Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

WHO vaatii Euroopan maita ja lääkeyhtiöitä nopeuttamaan rokotuksia yhdessä

Euroopan maiden ja lääkeyhtiöiden täytyy tehdä yhteistyötä koronarokotusten nopeuttamiseksi, sanoo Maailman terveysjärjestö WHO:n Euroopan johtaja. Hans Kluge kehotti kilpailevia lääkeyhtiöitä kiihdyttämään rokotteiden tuotantoa yhdessä.

EU-maissa vasta 2,5 prosenttia väestöstä on saanut ensimmäisen annoksen koronarokotetta. Lupaukset rokotteiden tuotannon lisäämisestä herättävät toivoa, että rokotusohjelmien tahtia saadaan nostettua.

Klugen mukaan on vielä epävarmaa, toimivatko nyt käyttöön saadut rokotteet koronaviruksen uusia muunnoksia vastaan. Hän sanoi, että ongelmallisten uusien muunnosten kehittymiseen on valmistauduttava.

– Se on julma muistutus, että viruksella on edelleen yliote ihmisistä.

Köyhiä maita alettava auttaa nopeasti

WHO:n Euroopan alue kattaa 53 maata, ja joukossa on useita Keski-Aasian maita. Näistä 37 on ilmoittanut havainneensa koronaviruksen brittimuunnoksen aiheuttamia tartuntoja. 17 maata on löytänyt eteläafrikkalaista muunnosta.

Kluge toisti WHO:n vaatimuksen, että rikkaiden maiden on oltava solidaarisia köyhien maiden kanssa, joilla ei ole mahdollisuuksia ostaa rokotteita.

– Kun EU-maat saavat rokotettua 20 prosenttia väestöstään, ne voisivat alkaa jakaa rokotteita muiden kanssa, Kluge ehdotti.

Tähän mennessä maailmassa on jaettu yli 100 miljoonaa annosta rokotetta. Tästä kaksi kolmasosaa on annettu rikkaissa maissa. Klugen mukaan rikkaiden maiden ei pidä jäädä odottamaan, että niiden omasta väestöstä on rokotettu laumasuojan tuottava 70 prosentin osuus. Köyhien maiden auttamisen on alettava aiemmin.

WHO kannattaa rokotustodistusten myöntämistä, mutta Kluge ei tukenut ajatusta rokotepasseista, jollaista valmistellaan esimerkiksi Tanskassa.

– Me emme todellakaan halua tilannetta, jossa on rokotepasseja. Se lisäisi epätasa-arvoa, hän sanoi.