Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saarikko vastasi Halla-aholle: "Kuntavaaleissa annettu ääni ei ole koston tai kumouksen väline" – koronan keskellä puolue kerää ehdokkaita soittamalla

Kuntavaaleissa annettu ääni ei ole koston tai kumouksen väline, linjasi keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko puolueen kuntavaaliavauksessa pitämässään puheessa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho korosti viime viikolla oman puolueensa vaaliavauksessa kuntavaaleja luottamusäänestyksenä hallitukselle. Saarikko ei puheessa nimennyt kilpakumppania nimeltä, mutta totesi, että hallituksen tai Euroopan unionin kaataminen ei kuulu kuntapolitiikkaan.

– Kuntavaaleissa on kysymys kotimaisista asioista. Kysymys on kodista ja maasta, Saarikko sanoi.

Myöhemmin toimittajien kysymyksiin vastatessa Saarikko lisäsi, että kuntavaalit eivät ole hallitusvaalit, eikä hän halua helmikuun alussa hyväksyä toisten asettamaa käsikirjoitusta huhtikuisista vaaleista.

– Ymmärrän, että Jussi Halla-ahon mielestä on erittäin kiinnostavaa kirjoittaa käsikirjoitus näille vaaleille, jossa kaikki lähtee kepun selkäsaunasta ja sen jälkeen nykyisen hallituskoalition kaatumisesta, Saarikko sanoi.

Ehdokkaita etsitään soittamalla

Pienten kuntien perinteinen valtapuolue keskusta lähtee kevään kuntavaaleihin altavastaajana, sillä puolueen kannatus on kaukana edellisvaalien tasosta. Perussuomalaiset on gallupeissa kulkenut selvästi puolueen edellä.

Saarikko viittasi puheessaan keskustan aiempaan vaalilauseeseen "on kotiintulon aika". Puolue käytti fraasia vuoden 2012 kuntavaaleissa, joita edeltäneissä eduskuntavaaleissa se menetti tuntuvasti kannatustaan. Tämän jälkeen puolue ehti nousta takaisin pääministeriasemaan, mutta viime eduskuntavaaleissa sen suosio romahti jälleen.

– Sanoimme niin suomalaisille muutama vuosi sitten, sanomme sen taas. Kotiin saa aina tulla, hän sanoi.

Keskustan tavoitteena on kerätä vaaleihin 7 500 ehdokasta eli sama määrä kuin neljä vuotta sitten. Ehdokashakemukset tulee jättää 9. maaliskuuta mennessä eli runsaan kuukauden päästä.

Lauantaihin mennessä keskustalla oli 4 100 ehdokasta, mikä on puoluesihteeri Riikka Pirkkalaisen mukaan "muutama päivä myöhässä" edellisvaalien tahdista.

Pirkkalaisen mukaan ehdokashankinta etenee kuitenkin hyvin. Hän kiisti koronapandemian vaikuttavan ehdokastyöhön, vaikka puolueen kenttätoiminta perustuu perinteisesti paljon kasvokkain tapahtuviin kohtaamisiin. Ehdokashankintaa on hänen mukaansa tehty soittamalla.

– Keskusta harvoin on saanut massat ehdokkaita toritilaisuuksista, vaan kyllä paikallinen väki on ne soittanut ja henkilökohtaisen kontaktoinnin kautta pyytänyt lähtemään ehdolle. Siinä tämä korona ei tuo suurta muutosta, Pirkkalainen vastasi STT:n kysymykseen.

Perussuomalaiset kertoi viime viikolla saaneensa kokoon noin 3 800 ehdokasta, mikä vastasi puolueen ehdokasmäärää viime vaaleissa. Tavoitteena on puolueelle ennätyksellinen 6 000–6 500 ehdokasta, jolla se pääsisi samalle tasolle kuin SDP tai kokoomus viime vaaleissa.

Valtion virat etäkonttoreihin?

Keskustan linjauksista Saarikko nosti puheessaan keskiöön perheet, vanhukset ja puolueelle perinteisesti tärkeän aluepolitiikan.

Aluepolitiikassa Saarikko nosti esille monipaikkaisuuden tuomat mahdollisuudet. Hän kertoi keskustan tavoitteeksi, että valtion virat avataan paikasta riippumattomiksi. Puolue esittelee Saarikon mukaan lisää tavoitteita monipaikkaisuuden puolesta ensi viikolla.

– Kun uuteen virkaan haetaan tekijää, ei häneltä pääsääntöisesti edellytettäisi jatkuvaa fyysistä läsnäoloa viraston perinteisessä päämajassa, Saarikko sanoi.

Lisäksi keskustajohtaja puolusti nopeiden nettiyhteyksien rakentamista kaikkiin Suomen kuntiin.

– Kunnilla on vahva rooli siinä, että toteutamme lupauksen yhdenvertaisista perusoikeuksista nopeisiin nettiyhteyksiin. Emme usko, että se toteutuu kaikkialla Suomessa markkinaehtoisesti.

Vanhustenhoitoon useita avauksia

Myös vanhustenhoidosta puolue teki useita avauksia.

Saarikko ehdotti omaishoitolakiin uutta kulukorvausta läheisille, jotka eivät saa omaishoidon tukea. Kulukorvaus koskisi esimerkiksi matkakuluja, jos omaisella on merkittävä rooli vanhuksen hoitosuunnitelman toteuttamisessa.

Lisäksi keskustajohtaja esitti muita toimia vanhustenhoitoon. Hän esitti, että avustavat tehtävät avattaisiin muillekin kuin sote-koulutuksen saaneille.

– Kotitöistä ja ulkoilusta huolehtiminen sekä muu avustava työ voidaan erottaa varsinaisesta hoivatyöstä. Näin koulutettujen ammattilaisten aika säästyisi ammattiosaamista edellyttäviin tehtäviin, Saarikko sanoi.

Saarikko kiisti kysyttäessä väitteen siitä, että keskustan lupaukset olisivat valtakunnanpolitiikkaa enemmän kuin kuntapolitiikkaa. Hänen mukaansa esimerkiksi omaishoitajista huolehtiminen on suoraan yhteydessä laitoshoidon tarpeisiin ja siten kunnan resuressihin.

Samalla logiikalla hän puolusti perheiden arjesta puhuessa puolueelle niin ikään rakasta kotihoidon tukea.

– Jos [kotihoidon tuki] murretaan pois perheiden valinnanvapauden piiristä, se tarkoittaa valtaisaa painetta kunnissa päiväkotiverkkoon ja sitä kautta kuntien kustannuksiin.