Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimitusten kasvu paransi SSAB:n tulosta loppuvuonna – koronan heikentämät markkinat painoivat koko vuoden tappiolle

Teräsyhtiö SSAB:n liiketulos kohosi vuoden viimeisellä neljänneksellä 557 miljoonaan kruunuun (55 miljoonaa euroa), kun se vuotta aiemmin oli ollut 1 131 miljoonaa kruunua (112 miljoonaa euroa) tappiollinen. Liikevaihto pysyi viime vuoden tasolla 17 miljardissa kruunussa (1,7 miljardia euroa).

Yhtiön mukaan toimitusten kasvu ja kapasiteetin parempi käyttöaste paransivat loka–joulukuun tulosta.

Koko vuoden liiketulos oli kuitenkin 325 miljoonaa kruunua (32 miljoonaa euroa) tappiollinen, kun se vuotta aiemmin oli ollut yli 2,1 miljardia kruunua (213 miljoonaa euroa) voitollinen. Koronapandemia heikensi teräsmarkkinoita.

– Vuoden aikana otimme käyttöön joukon toimenpiteitä sopeuttaaksemme toimintamme heikentyneeseen markkinatilanteeseen ja vuoteen 2019 verrattuna vähensimme kiinteitä kustannuksia yhteensä yli 1,6 miljardilla kruunulla, SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist sanoo tiedotteessa.

Lindqvist kertoo markkinatilanteen parantuneen ja odottavansa hyvää aktiviteettia vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä.

– Lomautukset ja työajan lyhentämiset päättyivät vuoden vaihteessa, hän lisää.

Tehdaskauppa jäi toteutumatta

Tulosjulkistuksen yhteydessä yhtiö kertoi lopettaneensa neuvottelut IJmuidenin terästehtaan hankkimisesta Hollannissa. SSAB kertoi syksyllä neuvottelevansa tehtaan omistavan Tata Steelin kanssa.

Lindqvist sanoo, että hankinnan toteuttamisessa olisi ollut teknisiä vaikeuksia. Mahdollisen kaupan synergiaedut eivät olisi hänen mukaansa vastanneet täysin kustannuksia.

– Meillä ei ole riittävää varmuutta siitä, että teollinen suunnitelmamme ja vaaditut tekniset ratkaisut voitaisiin toteuttaa niin nopeasti kuin toivomme. Emme kykene sovittamaan Tata Steel IJmuidenia kestävän kehityksen strategiaamme halutulla tavalla, Lindqvist sanoo tiedotteessa.