Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vielä pitkä matka siihen, että H5N8-lintuinfluenssa tarttuisi ihmisestä ihmiseen, sanoo suomalainen asiantuntija

Suomalaisen asiantuntijan mukaan on vielä pitkä matka siihen, että H5N8-lintuinfluenssa kykenisi tarttumaan ihmisestä ihmiseen. Asiaa arvioi zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti lauantaina sen jälkeen, kun Venäjältä tuli tieto H5N8-tyypin lintuinfluenssan ensimmäisestä tartunnasta linnusta ihmiseen.

– Jotta tämän viruksen tarttuminen ihmisestä toiseen ihmiseen olisi mahdollista, viruksen pitäisi heitellä vielä monta volttia. Välitöntä huolta ei siis ole. Mutta toki Venäjällä tehty havainto on mielenkiintoinen ja on tärkeää saada tartunnasta lisää tietoa, Vapalahti sanoi.

Venäjä kertoi vahvistaneensa H5N8-lintuinfluenssan tartunnan ihmisessä. Venäjän terveysviranomaisen Rospotrebnadzorin johtaja Anna Popova kertoi lauantaina tv-tiedotustilaisuudessa, että hän on ilmoittanut tapauksesta Maailman terveysjärjestölle WHO:lle.

Lintuinfluenssatartunta on nyt havaittu seitsemällä siipikarjatilan työntekijällä Etelä-Venäjällä. Tilan linnuilla oli todettu H5N8-tyypin lintuinfluenssa joulukuussa.

Popovan mukaan aika näyttää, mutatoituuko virus vielä lisää. Hänen mukaansa mahdollisiin uusiin virusmuunnoksiin ehditään varautua hyvin, koska virus ei ole tarttunut ihmisestä ihmiseen.

Löydetty fasaanitarhalta Kanta-Hämeessä

Yleisesti ottaen eri lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen. Vapalahden mukaan ei silti ole aivan yllättävää, että H5N8-virustyyppi saattaa jossain tilanteessa tartuttaa ihmisenkin lievästi tartuttava, kun tartunta tulee linnulta.

– Ihmisestä toiseen tarttuminen kuitenkin edellyttäisi, että tämä virus viihtyisi ihmisen ylähengitysteissä ja leviäisi yskimisen kautta. Linnun lämpötila on 41 astetta ja ihmisen nielun lämpö on noin 33 astetta. Viruksen pitäisi siis käyttää aivan eri lämpötilaa ja hieman eri reseptoria kuin se nyt käyttää.

Venäjä ilmoitti olevansa valmis aloittamaan tartuntatestivälineiden kehittämisen lintuinfluenssan uutta muotoa varten. Asiasta kertoi Vektor-tutkimuslaboratorion johtaja Rinat Maksjutov.

Viime viikolla Suomessa kerrottiin, että H5N8-tyypin lintuinfluenssaa löytyi fasaanitarhalta Kanta-Hämeen Janakkalassa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun lintuinfluenssaa on päässyt Suomessa leviämään luonnonvaraisista linnuista siipikarjaan.