Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin poliisi on aloittanut esiselvityksen viranomaisten toiminnasta ennen Koskelan henkirikosta, jossa kuoli 16-vuotias poika

Helsingin poliisi on ryhtynyt selvittämään lastensuojelun ja koulun toimintaa ennen Koskelan henkirikosta, jossa 16-vuotias poika surmattiin raa'alla tavalla joulukuun alussa. Rikoksesta epäillään kolmea alaikäistä nuorta.

Poliisin esiselvitys liittyy siihen, ovatko viranomaisten toimet olleet riittäviä. Surmattu nuori oli ennen veritekoa joutunut pitkään jatkuneen kiusaamisen ja useiden pahoinpitelyjen uhriksi.

Esiselvitys ei tarkoita, että ketään epäiltäisiin rikoksesta. Jos poliisi päätyy esiselvityksen perusteella epäilemään mahdollista rikosta, aloitetaan varsinainen esitutkinta.

– Asian selvittäminen on alussa ja siitä kerrotaan tässä vaiheessa tämän verran. Eri viranomaisten toiminta on ollut tutkinnassa esillä Koskelan murhatutkinnan alusta asti. (...) Viestimme esiselvityksestä avoimesti, koska poikkeuksellisen vakava henkirikosepäily on ollut laajassa yhteiskunnallisessa keskustelussa. (...) Toivomme nyt työrauhaa asian esiselvittelylle, kertoo rikosylitarkastaja, rikostutkintayksikön johtaja Jonna Turunen Helsingin poliisin tiedotteessa.

Poliisi on aiemmin kertonut uhrin huoltajien suostumuksella, että poika oli lastensuojelun asiakas ja hänet oli sijoitettu asumaan kodin ulkopuolelle.

"Tekoja voidaan pitää sadistisina"

Esiselvitys aloitettiin viime torstaina, jolloin tapaus siirtyi poliisilta syyteharkintaan. Poliisi on tutkinut henkirikosta murhana. Kaikki kolme epäiltyä ovat syntyneet vuonna 2004. He ovat tutkintavankeudessa.

Poliisin mukaan tutkinnassa on muodostunut kuva, että uhria on pidetty kaverina, mutta samaan aikaan alisteisessa asemassa verrattuna muihin porukan jäseniin. Poliisi on luonnehtinut tapahtumia pitkään jatkuneeksi väkivaltaiseksi kiusaamiseksi, joka johti tapahtumailtana uhrin kuolemaan.

– Tekoja voidaan pitää sadistisina, ja ne on tehty puolustuskyvyttömän uhrin kustannuksella. Tapahtumiin liittyy useita nöyryyttäviä elementtejä, kuvaili tutkinnanjohtaja Marko Forss poliisin aiemmassa tiedotteessa.

Henkirikoksen lisäksi poliisi on tutkinut kolmea pahoinpitelyä, joiden uhriksi sittemmin surmattu 16-vuotias joutui viime marraskuussa. Lisäksi tutkittavana on ollut elokuussa häneen kohdistunut ryöstö.

Rikoksista epäillään muilta osin samaa kolmikkoa kuin murhastakin, mutta yhteen pahoinpitelyyn epäillään osallistuneen vain kahden nuorista. Ryöstöstä epäillään lisäksi neljättä nuorta, jonka ei epäillä osallistuneen muihin rikoksiin.