Britanniassa pääministeri Boris Johnson on esitellyt nelivaiheisen suunnitelman koronarajoitusten purkamisesta maassa. Mikäli suunnitelmaa pystytään noudattamaan, on brittien elämä palautumassa koronaa edeltäviin uomiinsa kesäkuun loppupuolella.
Suunnitelman mukaan esimerkiksi koululaiset palaisivat lähiopetukseen 8. maaliskuuta ja ei-välttämättömät kaupat voisivat avata ovensa 12. huhtikuuta.
Guardianin mukaan hallituksen suunnitelma rajoitusten purkamisesta on 60-sivuinen. Vaiheesta toiseen siirrytään aikaisintaan viiden viikon välein. Kunkin vaiheen vaikutuksista kerätään ensin tietoja neljän viikon ajan, ja viidennen viikon aikana ihmisille kerrotaan, mitä tapahtuu seuraavaksi, Guardian kertoo.
Britannian alahuoneelle puhuneen Johnsonin mukaan massarokotukset ympäri maan helpottavat sairaaloiden tilannetta ja "loppu on todella näkyvissä".
– Kurja vuosi antaa tietä keväälle ja kesällä, jotka tulevat olemaan hyvin erilaisia ja verrattomasti parempia kuin tilanne, jonka näemme ympärillämme tänään, hän lisäsi.
Britannia on ollut yksi koronaviruksesta pahiten kärsineistä maista. Maassa on raportoitu yhteensä yli 120 000 koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta. Koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on saanut reilut 17,7 miljoonaa ihmistä, kertoo BBC . Toisen annoksen on saanut reilut 624 000 ihmistä.
USA lähestyy puolen miljoonan koronakuoleman rajaa
Yhdysvalloissa koronavirukseen liittyvien kuolemien määrä lähestyy puolen miljoonan rajapyykkiä. Suomen aikaa maanantai-iltana Yhdysvalloissa oli Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan kirjattu yli 499 300 koronaan liittyvää kuolemaa. Luku on suurempi kuin missään muussa maassa.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden määräsi maanantaina, että kaikkien Yhdysvaltain liittovaltion rakennusten liput lasketaan puolitankoon koronan uhrien muistamiseksi. Valkoisen talon lehdistösihteerin Jen Psakin mukaan suruliputus kestää viisi päivää.
Biden osallistuu myöhemmin maanantaina paikallista aikaa yhdessä vaimonsa sekä varapresidentti Kamala Harrisin ja tämän puolison kanssa muistoseremoniaan, jossa pidetään hiljainen hetki epidemian uhrien muistoksi. Ennen tätä presidentin on määrä puhua yhdysvaltalaisille Valkoisesta talosta käsin.