Venäläisellä Sputnik-rokotteella 91,6 prosentin teho covid-19-tautia vastaan – AstraZenecan rokotetta ei suositella yli 65-vuotiaille Ruotsissa ja Ranskassa

Lancetin mukaan tarvitaan kuitenkin vielä lisää tutkimuksia siitä, miten Sputnik V -rokote toimii testausten ulkopuolelle jääneissä riskiryhmissä. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

STT–AFP-TT

Venäjän kehittämä koronarokote Sputnik V on mukaan 91,6-prosenttisen tehokas koronaviruksen aiheuttamaa covid-19-tautia vastaan, kertoo lääketieteellinen lehti Lancet .

Kahtena annoksena annettava rokote on alustavien ja riippumattomien analyysien mukaan tehokas eikä aiheuta vakavia sivuvaikutuksia. Rokotetta on testattu yli 20 000 ihmisellä. Testattujen joukossa oli yli 2 000 yli 60-vuotiasta.

Lancetin mukaan tarvitaan kuitenkin vielä lisää tutkimuksia siitä, miten rokote toimii testausten ulkopuolelle jääneissä riskiryhmissä. Sputnik V sai käyttöluvan Venäjällä monta kuukautta ennen kuin testauksen valmistuivat, mikä herätti epäilyjä ulkomailla.

– Sputnik V -rokotteen kehitystä on arvosteltu liiasta kiireestä, hutiloinnista ja avoimuuden puutteesta, sanoivat Readingin yliopiston Ian Jones ja London School of Hygiene and Tropical Medicine -yliopiston Polly Roy kommentissaan lehdelle.

– Täällä raportoidut tulokset ovat kuitenkin selkeät ja rokotteen tieteellinen perusta osoitettu, joten taisteluun koronaa vastaan voidaan nyt lisätä uusi rokote.

Sputnikin tehokkuus olisi siten samaa luokkaa kuin Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan kehittämät rokotteet.

Rokotteen testauksessa vajaat 15 000 osanottajaa sai rokotteen ja vajaat 5 000 plaseborokotteen 21 päivän välein. Rokotetussa ryhmässä todettiin testeissä 16 koronatartuntaa ja plaseboryhmässä 62. Rokotteen testaaminen jatkuu, ja tarkoitus on saada mukaan 40 000 koehenkilöä.

Ruotsalaisviranomaiset: AstraZenecan rokotteen vaikutuksista iäkkäämmille ei vielä riittävästi tietoa

Ruotsin terveysviranomaiset eivät suosittele lääkeyhtiö AstraZenecan koronavirusrokotetta yli 65-vuotiaille. Viranomaisten mukaan muut jo käyttöön hyväksytyt rokotteet tulee ensisijaisesti antaa iäkkäämmille ihmisille.

Viranomaiset perustelevat linjaustaan sillä, että AstraZenecan rokotteen vaikutuksista iäkkäämmille ihmisille ei ole vielä riittävästi tietoa.

Ruotsissa leviää viranomaisten mukaan nyt myös brittiläinen virusmuunnos. Viranomaiset varoittavat, että virusmuunnos voi lähteä leviämään Ruotsissa samoin kuin on käynyt jo muutamissa muissa Euroopan maissa.

Ruotsissa on raportoitu perjantain jälkeen yli 200 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

Yhteensä Ruotsissa on raportoitu yli puoli miljoonaa koronavirustartuntaa ja yli 11 800 kuolemantapausta.

Myös Ranskan terveysviranomainen suosittelee, että AstraZenecan koronavirusrokotetta ei anneta yli 65-vuotiaille. Yhtiön rokotteelle annettiin muutoin lupa.

Macron lupasi ranskalaisille rokotteet kesän loppuun mennessä

Kaikki halukkaat ranskalaiset on rokotettu koronavirusta vastaan kesän loppuun mennessä, sanoi Ranskan presidentti Emmanuel Macron ranskalaiselle TF1-kanavalle aiemmin tänään. Suunnitelman mukaan maaliskuun alussa ranskalaisten hoivakotien asukkaista 80 prosenttia eli noin puoli miljoonaa ihmistä on rokotettu.

Noin 67 miljoonan asukkaan Ranskassa on raportoitu yli 3,2 miljoonaa koronavirustartuntaa, mikä on maailman kuudenneksi suurin maakohtainen lukema. Virukseen liittyviä kuolemantapauksia maassa on raportoitu lähes 73 000, kertoo Johns Hopkinsin yliopisto.

Israel johtaa rokotuskilpajuoksua

Maailmassa on tähän mennessä jaettu jo yli 100 miljoonaa annosta koronarokotteita, laskee uutistoimisto AFP virallisten lähteiden perusteella. Rokottaminen etenee kuitenkin epätahtiin, sillä yli kaksi kolmesta rokoteannoksesta on annettu rikkaimmissa maissa. Kaikkein köyhimmissä maissa rokottaminen ei ole vielä edes alkanut.

Israel on edennyt pisimmälle. Siellä 37 prosenttia väestöstä on saanut jo ainakin yhden annoksen rokotetta. Euroopassa Britannia on rokottanut 13,7 prosenttia väestöstään. Yhdysvalloissa rokotteita on jaettu yli 32 miljoonaa, ja niitä on saanut lähes kahdeksan prosenttia väestöstä.

EU-maista nopeimmin ovat edenneet Malta (5,4 prosenttia) Tanska (3,2 prosenttia) ja Puola (3,1 prosenttia).

Kiinassa rokoteannoksia on jaettu vasta 24 miljoonaa. Intiassa, jossa monet nyt jaettavista rokotteista valmistetaan, on saatu jaettua vain neljä miljoonaa annosta 1,3 miljardille asukkaalle.

Rokottaminen ei ole alkanut vielä Japanissa, Etelä-Koreassa ja Australiassa, joissa pandemiaa on pidetty kurissa tiukoilla rajoituksilla ja karanteeneilla.

Seitsemän rokotetta käytössä

Käytössä on tällä haavaa seitsemän eri rokotetta, joita kaikkia vaaditaan kaksi annosta. Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteet ovat yleisimmin käytössä Pohjois-Amerikassa, Euroopassa, Israelissa ja Persianlahden maissa.

AstraZenecan rokotetta on käytetty yleisesti Britanniassa ja Intiassa, Sri Lankassa ja Marokossa, mutta sitä aletaan lähiaikoina käyttää myös EU-maissa.

Intiassa käytetään myös kotimaista rokotetta, jonka on kehittänyt Bharat Biotech .

Venäjän Sputnik V -rokotetta käytetään Venäjän lisäksi Argentiinassa, Algeriassa, Valko-Venäjällä ja Serbiassa.

Kiinan Sinopharmin rokotetta jaetaan Kiinan lisäksi Yhdistyneissä Arabiemiraateissa, Bahrainissa, Serbiassa, Seychelleillä ja Jordaniassa.

Indonesia ja Turkki käyttävät kiinalaista Sinovac -rokotetta.

----

Uutista korjattu klo 17.31: Ruotsissa on raportoitu perjantain jälkeen yli 200 uutta kuolemantapausta, ei virusmuunnokseen liittyvää kuolemantapausta.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka