Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Haavisto tapaa Pietarissa Lavrovin, vauvoja voi syntyä Husissa maaliskuussa jopa 10 prosenttia viime vuotta enemmän

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Orpo: Kokoomus valmis tarkastelemaan kuntaveron jakamista ratkaisuna monipaikkaisuuteen

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo puolueen olevan valmis tarkastelemaan kuntaveron jakamista kahden paikkakunnan välillä ratkaisuna etätyöhön ja monipaikkaisuuteen.

Orpo arvioi STT:n kuntavaalihaastattelussa etätyön ja monipaikkaisuuden tulleen jäädäkseen koronan myötä. Hänen mukaansa on syytä huolellisesti selvittää, millaisia tarpeita se asettaa lainsäädännön muutoksille.

Orpon mukaan monipaikkaisuus voi muuttaa suunnan siitä, että suurin osa Suomesta on ollut vanhenevan ja harvenevan väestön ja heikkenevien palvelujen kohteena jo vuosikymmenet.

Suomen Pankin Rehn keräsi eniten mainintoja HS:n gallupissa seuraavista presidentinvaaleista

Suomen pankin pääjohtaja Olli Rehn (kesk.) sai eniten mainintoja Helsingin Sanomien tuoreessa kyselyssä seuraavista presidentinvaaleista.

Toiseksi eniten mainintoja sai pääministeri Sanna Marin (sd.). Seuraavaksi useimmin nimettiin ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja sitten perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Lehti kysyi gallupissaan, ketkä olisivat hyviä valintoja presidentti Sauli Niinistön seuraajaksi tämän kauden päättyessä. Osallistuneet saivat nimetä niin monta ihmistä kuin halusivat. Heille ei esitelty valmista listaa.

Seuraavat presidentinvaalit järjestetään vuonna 2024.

Kantar TNS:n toteuttamaan tutkimukseen osallistui yli tuhat ihmistä. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Haavisto tapaa Pietarissa Lavrovin - aikoo nostaa esille vaateen Navalnyin vapauttamisesta

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tapaa tänään Pietarissa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin.

Vierailun odotetaan saavan paljon huomiota, sillä reilu viikko sitten Lavrovin tulkittiin nöyryyttäneen Euroopan unionin ulkosuhteita johtavaa Josep Borrellia Moskovassa.

EU:n ja Venäjän suhteita on viime aikoina hiertänyt oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin ehdottomaksi muutettu vankilatuomio.

Haavisto sanoi viikonloppuna nostavansa esille vaatimuksen Navalnyin vapauttamisesta tapaamisessaan Lavrovin kanssa.

Yhteinen tiedotustilaisuus järjestetään kello 12 Suomen aikaa.

Vauvoja voi syntyä Husissa maaliskuussa jopa 10 prosenttia viime vuotta enemmän - pientä kasvua ennakoidaan myös Turussa ja Tampereella

Vauvoja odotetaan syntyvän keväällä merkittävästi viime vuotta enemmän Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus). Osastonylilääkäri Aydin Tekay kertoo STT:lle, että maaliskuussa laskettuja aikoja on Helsingissä ja Espoossa ennusteiden mukaan kymmenen prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Tammikuussa vauvoja syntyi Husissa vain hieman viime vuotta enemmän, mutta suurempaa kasvua ennustetaan jo helmikuulle.

Pientä lisäystä alkuvuoden synnytyksissä on havaittu myös Turussa, mutta Pirkanmaalla vauvoja ei ole syntynyt aiempaa enemmän. Tampereella kevään lasketuissa ajoissa näkyy kuitenkin viitteitä pienestä kasvusta.

Lakkautetaanko rikollisryhmä United Brotherhood? - käräjäoikeus antaa tänään tuomion viranomaisten kanteesta

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antaa tänään päätöksensä rikollisryhmä United Brotherhoodin lakkauttamisesta. Lakkauttamista vaativat erikoissyyttäjä ja Poliisihallitus, joiden mukaan UB:n toiminta on olennaisesti lainvastaista. Lakkauttamisvaatimusta perustellaan muun muassa ryhmän aseistautumisella ja sotilaallisella järjestäytymisellä.

Kanteen vastaaja, UB:n johtaja vastustaa lakkauttamista ja vetoaa muun muassa ryhmän reilu vuosi sitten antamaan lopettamisilmoitukseen. Puolustus kiistää myös sen, että UB:n toiminnalla olisi rikollinen tarkoitus.

Kataloniassa itsenäisyyspuolueet ovat saamassa enemmistön aluevaaleissa

Kataloniassa itsenäisyyspuolueet ovat saamassa aluevaaleissa enemmistön osittaisten tulosten perusteella. Kataloniassa äänestettiin sunnuntaina aluevaaleissa, joiden tuloksella on suuri vaikutus alueen itsenäisyysliikkeen tulevaisuuteen.

Suomen aikaa alkuyöstä kahden aikoihin äänistä oli laskettuna noin 99 prosenttia.

Eniten ääniä olivat kahmineet Espanjaa hallitsevat sosialistit. Kolmen itsenäisyyspuolueen arvioitiin kuitenkin saavan yhteensä 74 jaossa olevista 135:stä alueparlamentin paikasta.

Edellisissä vaaleissa vuonna 2017 itsenäisyyspuolueet saivat 70 paikkaa ja hienoisen enemmistön. (Lähde: AFP)

Uuden-Seelannin suurimman kaupungin pysäyttäneet koronatartunnat ovat viruksen brittimuunnosta

Uuden-Seelannin suurimman kaupungin pysäyttäneet koronatapaukset ovat maan ensimmäiset viruksen brittimuunnosta edustavat tartunnat.

Terveysministeriön mukaan kahden Aucklandissa havaitun tartunnan on varmistettu olevan alkujaan Britanniassa tavattua helpommin tarttuvaa virusmuunnosta. Tartuntatapauksilla ei ole ministeriön mukaan yhteyttä muihin saarivaltiossa havaittuihin koronatartuntoihin.

Ministeriön mukaan tulokset vahvistavat päätöstä ryhtyä nopeisiin ja jämäköihin toimiin lisätartuntojen estämiseksi.

Tartuntojen vuoksi pääministeri Jacinda Ardern määräsi Aucklandin kolmen päivän koronasulkuun, joka oli maan ensimmäinen laaja eristystoimi lähes kuuteen kuukauteen. (Lähde: AFP)

Myanmarissa osoitetaan mieltä sotilasjuntan katkaistua internetin ja lähetettyä joukkoja kaduille

Myanmarin suurimmassa kaupungissa Yangonissa on osoitettu maanantaina jälleen mieltä internetkatkon ja joukkojen kaduille lähettämisen jälkimainingeissa. Kaksi viikkoa sotilasvallankaappauksen jälkeen sadat insinööri- sekä tekniikan alan opiskelijat olivat kokoontuneena kaupungin pohjoisosaan.

Vallan kaapannut sotilasjuntta on lisännyt toimiaan syrjäytetyn johtajan Aung San Suu Kyin vapauttamista vaativan nopeasti kasvavan kansalaistottelemattomuuskampanjan tukahduttamiseksi.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan internetyhteydet ovat olleet laajalti poikki maanantaialkuyöstä lähtien. Lisäksi panssaroituja ajoneuvoja on ilmaantunut useiden kaupunkien kaduille, myös Yangoniin. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltalaisräppäri Nicki Minajin isä kuoli jäätyään auton alle - epäilty pakeni paikalta

Yhdysvaltalaisräppäri Nicki Minajin isä on kuollut liikenneonnettomuudessa, jonka epäilty tekijä pakeni onnettomuuspaikalta.

Poliisin tiedotteen mukaan laulajan isä Robert Maraj oli kävellyt tiellä, kun häneen oli törmännyt auto. Onnettomuus tapahtui lähellä New Yorkin kaupunkia sijaitsevassa Mineolassa perjantaina alkuillasta paikallista aikaa

Maraj vietiin törmäyksen jälkeen sairaalaan, jossa hänet lopulta todettiin kuolleeksi. Poliisi tutkii 64-vuotiaana menehtyneen Marajin kuolemaa.

Minaj, 38, syntyi Karibianmerellä sijaitsevassa Trinidadin ja Tobagon saarivaltiossa, mutta kasvoi New Yorkissa Queensin kaupunginosassa. (Lähde: AFP)

Pittsburgh löylytti Washingtonia vauhdikkaassa NHL-ottelussa

Jääkiekon NHL:ssä Pittsburgh Penguins päihitti Washington Capitalsin 6–3.

Ensimmäisen erän päätteeksi Penguins oli 2–1-johdossa. Toisessa erässä Washington pääsi tasoittamaan, mutta erä päättyi pittsburghilaisten 4–3-johtolukemissa.

Viimeisessä erässä Penguins teki vielä kaksi maalia. Yksittäisistä pelaajista eniten maaleja pelissä teki Pittsburghin Bryan Rust, joka onnistui kahdesti.

Liigan toisessa ottelussa Vegas Golden Knights voitti Colorado Avalanchen 1–0.