Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valko-Venäjän oppositiojohtaja vierailee Suomessa – Iltalehti: tapaa Niinistön, Marinin ja Haaviston

Svjatlana Tsihanouskaja oli ehdolla Valko-Venäjän presidentiksi viime vuonna. Hän elää tällä hetkellä maanpaossa Liettuassa.

Valko-Venäjän opposition johtohahmoihin lukeutuva Svjatlana Tsihanouskaja vierailee Suomessa ensi viikolla. Oppositiojohtajaa isännöi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen kunniapuheenjohtaja, kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.).

Tsihanouskaja viipyy Suomessa maanantaista torstaihin. Kanerva kertoo Iltalehdelle, että ajatus vierailusta tuli Tsihanouskajalta.

Vierailun aikana Tsihanouskaja osallistuu Ulkopoliittisen instituutin järjestämään keskusteluun Valko-Venäjän tilanteesta.

Iltalehden tietojen mukaan Tsihanouskaja tapaa vierailun aikana tasavallan presidentin Sauli Niinistön, pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.).

Valko-Venäjä on ollut Etyjin osallistujavaltio vuodesta 1993. Etyjin parlamentaarinen yleiskokous on tarkkailut maan parlamentti- ja presidentinvaaleja, ja otti viimeksi kantaa elokuun 2020 presidentinvaalien jälkeisiin tapahtumiin.

Tsihanouskaja elää parhaillaan maanpaossa Liettuassa. Valko-Venäjä etsintäkuulutti hänet lokakuussa epäiltynä ”kansallisen turvallisuuden uhkaamisesta”.

Tsihanouskaja oli ehdolla elokuun presidentinvaaleissa. Virallisesti hän sai noin kymmenen prosenttia äänistä ja nykyinen presidentti Aljaksandr Lukashenka 80,2 prosenttia äänistä.

Esimerkiksi EU on pitänyt Valko-Venäjän presidentinvaaleja on vilpillisinä.