Kataloniassa äänestetään kaatosateessa ja pandemian varjossa vaaleissa, joiden tulos on itsenäisyysliikkelle erittäin tärkeä

STT–AFP

Kataloniassa äänestetään aluevaaleissa, joiden tuloksella on suuri vaikutus alueen itsenäisyysliikkeen tulevaisuudelle.

Katalonian viranomaiset olisivat halunneet siirtää vaaleja koronapandemian vuoksi, mutta Katalonian korkein oikeus perui päätöksen.

Äänioikeutettuja on noin 5,5 miljoonaa, mutta ennakkokaavailujen mukaan äänestysprosentti jäänee noin 60:een. Edellisissä vaaleissa joulukuussa 2017 uurnilla kävi noin 80 prosenttia äänioikeutetuista.

Koronaviruspandemian vuoksi paikallisviranomaiset ovat sijoittaneet äänestyspaikkoja suuriin tiloihin, kuten Barcelonan jalkapallostadionille Camp Noulle ja Tarragonan härkätaisteluareenalle.

– Eihän tämä paras mahdollinen hetki ole vaalien pitämiseen. Toisaalta, kun menee metrolla töihin joka päivä, on siinäkin tartunnalle alttiina, pohti Camp Noulle äänestämään tullut Sergi Lopes, 40.

Katalonian alueviranomaisten mukaan äänestys oli päivän mittaan soljunut sujuvasti. Turvaetäisyyksien vuoksi ihmiset pääsivät monissa paikoissa äänestämään yksi kerrallaan muiden odotellessa väljissä jonoissa sateessa.

– Olen kuullut, että monet ovat jääneet kotiin. Täällä sataa, jonot ovat pitkiä, ja ihmiset kastuvat. Tätä ei ole järjestetty hyvin, kritisoi Maria Prats, 59, äänestäessään Barcelonassa.

ERC on kuninkaantekijä

Mielipidemittausten mukaan vaalivoitto menee Espanjaa hallitseville sosialisteille, mutta he eivät kuitenkaan saa niin paljon ääniä, että pystyisivät muodostamaan hallituksen. Avainasemassa hallitusneuvotteluissa on maltillinen itsenäisyyspuolue ERC, joka tosin saattaa tavoitella yhteistyötä sosialistien sijasta toisen itsenäisyyspuolueen JxCatin kanssa.

ERC on valmis kompromisseihin itsenäisyyden ajamisessa, mutta nykyisin maanpaossa oleva Katalonian entisen aluejohtajan Carles Puigdemontin perustama JxCat ajaa jyrkempää linjaa.

Vaalihuoneistot sulkeutuvat kello 21 Suomen aikaa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka