Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puupohjaista vaatekuitua valmistava Spinnova avaa kaupallisen mittakaavan tehtaan Jyväskylään

Puupohjaista kuitua kehittävä Spinnova ja brasilialainen sellujätti Suzano rakentavat kaupallisen mittakaavan tehtaan Jyväskylään. Tehtaan on määrä olla tuotannossa vuonna 2022.

Spinnovan mukaan ruotsalainen vaateketju H&M aloittaa yhteistyön Spinnovan kanssa. Spinnova on kehittänyt jo aiemmin materiaalejaan muun muassa Marimekon, Bestsellerin ja Bergansin kanssa.

Puusta tai jätevirroista ilman haitallisia kemikaaleja valmistettu kuitu on Spinnova mukaan globaalien tekstiilialan brändien saatavilla kahden vuoden kuluttua.

Spinnovan toimitusjohtaja ja toinen perustaja Janne Poranen arvioi tiedotteessa, että kaikki johtavat tekstiilialan brändit etsivät keinoja päästöjensä ja hiilijalanjälkensä pienentämiseksi. Ne haluavat rakentaa tuotteilleen kiertotalouden periaatteita noudattavan materiaaliperustan.

– Olemme nöyriä, mutta ylpeitä siitä, että saamme pian tarjota brändeille uutta, Suomessa tehtyä mullistavan ekologista kuitua ja kangasta, Poranen sanoo.

Spinnovan pilottitehdas sekä tutkimus- ja tuotekehitys -keskus sijaitsevat Jyväskylässä. Uuden tehtaan tuotantoa johtaa ja operoi Spinnovan ja Suzanon puoliksi omistama yhteisyritys.

Suzano on johtavia eukalyptussellua tuottavia yhtiöitä Latinalaisessa Amerikassa. Suzano vastaa viljellystä eukalyptuksesta tehdyn mikrofibrilloidun selluloosan saatavuudesta.

Tuotantoprosessissa vain viljeltyä puuta

Suzanon teknologia- ja innovaatiojohtaja Fernando Bertolucci kertoo, että yhtiö käyttää tuotantoprosesseissaan vain viljeltyä puuta.

– Kun yhdistämme tämän uusiutuvan raaka-aineen Spinnovan teknologiaan, jolla tuotetaan paljon ekologisempaa kuitua kuin tekstiiliteollisuudessa saatavilla olevat kuidut, vastaamme modernin yhteiskunnan kysyntään, Bertolucci sanoo.

Hänen mukaansa kuitu tuotetaan prosessilla, johon ei sisälly lainkaan liuottamista tai haitallisia kemikaaleja, ja se käyttää 99 prosenttia vähemmän vettä kuin puuvillan arvoketju.

– Sitä voi pitää maailman ekologisimpana kuituna, Bertolucci painottaa.

H&M kertoo etsivänsä jatkuvasti ekologisia materiaaleja

H&M:n johtaja Mattias Bodin kertoo, että yhtiön tavoitteena on tulla aidosti kiertotaloustoimijaksi. Hänen mukaansa H&M testaa ja etsii jatkuvasti ekologisia materiaaleja brändiensä käyttöön.

– Näemme Spinnovassa hienon tilaisuuden ratkaista useita niistä vastuullisuushaasteista, joita meillä tänä päivänä on, Bodin sanoo.

Spinnova aikoo julkistaa myöhemmin tänä vuonna muitakin brändiyhteistöitä ja tuotteita. Yhtiö arvioi, että uuden tehtaan tuotantokapasiteetti varataan tämän vuoden aikana.

– Me uskomme, että Spinnova-kuidusta tulee tekstiili- ja muotialan odottama läpimurto. Meillä on kaikki tarvittava kohdallaan. Hyvälaatuinen tuote, joka voi korvata puuvillaa lopputuotteissa, pilottitehtaalla todennettu teknologia ja riittämiin ekologista raaka-ainetta, Poranen arvioi.

Spinnova ja Suzano sijoittavat tehtaaseen 22 miljoonaa euroa. Kokonaisarvo on noin 50 miljoonaa sisältäen uuden tehtaan tarvitseman infrastruktuurin kuten kiinteistön.

Kiinteistön rakennuttaa ja vuokraa yhteisyritykselle Jyvässeudun kiinteistökehittäjä Jykia.