Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erkki Tuomioja soimaa perussuomalaisia kovasanaisesti Facebookissa – vastaa syytöksiin epäillyn sotarikollisen Suomeen avustamisesta: "surullista ja vastenmielistä"

Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) kritisoi perussuomalaisia tiukkaan sävyyn kahdessa Facebook-julkaisussaan.

Perjantaina julkaistu ensimmäinen teksti syyttää perussuomalaisia Tuomiojaan ja presidentti Tarja Haloseen kohdistuvien perusteettomien syytteiden levittämisestä.

– Perussuomalaiset levittävät somessa viestiä, jonka mukaan Tarja Halonen ja Erkki Tuomioja olisivat avustaneet Suomeen nyt oikeuteen vakavista ihmisoikeusrikkomuksista joutuneen sierraleonelaisen miehen, Tuomioja kirjoittaa.

Entinen ulkoministeri viittaa tekstissään muun muassa murhista, törkeistä raiskauksista ja törkeästä sodankäyntirikoksesta syytetyn sierraleonelaisen Gibril Massaquoin tapaukseen. Rikokset tapahtuivat syytteiden mukaan Liberian sisällissodassa vuosina 1999-2003. Massaquoi on asunut Suomessa KRP:n tietojen mukaan vuodesta 2008 ja hänellä on pysyvä oleskelulupa.

Sotarikosoikeudenkäynti alkoi Pirkanmaan käräjäoikeudessa viime viikolla. Massaquoille vaaditaan elinkautista vankeusrangaistusta.

Liberian sisällissotaa koskevat raskaat syytteet julki: Syyttäjän mukaan sierraleonelaismies käski polttaa elävältä kymmeniä siviilejä, myös lapsia

Tuomiojan mukaan perussuomalaisten syytökset perustuvat Suomen ja Sierra Leonen erityistuomioistuimen väliseen todistajien sijoittamista koskevaan sopimukseen. Vuonna 2006 tehty sopimus on tuolloin ulkoministerinä toimineen Tuomiojan ja presidenttinä hallinneen Halosen allekirjoittama.

– Suomi on johdonmukaisesti tukenut kansainvälisen oikeusjärjestyksen vahvistamista niin, että kaikki ihmisoikeusrikkomuksiin tai sotarikoksiin syyllistyneet saataisiin oikeuteen ja vastuuseen teoistaan. Todistajansuojelu on tärkeä osa toimia joilla oikeuden toteutuminen voidaan varmistaa, Tuomioja kirjoittaa.

– Kaikki nämä sopimukset on eduskunnassa hyväksytty yksimielisesti, myös perussuomalaisten toimesta.

Massaquoi pääsi Sierra Leonen sisällissodan jälkeen tuomioistuimen suojeluun, koska todisti sisällissodan tapahtumia käsitelleessä erityistuomioistuimessa.

Vuonna 2006 allekirjoitettu sopimus oli jo kolmas niin sanottua todistajansuojaa koskeva Suomen tekemä sopimus, Tuomioja kirjoittaa.

– Sopimusten mukaan Suomen viranomaiset päättävät tapauskohtaisesti todistajien vastaanottamisesta ja sijoittamisesta Suomeen.

Todistajien sijoittamispyynnöt etenevät Tuomiojan mukaan Suomen Haagin suurlähetystön välityksellä Suomen ulkoasiainministeriölle, joka välittää pyynnöt Maahanmuuttovirastolle ja ilmoittaa tarvittaville viranomaisille. Suomeen sijoitettavaksi ehdotetusta todistajasta pyydetään myös suojelupoliisin lausunto.

– Ministerit saatikka presidentti eivät näitä tapauksia käsittele eivätkä edes tiedä nimeltä keitä se koskee, Tuomioja kertoo.

Tekstissään Tuomioja muistuttaa, ettei suojelupoliisi ole arvioissaan erehtymätön. Tuomioja pitää kuitenkin rohkaisevana, että Suomen oikeusviranomaiset ovat alkaneet tutkia Massaquoin sodanaikaisia tekoja ja saattaneet hänet oikeuden eteen.

– On surullista ja vastenmielistä seurata tapaa, jolla perussuomalaiset harjoittavat valheellista muihin henkilöihin perusteettomia syytteitä ja epäilyjä kohdistavaa ala-arvoista politikointiaan, Tuomioja kirjoittaa.

Päivitys keräsi viikonlopun aikana yli 2 000 reaktiota ja satoja kommentteja. Lisäksi sitä jaettiin eteenpäin yli 800 kertaa.

Lauantaina Tuomioja palasi aiheeseen toisella Facebook-kirjoituksella ja kiitti kaikkia, jotka olivat edellistä tekstiä jakaneet ja kommentoineet.

Hän myös mainitsi, että perussuomalaisten "tikun nokkaan nostaman" lain on allekirjoittanut virkaa toimittaneena ulkoministerinä Matti Vanhanen ja Massaquoin saapuessa Suomeen ulkoministerinä olivat jo yli vuoden toimineet ensin Ilkka Kanerva ja sitten Alexander Stubb.

– Ei heilläkään toki sen enempää henkilökohtaista osuutta asiaan ole ollut, mutta heitäkin voi kiittää siitä, että muutoin mahdollisesti edelleen vapaana kulkeva hirvittävistä rikoksista epäilty henkilö on Suomessa joutunut oikeuteen vastaamaan teoistaan, Tuomioja kirjoittaa.