Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työllisyys painui joulukuussa vuoden takaiseen verrattuna

Työllisyys heikkeni selvästi joulukuussa, kertoo Tilastokeskus. Työllisyysaste painui 70,7 prosenttiin vuoden takaisesta 73,0 prosentista. Työllisiä oli 74 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

Tilastokeskus huomauttaa, että työllisyys ja työttömyys vaihtelevat kuukausittain varsin paljon, ja muutos edellisen kuukauden havaintoon kertoo lähinnä kausi-ilmiöstä eikä suhdannekehityksestä.

Kausi- ja satunnaisvaihtelusta puhdistettu työllisyysasteen trendi on pysynyt lokakuusta lähtien lähes samana. Trendi oli joulukuussa 71,8 prosenttia.

Tilastokeskus huomauttaa, että trendilukuihin liittyvä epävarmuus on nyt tavallista suurempaa koronan vuoksi. Trendiluvuista on poistettu kausi- ja satunnaisvaihtelu.

Työttömyysasteen trendiluku oli joulukuussa 8,2 prosenttia. Työttömiä oli 48 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Tunnelmat epävarmoja lyhyellä tähtäimellä

Danske Bankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan syksyn odotettua parempi vire katkesi joulukuussa työmarkkinoilla.

– Tunnelmat työmarkkinoilla ovat epävarmat lyhyellä tähtäimellä. Koronan toinen aalto koettelee etenkin palvelualoja, jotka ovat joutuneet karsimaan henkilöstökustannuksia, Kuoppamäki arvioi tiedotteessa.

Kun työttömyys kerran pääsee nousemaan, sen aleneminen on Kuoppamäen mukaan parhaassakin tapauksessa hidasta, eikä tänä vuonna nähdä vielä paluuta koronaa edeltäneelle tasolle.

– Esimerkiksi matkailualan ja liikenteen työllisyys ei heti palaa ennalleen, ja monet joutuvat vaihtamaan ammattia.

Kuoppamäki odottaa kuitenkin, että työllisyys voi kohentua selvästi tämän vuoden loppua kohti, kunhan kesäkelit ja rokotteet painavat epidemiaa alas.