"Organisaatio" toi Suomeen isoja määriä huumeita – laajasta huumevyyhdistä tuomittiin 25 ihmistä

Vyyhdin keskiössä ollut 40-vuotias mies sai Telegramissa venäjänkieliset ohjeet huumelähetysten hakemisesta.

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut useita ihmisiä pitkiin vankeusrangaistuksiin laajassa huumejutussa. Isoja määriä amfetamiinia, Subutexia, ekstaasia ja marihuanaa levitettiin muun muassa pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Oulussa. Rikokset jatkuivat syksystä 2019 kevääseen 2020.

Toiminnan laajuudesta kertoo, että käräjäoikeudessa käsiteltiin yhteensä 88 syytekohtaa. Lähes 300-sivuisessa tuomiossa syytteet hylättiin vain yhden syytetyn osalta. Kaikkiaan jutussa tuomittiin 25 ihmistä.

Pisimpiin vankeusrangaistuksiin tuomittiin Vadims Spakovs, 35, ja Max Herkko Henrik Mesa, 36. He saivat kymmenen vuoden vankeustuomiot useista törkeistä huumausainerikoksista.

Maksims Jefimovs, 40, tuomittiin kahdeksan vuoden vankeuteen ja Peter Grigolov, 30, kuuden ja puolen vuoden vankeuteen. Loput tuomitut saivat lievempiä vankeustuomioita, ehdollista tai sakkoja.

"Koordinaattori" kertoi, mistä huumeet löytyvät

Asiaa tutkittiin alkuun kolmessa eri tutkintalinjassa Tullissa sekä Helsingin ja Oulun poliisissa. Eri haaroja yhdisti Jefimovs, joka otettiin kiinni huhtikuussa. Samalla hänen autostaan löydettiin huomattava määrä huumeita.

Jefimovs tunnusti teot ja auttoi poliisia tapahtumien selvittämisessä. Hän kertoi, että hän oli saanut tuttunsa kautta pyynnön ryhtyä hoitamaan huumeisiin liittyviä asioita "organisaatioksi" kutsumansa tahon puolesta.

Jefimovs sai "koordinaattorilta" Telegram-viestisovellukseen ohjeet, mistä ulkomailta tulevat huumelähetykset piti hakea ja miten niitä piti levittää eteenpäin. Jefimovsin mukaan hän ei koskaan tavannut "koordinaattoria" eikä tiennyt hänestä mitään. Viestittely käytiin venäjäksi.

Käräjäoikeuden mukaan Jefimovsin vastaanottamat huumeet päätyivät pääosin Spakovsille ja Grigoloville sekä heidän kauttaan muun muassa Mesalle ja Mesan kautta edelleen eri henkilöille. Huumeita säilytettiin muun muassa tarkoitusta varten vuokratuissa asunnoissa Helsingissä.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa 15. tammikuuta. Se ei ole lainvoimainen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka