Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aktivistit haluavat näyttää lyhyeksi myyjille, että täältä pesee – tästä on kyse kummallisissa kurssinousuissa, joissa myös Nokia mukana

Sosiaalisessa mediassa toimivat sijoittaja-aktivistit ovat laittaneet osakemarkkinoita viime viikkoina sekaisin. Tällä viikolla aktivistien kohteeksi päätyi verkkolaitevalmistaja Nokia. Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju uskoo ja toivoo, että arki palaa pörssiin kuitenkin ennemmin tai myöhemmin.

– Tällä viikolla tapahtuneet kurssimuutokset eivät edusta millään tavalla normaalitilaa, hän sanoo.

New Yorkin pörssissä Nokian ja muutaman muun yhtiön osake on tällä viikolla lähtenyt rakettimaiseen nousuun ilman yhtiön tilanteessa tapahtunutta muutosta. Tänään Nokian osake New Yorkin pörssissä on taittunut noin 30 prosentin laskuun. Helsingin pörssissä Nokian osakkeen arvo heitteli päivän aikana sekä plussan että miinuksen puolelle päätyen 3,8 euroon.

Viime viikkojen aikana tapahtuneiden yllättävien nousujen takana vaikuttaa olevan sosiaalisen median Reddit-sivuston piensijoittajien Wallstreetbets-palstalla masinoima ostokampanja.

– Näkisin, että tässä on paljon kyse sosiaalisen median aktivismista suhteessa arvopaperimarkkinoilla toimiviin osakkeiden lyhyeksi myyjiin, Oksaharju sanoo.

Lyhyeksi myyjillä tarkoitetaan henkilöitä, jotka yrittävät hyötyä kurssien laskusta, kun taas perinteinen sijoittaja ostaa osaketta ja ajatuksena on myydä se kalliimmalla myöhemmin kurssinousun jälkeen.

Lyhyeksi myyjät ennustavat kurssilaskua. He myyvät lainaamansa osakkeen ja ostavat sen takaisin kurssilaskun jälkeen halvemmalla. Aktivistit pyrkivät hyötymään siitä, kun lyhyeksi myyjät odottavat kurssilaskua, ja he pyrkivät nostamaan itse kurssin arvoa.

Kun osakkeen arvo yllättäen nousee, lyhyeksi myyjien on pakko myydä osakkeet. Lyhyeksi myyjien tappio voi olla periaatteessa rajaton, kun tavallisesti osakemarkkinoilla voi menettää ainoastaan sijoitetun pääoman.

– Kun laumailmiö saa nopeasti jonkin kurssin nousemaan, nousu vahvistuu entisestään, kun lyhyeksi myyjien riskinottokyky ja riskinottohalu loppuvat.

Syntyy ikään kuin itseään ruokkiva kierre.

"Nokia on vain yksi muiden joukossa"

Useiden yhtiöiden osakekannasta merkittävä osa on lyhyeksi myyty. Oksaharjun mukaan etenkin nuoret aktivistisijoittajat haluavat joukkovoiman kautta näyttää keinottelijoita muistuttaville lyhyeksi myyjille, että täältä pesee. Oksaharjun arvion mukaan tällaisia aktivistisia nuoria sijoittajia on miljoonia.

Oksaharjun mukaan Nokialle buustattu kurssinousu on vain sivujuonne.

– Yhdysvalloissa useissa yhtiöissä on ollut tällaista ilmentyvää. Nokia on vain yksi muiden joukossa.

Oksaharju sanoo, että Nokia on maailman mittapuussa pienehkö yhtiö ja sen kaupankäyntivolyymi reunamarkkinalla on rajallinen, joten sosiaalisen median joukkovoima pystyy tarttumaan tämäntyyppisen yhtiön kurssikehitykseen.

"Meno ei ole aina tällaista"

Oksaharju haluaa painottaa, että osakemarkkinoilla riskit ovat edelleen samat kuin ennenkin ja osakemarkkinat ovat luonteeltaan huomattavasti vakaampi paikka kuin mitä tämä viikko antaa ymmärtää.

– Laittaisin jäitä hattuun ja painottaisin varovaisuutta, hän sanoo.

Oksaharju sanoo, että yhtiöiden kurssit seuraavat yhtiöiden ja talouden kehitystä ja näkymien muutoksia. Hän uskoo, että tämäntyyppiseen normaaliin palataan pian.

– Markkina on pitkällä aikavälillä tehokas, mutta nyt on viimeistään nähty, että päivien ja viikkojen tasolla laumapsykologia voi heiluttaa yhtiön hintaa tavalla, jolla ei ole mitään sidosta yhtiön arvoon.

Oksaharju lisää, että hänen viestinsä tavalliselle sijoittajalle on, että meno ei ole aina tällaista.

"Lyhyeksi myyjien ajaminen ahdinkoon saattaa olla markkinoiden manipulointia"

Suomessa finanssimarkkinoiden toimintaa valvoo Finanssivalvonta. Jos Finanssivalvonnassa herää epäilyitä markkinoiden manipuloinnista tai muita väärinkäyttöepäilyitä, Finanssivalvonta tutkii epäilyt ja sen jälkeen mahdollisesti tekee tutkintapyynnön poliisille. Markkinoiden väärinkäyttöä, kuten sisäpiiritiedon väärinkäyttöä ja manipulointia koskeva sääntely on EU-tasoista ja siksi samanlaista koko EU-alueella.

Markkinoiden manipulointia voi olla esimerkiksi se, että kaupankäynnillä pyritään saamaan aikaan kurssireaktio, joka on keinotekoinen.

– Jos piensijoittajat joukkovoimalla pyrkivät yhdessä ajamaan esimerkiksi osakkeen lyhyeksi myyjiä ahdinkoon, tällainen toiminta saattaa olla markkinoiden manipulointia, sanoo Finanssivalvonnan markkinavalvoja Juha Manu STT:lle.

Manu painottaa, ettei Finanssivalvonta valvojana ota julkisuudessa kantaa mihinkään yksittäiseen osakkeeseen tai yhtiöön. Manu ei siis kommentoi Nokian tapausta, vaan puhuu asioista yleisellä tasolla.

Markkinamanipulaatiota voi olla myös toiminta, jota kutsutaan informaatiomanipulaatioksi.

– Se tarkoittaa väärän tai harhaanjohtavan tiedon tai vääräksi tietämänsä markkinahuhun levittämistä tarkoituksena saada aikaan keinotekoinen kurssimuutos. Tällainen voi olla vaikka harhaanjohtava tieto tulevasta ostotarjouksesta tai tulosvaroituksesta, Manu sanoo.

Myös manipuloinnin yritys on rangaistavaa.

Manu sanoo, että vaarallisille vesille saatetaan mennä, jos heittää osakkeesta kehuja esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ilman perusteluita tarkoituksenaan nostaa osakkeen kurssia, etenkin jos esiintyy sijoitusalan asiantuntijana.

Finanssivalvonta tutkii vuosittain noin 150 markkinoiden väärinkäyttöepäilystä, ja noin kolmasosa tapauksista on ollut markkinoiden manipulointiepäilyitä.

Osa näistä kohdistuu myös sosiaalisen median kirjoitteluun.