Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansanedustaja Eeva-Johanna Elorannalla koronatartunta – mahdollisia altistuksia jäljitetään eduskunnassa

Kansanedustaja Eeva-Johanna Elorannalla (sd.) on todettu koronatartunta. Asiasta tiedotti eduskunta lauantaina.

Elorannan saama koronatartunta varmistui lauantaiaamuna.

Eduskunnan työterveysasema ja Helsingin terveystoimen tartuntayksikkö ovat aloittaneet jäljityksen selvittääkseen torstaina mahdollisesti tapahtuneita altistuksia.

– Epäily torstain mahdollisista altistuksista koskee sivistysvaliokuntaa, jonka kokoukseen Eloranta osallistui. Hän sen sijaan ei ollut paikalla eduskunnan kyselytunnilla, kertoi eduskunnan hallintopäällikkö Pertti Rauhio STT:lle.

Rauhion mukaan Eloranta oli lounastanut eduskunnassa torstaina yksin ruokapöydässä.

– Tuo sulkee todennäköisesti jatkotartunnan suurimman riskitekijän pois. Sivistysvaliokunnan kokouksissa käytetään maskeja ja turvavälejä, hallintojohtaja lisäsi.

Rauhion mukaan eduskunnan henkilökunnasta saattavat olla mahdollisesti altistuneet virkamiehet, jotka työskentelivät sivistysvaliokunnassa torstaina.

Elorannalla todettu tartunta on neljäs koronatapaus Suomen kansanedustajilla. Aiemmista kolmesta tapauksesta ei ole Rauhion mukaan aiheutunut jatkotartuntoja eduskunnassa.

"Isosti uupunut olo"

Eloranta kertoi STT:lle lauantaina, että hänellä on koronaoireina pääkipua, lievää kurkkukipua sekä "isosti uupunut olo". Kuumetta hänellä ei ole ollut.

Eloranta sanoi olleensa torstaina eduskunnassa noin 2,5 tuntia, minä aikana ainoa ryhmätapaaminen oli sivistysvaliokunnan kokous.

– Minun oli tarkoitus osallistua myös (täysistuntosalin) kyselytunnille, mutta samaan aikaan minulla oli Eurooppa-asioihin liittynyt etäkokous. Päätin valita etäkokouksen, näin jälkeenpäin ajatellen onneksi.

Koronaoireiden Eloranta kertoi alkaneen torstai-iltana.

Kansanedustaja hämmästelee, mistä hän on voinut koronatartunnan saada. Hän kertoo käyneensä viimeisen viikon aikana yhden kerran ruokakaupassa.

– Yleensä käytän aina kaupassa hansikkaita, mutta tällä kertaa ne jäivät autoon. Olisiko virus voinut sitten tarttua ruokakärryjen kahvasta, vaikka käytin kyllä käsidesiä, Eloranta pohti.

Hän suosittaa suomalaisille huolellista koronahygieniaa ja turvavälin pitämistä. Hän muistuttaa myös kasvomaskien käytön tärkeydestä, sillä maskit ennen kaikkea estävät koronaviruksen levittämistä eteenpäin, eivät sen tartuntaa käyttäjälleen.

– Kun kaikki eivät käytä maskia, he vaarantavat meidän muiden terveyden.