Von der Leyen ja Urpilainen Uutissuomalaisessa: Ilman yhteishankintaa mahdollisesti vain muutama EU-maa olisi saanut koronarokotteita

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja komissaari Jutta Urpilainen puolustavat EU:n koronarokotestrategiaa Uutissuomalaisessa julkaistussa kirjoituksessa.

Von der Leyen ja Urpilainen kirjoittavat, etteivät usko, että yksittäiset jäsenvaltiot olisivat olleet hankinnassa unionin yhteishankintaa nopeampia tai että aikaisemmin tehty sopimus olisi taannut nopeammat laajamittaiset rokotukset. Kirjoittajien mukaan ilman yhteishankintaa olisi ollut mahdollista, että vain muutamalla jäsenmaalla olisi ollut mahdollisuus saada rokotteita.

Uutta koronavirusta vastaan on onnistuttu kehittämään useita rokotteita odotettua nopeammin, mutta niiden toimitusmäärät ovat jääneet vielä syksyllä luvatusta. Tämä on aiheuttanut närää laajalti unionissa, myös Suomessa.

Kirjoittajat puolustavat myös järjestelyä, jossa EU ei ole myöntänyt rokotteille hätäkäyttölupia vaan ehdollisia myyntilupia.

– Rokottamisessa turvallisuus ja tehokkuus ovat aina etusijalla. Tästä syystä emme oikoneet mutkia hyväksymismenettelyssä Euroopan lääkeviraston (EMA) kanssa. Siksi aloitimme hieman myöhemmin kuin Iso-Britannia.

Von der Leyen ja Urpilainen huomauttavat, että uuden rokotteen tuottaminen on monimutkainen tehtävä ja että yrityksillä on ollut ongelmia massatuotannon aloittamisessa. EU investoi etukäteen 2,9 miljardia euroa ennakkohankintasopimuksiin ja ennakkomaksuihin suurten rokotemäärien valmistamisvalmiuden parantamiseksi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka