Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sotarikoksista syytetyn sierraleonelaismiehen kuuleminen jatkuu Tampereella – vuorossa syyttäjän kysymykset

Pirkanmaan käräjäoikeudessa jatkuu tänään sotarikoksista syytetyn sierraleonelaismiehen kuuleminen. Eilen kysymyksiä esitti miehen puolustus, tänään pääsevät ääneen syyttäjät.

Suomessa yli kymmenen vuotta asunutta miestä syytetään muun muassa useista murhista ja törkeistä raiskauksista Sierra Leonen naapurimaan Liberian sisällissodassa vuosina 1999–2003. Hän on kiistänyt kaikki syytteet.

Eilen istunnossa käytiin läpi puolustuksen kysymyksiä muun muassa syytetyn roolista Revolutionary United Front (RUF) -kapinallisryhmässä, joka taisteli Sierra Leonessa hallitusta vastaan ja sekaantui myös Liberian sisällissotaan. Puolustus kysyi erityisesti miehen liikkeistä vuosina, jolloin hänen epäillään syyllistyneen julmiin rikoksiin Liberiassa.

Gibril Massaquoi, 51, kertoi päätyneensä RUF:n riveihin, kun ryhmä valtasi hänen kotikylänsä vuonna 1991. Hän oli tuolloin parikymppinen ja työskenteli opettajana.

Massaquoin mukaan sotilaallinen toiminta loppui kuitenkin hänen osaltaan jo vuoden 1997 alussa, kun hänet nimitettiin RUF:n puhemieheksi. Massaquoi sanoo, ettei ole käynyt Liberiassa enää kesäkuun 2001 jälkeen.

Käräjäoikeus matkaa seuraavaksi Liberiaan

Tämän viikon jälkeen käräjäoikeus matkaa Liberiaan kuulemaan asiassa nimettyjä kymmeniä todistajia ja vierailemaan epäiltyjen rikosten tapahtumapaikoilla. Tampereella käräjäkäsittelyn on määrä jatkua toukokuussa, ja tuomio asiassa annetaan ensi syksynä.

Syytetty on asunut Suomessa vuodesta 2008. Suomeen hän päätyi todistettuaan 2000-luvun alkuvuosina Sierra Leonen sisällissodan julmuuksia käsitelleessä erityistuomioistuimessa. Todistajana Massaquoi pääsi erityistuomioistuimen suojeluun, ja hänet sijoitettiin sittemmin Suomeen perustuen Suomen ja tuomioistuimen väliseen sopimukseen.

Vuonna 2018 sveitsiläinen Civitas Maxima -kansalaisjärjestö toimitti Suomen viranomaisille tietoja Massaquoin epäillyistä teoista. Kansainvälisten sopimusten mukaisesti oikeudenkäynti käydään Suomessa, koska Massaquoi asuu täällä eikä Liberia ole vaatinut hänen luovuttamistaan oikeudenkäyntiä varten.

STT kertoo Massaquoin nimen poikkeuksellisesti jo käräjäkäsittelyvaiheessa rikosepäilyjen poikkeuksellisen vakavuuden ja miehen aseman vuoksi.