vierailun alla julkistamassa videoviestissään Franciscus kertoi saapuvansa Irakiin "rauhan pyhiinvaeltajana" ja haluavansa ojentaa käden myös muille uskonnoille. Irakissa on nykyisin kristittyjä enää alle prosentti maan 40-miljoonaisesta väestöstä

Yksi paavin vierailun huippukohdista on tapaaminen shiiamuslimien tärkeän johtajan, suurajatollah Ali al-Sistanin kanssa.

Vierailu Irakiin on Franciscuksen ensimmäinen ulkomaanmatka koronapandemian alkamisen jälkeen. (Lähde: AFP)

Chelsealle kymmenes tappioton peli putkeen

Mason Mount laukoi torstain myöhäisillan ottelussa jalkapallojoukkue Chelsean Valioliigan nelossijalle. Chelsea peittosi viime kauden mestari Liverpoliin 1–0.

Chelsea on nyt pelannut kymmenen tappiotonta peliä putkeen sen jälkeen, kun Thomas Tuchel alkoi valmentaa joukkuetta.

Everton kukisti vieraissa West Bromwichin Richarlisonin toisen puoliajan päämaalilla 1–0. Voitto nosti Evertonin hetkellisesti sarjataulukossa neljänneksi ennen kuin Chelsea meni ohi.

Liverpool on nyt sarjassa sijalla seitsemän, neljän pojon päässä Chelseasta.

Tottenhamin kaatoi vieraissa Fulhamin 1–0. Tottenham on sarjataulukossa kahdeksantena ja Fulham putoamisviivan väärällä puolella sijalla 18. (Lähde: AFP)

Buffalon Ristolainen onnistui maalinteossa

Jääkiekon NHL:ssä Buffalo Sabresin Rasmus Ristolainen onnistui tekemään joukkueensa viimeisen maalin. Buffalo kuitenkin hävisi New York Islandersille 5–2.

Islanders oli ensimmäisen erän jälkeen 2–0-johdossa. Toisen erän alussa Buffalo kavensi, mutta Islanders pääsi erän aikana kasvattamaan maalisaldoaan yhdellä.

Newyorkilaisten johto kasvoi vielä kolmannen erän alussa. Kun erää oli pelattu päälle seitsemän minuuttia, Ristolainen sai kiekon verkkoon. Islanders kuitenkin sai tehtyä vielä yhden maalin.

Ristolainen on tehnyt kaudella nyt kolme maalia.

Oberstdorfin MM-ohjelmassa on tänään miesten maastohiihtoviesti ja miesten suurmäki

Oberstdorfin MM-kisoissa hiihdetään tänään miesten 4x10 kilometrin viesti ja hypätään miesten suurmäen kilpailu.

Suomen viestijoukkueessa kilpailevat Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen ja Joni Mäki.

Maastohiihtoviesti alkaa kello 14.15 Suomen aikaa.

Suurmäen kilpailussa Suomea edustavat Niko Kytösaho, Antti Aalto ja Eetu Nousiainen.

Mäkihyppy alkaa kello 18.