AstraZeneca lupaa tuplata rokotetuotantonsa huhtikuuhun mennessä

Osakekohtainen voitto nousi 18 prosenttia yli neljään dollariin. AFP / LEHTIKUVA

STT

Brittiläis-ruotsalainen lääkeyhtiö AstraZenec a lupaa kaksinkertaistaa koronarokotetuotantonsa helmikuun sadasta miljoonasta annoksesta 200 miljoonaan huhtikuun aikana.

Toimitusjohtaja Pascal Soriot sanoi tiedotustilaisuudessa tulosjulkistuksen yhteydessä, että tähän tavoitteeseen päästään, kun tuotantoa kasvatetaan saksalaisyhtiö IDT Biologikan avulla.

Yhtiö kehittää lisäksi rokotettaan niin, että se olisi tehokas uusia koronaviruksen muunnoksia vastaan. Kehitystyön arvioidaan vievän 6–9 kuukautta.

Rokotetuotantoa kasvatetaan

AstraZeneca ilmoitti aiemmin aikovansa kasvattaa koronarokotteensa tuotantoa parantaakseen sen tarjontaa EU-maissa. Yhteistyökumppaniksi tulee saksalainen IDT Biologi ka . Yhtiön ja EU:n välille syttyi kiista, kun paljastui, ettei se kykene toimittamaan jäsenmaille lupaamiaan rokoteannoksia tavoiteaikataulussa.

Monissa EU-maissa on päätetty olla ottamatta käyttöön rokotetta iäkkäimmille potilaille, koska tutkimustuloksia sen tehosta vanhemmilla ihmisillä ei katsota riittäviksi. Suomessa AstraZenecan koronarokotetta suositellaan toistaiseksi alle 70-vuotiaiden rokottamiseen.

Etelä-Afrikka lykkäsi rokotteen käyttöönottoa, koska sen teho covid-19-taudin lievempien tapausten estämisessä näyttää jäävän heikommaksi, kun taudin aiheuttaa koronaviruksen eteläafrikkalainen muunnos.

Maailman terveysjärjestö WHO suosittaa kuitenkin AstraZenecan rokotetta myös yli 65-vuotiaille ja alueilla, joilla liikkuu virusmuunnoksia.

AstraZeneca teki vahvan tuloksen syöpälääkkeidensä avulla

AstraZeneca kasvatti viime vuoden aikana liikevaihtoaan kymmenellä prosentilla liki 27 miljardiin dollariin eli 22 miljardiin euroon. Koko vuoden voitto ennen veroja yli tuplaantui ja oli 3,9 miljardia dollaria (3,2 miljardia euroa).

Yhtiön yhdessä Oxfordin yliopiston kanssa kehittämä koronarokote ei näy tuloksessa, sillä se ehti myyntiin viime vuoden puolella lähinnä vain Britannian markkinoilla.

Toimitusjohtaja Pascal Soriot ennakoi tuloksen kehittyvän tänä vuonna hyvin, pääosin uusien lääkkeiden myynnin avulla. Yhtiö ei anna ennustetta koronarokotteen myynnin vaikutuksesta, mutta aikoo raportoida luvut erikseen ensi neljänneksestä lähtien.

Yhtiön keskeisten syöpälääkkeiden, Lynparzan ja Tagrisson, myynti kasvoi yli viidenneksellä, vaikka uusien syöpädiagnoosien määrä jäi koronavuonna pienemmäksi. Yhtiöllä on lisäksi kehitteillä uusia rinta- ja suolisyöpälääkkeitä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka