Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sotarikosoikeudenkäynti alkaa Tampereella – sierraleonelaismiestä syytetään muun muassa murhista ja raiskauksista Liberian sisällissodassa

Pirkanmaan käräjäoikeudessa alkaa tänään länsiafrikkalaisen Liberian sisällissotaa koskevien syytteiden käsittely valmisteluistunnolla.

Suomessa kymmenisen vuotta asunutta sierraleonelaismiestä syytetään murhista, törkeistä raiskauksista, törkeästä sodankäyntirikoksesta ja törkeästä ihmisoikeuksien loukkaamisesta poikkeuksellisissa oloissa vuosina 1999–2003. Hän on kiistänyt syytteet.

Tänään tulee julki syytteiden sisältö ja keskusrikospoliisin (KRP) esitutkintamateriaali. Pääkäsittely alkaa keskiviikkona, ja syytettyä on määrä kuulla oikeudessa ensi viikolla.

Juttua istutaan ensin Tampereella kaksi viikkoa, minkä jälkeen käräjäoikeus matkustaa paikan päälle Länsi-Afrikkaan kuulemaan kymmeniä todistajia ja vierailemaan epäiltyjen rikosten tekopaikoilla.

RUF tunnettiin raakuudestaan

Syytetty Gibril Massaquoi on kotoisin Liberian naapurimaasta Sierra Leonesta. Hän oli korkeassa sotilaallisessa asemassa sierraleonelaisessa Revolutionary United Front (RUF) -kapinallisryhmässä, joka tunnettiin raaoista otteistaan. Hän toimi myös ryhmän julkisen puhemiehen roolissa ja johtajan avustajana.

STT on kertonut Massaquoin nimen poikkeuksellisesti jo epäilyvaiheessa rikosepäilyn poikkeuksellisen vakavuuden ja miehen aseman vuoksi.

Naapurimaissa Liberiassa ja Sierra Leonessa käytiin veriset sisällissodat 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa. Kyse oli laajemmasta alueellisesta konfliktista, jossa kuoli satojatuhansia ihmisiä. RUF taisteli Sierra Leonen lisäksi myös Liberiassa presidentti Charles Taylorin tukena.

RUF tuli tunnetuksi raaoista sodankäyntitavoistaan, joihin kuului siviilien tappamista, raiskaamista ja kiduttamista. RUF:n erityinen tavaramerkki oli raajojen katkominen sekä aikuisilta että lapsilta.