Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinteistön vuokraajilla oli yhteyksiä liivijengiin, KRP:n poliisit paljastivat tämän kaupungille – syyttäjä vaatii sakkoja poliiseille

Helsingin käräjäoikeus alkoi tiistaina käsitellä juttua, jossa syyttäjä vaatii kahdelle keskusrikospoliisin (KRP) poliisille sakkorangaistusta tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta.

Oikeudenkäynti koskee asiaa, jossa Helsingin kaupunki oli vuokraamassa tonttia ja kysyi keskusrikospoliisilta vuokraamisesta kiinnostuneiden yhtiöiden kytköksistä Bandidos-liivijengiin.

KRP:n rikosylikomisario ja rikosylikonstaapeli antoivat lausunnon, jonka mukaan yhtiöissä valtaa käyttävät henkilöt ovat liivijengin jäseniä ja että kyseinen ryhmä on todettu useissa oikeuden ratkaisuissa järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi.

Kaupunki ilmoitti tähän lausuntoon viitaten vuokrausta halunneille tahoille, että asiassa erittäin todennäköisesti tulisi kielteinen päätös.

Syyttäjän mukaan tieto jengitoiminnasta rinnastuu yhdistystoimintaan

Oikeuskäsittelyn ydinkysymys koskee nyt sitä, onko jengijäsenyys salassa pidettävää tietoa.

Syyttäjän mukaan MC Bandidoksen tai sen alajengin jäsenyydessä on kyse tiedosta, joka on viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain mukaan salassa pidettävä. Syyttäjän mukaan tieto koskee "henkilön elintapoja, osallistumista yhdistystoimintaan ja vapaa-ajan harrastuksia".

– Tiedon paljastamiseen ei ole ollut laillista perustetta, syyttäjä katsoo haastehakemuksessa.

Komisario: Tehtävänä on rikosten ennalta ehkäiseminen

Keskusrikospoliisi katsoo, että sen poliisit eivät ole virkamiesasemassa huolimattomuudesta paljastaneet oikeudettomasti tietoa, joka olisi viranomaisen toiminnan julkisuudesta annetun lain mukaan salassa pidettävää. KRP huomautti, että jos vuokralaiset olisivat salanneet jengijäsenyytensä, olisivat he itse voineet syyllistyä lainvastaiseen menettelyyn vuokrasopimuksen solmiessaan.

– Helsingin kaupunki ei vuokraa tiloja toimijoille, joilla on kiinteä yhteys MC Bandidokseen tai sen alajärjestöihin -- asianomistajat ovat myös tämän tienneet, KRP kirjoitti vastauksessaan.

KRP myös totesi, että asianomistajien jäsenyys MC Bandidoksessa tai sen alajengissä on ollut jo tiedossa Helsingin kaupungilla, mikä paljastui kaupungin tietopyynnön sisällöstä. Siksi kyse ei ole ollut salassa pidettävästä tiedosta.

Myös tapauksen toinen syytetty, rikosylikomisario Rabbe von Hertzen totesi, että kyse oli avointen lähteiden avulla saadusta tiedosta, joka olisi ollut kenen tahansa saatavilla. Lisäksi hän sanoo pitäneensä lausunnon antoa suoranaisena virkavelvollisuutenaan, koska Bandidos MC on useissa eri tuomioistuinten ratkaisuissa todettu rikollisryhmäksi.

– Olen perustanut harkintani voimassaolevaan julkisuuslainsäädäntöön sekä poliisilain yleisiin säännöksiin, jossa tehtävä on muun muassa rikosten ennalta ehkäiseminen, hän kirjoitti vastauksessaan.

Oikeusasiamies: Jengijäsenyys yksilön omaan elinpiiriin kuuluva salainen tieto

Eduskunnan oikeusasiamies linjasi vuonna 2018, että KRP toimi lainvastaisesti antaessaan tietoja tulevista vuokralaisista Helsingin kaupungille.

Oikeusasiamies totesi, että tuomioistuinratkaisut ovat julkisia eikä rikos ole yksityisasia. Henkilön jäsenyys liivijengissä oli kuitenkin oikeusasiamiehen mukaan yhdistystoimintaan osallistumiseen rinnastettava yksilön omaan elinpiiriin kuuluva salainen tieto.

– Se, että poliisilla on lainmukainen ja yhteiskunnallisesti toivottava motiivi menettelylleen, ei siis vielä sellaisenaan oikeuta tällaista poliisin toimintaa, vaan sille tulee löytyä toimivaltaperuste laista, päätöksessä todettiin.