Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suunnitteilla olevat hankkeet kahdeksankertaistavat Suomen tuulivoiman kapasiteetin

Suomeen on suunnitteilla kahdeksankertainen määrä tuulivoimaa tämänhetkiseen kapasiteettiin verrattuna, kertoo Suomen Tuulivoimayhdistys (STY). Tuulivoimahankkeita on yhteensä 21 300 megawatin edestä.

Huomattava osa hankkeista on STY:n mukaan jo rakennusvalmiita tai rakenteilla. Niiden ansiosta Suomen tuulivoimatuotanto kaksinkertaistuu vuoteen 2024 mennessä.

– Suomen tuulivoimaportfolio on jälleen kerran suurempi kuin koskaan aiemmin, mikä kertoo tuulivoiman suuresta potentiaalista maassamme, sanoo STY:n toimitusjohtaja Anni Mikkonen tiedotteessa.

Hänen mukaansa tuulivoiman tuotantokustannukset ovat laskeneet merkittävästi ja maatuulivoimahankkeiden uudet investointipäätökset tehdään ilman valtion taloudellista tukea.

– Tuulivoimasta on tullut nopein tapa lisätä maamme uusiutuvan energiantuotannon määrää, Mikkonen sanoo.

Tuulivoimahankkeista reilut 18 500 megawattia on suunnitteilla maalle ja 2 800 megawattia merelle.

Mikkosen mukaan on hyvä, että eri vaiheissa olevia hankkeita on paljon, sillä kaikki hankkeet eivät koskaan etene valmiiksi asti. Hän kertoo, että luvituksen valmistuttua ja investointipäätöksen tekemisen jälkeen tuulivoima on nopeata rakentaa.

Eniten hankkeita Pohjois-Pohjanmaalla

Tuulivoimahankkeessa tehdään lukuisia selvityksiä ja haetaan erilaisia lupia ja lausuntoja. Missä tahansa vaiheessa voi selvitä seikkoja, jotka estävät hankkeen etenemisen, Mikkonen varoittaa.

Tuulivoiman kapasiteetti ei myöskään tarkoita todellista sähköntuotantoa, sillä tuulivoimalat ovat säistä riippuvaisia. Uudet tuulivoimalat voivat päästä noin 50 prosentin käyttöasteeseen.

Eniten tuulivoimahankkeita on suunnitteilla Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan, jossa on yli 80 eri suunnitteluasteella olevaa tuulivoimahanketta. Teholla laskettuna Suomen kunnista eniten tuulivoimaa on suunnitteilla Iihin.

Lukumääräisesti eniten hankkeita on suunnitteilla Kristiinankaupunkiin.