Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatoimia vastustavat mielenosoittajat polttivat pääministeriä esittävän nuken Kööpenhaminassa – Hollannissa rajuja koronaprotesteja

Tanskan poliisi on ottanut kiinni kolme mielenosoittajaa, joiden epäillään osallistuneen pääministeri Mette Frederikseniä esittävän nuken polttamiseen. Kööpenhaminassa lauantai-iltana järjestetty mielenosoitus vastusti Tanskan tiukkoja toimia koronaviruksen torjumiseksi.

Pääministeriä esittävä nukke ripustettiin katulamppuun. Sen kaulasta roikkui kyltti, jossa vaadittiin pääministerin "lopettamista". Kööpenhaminan poliisijohtaja Anne Tönnes totesi , ettei tällaisia uhkauksia sovi esittää demokraattisessa maassa.

Noin tuhat osanottajaa kerännyt mielenosoitus ryöstäytyi väkivaltaiseksi yhteenotoksi poliisin kanssa. Mielenosoituksen oli kutsunut koolle ryhmä, joka kutsuu itseään nimellä "Men in Black".

Kiinniotettujen epäillään rikkoneen Tanskan rikoslain pykälää 113, joka mahdollistaa pitkät vankeustuomiot hyökkäyksistä hallitusta tai kuningashuoneen jäseniä vastaan.

Hollannissa poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen

Hollannissa mielenosoittajat ja poliisi ottivat sunnuntaina yhteen useassa paikassa, kun maahan määrätty ulkonaliikkumiskielto astui voimaan viikonloppuna. Ulkonaliikkumiskielto on voimassa iltayhdeksästä puoli viiteen aamulla.

TV-kanava NOSin mukaan poliisi käytti vesitykkejä ja koiria hajottaakseen Amsterdamin keskustassa olleen satojen ihmisten mielenosoituksen. Maan eteläosassa Eindhovenissa poliisi käytti kyynelkaasua mielenosoituksen hajottamiseen ja otti kiinni 30 ihmistä. Kaupungissa sytytettiin useita ajoneuvoja tuleen ja rautatieaseman kauppoja ryöstettiin.

Hollannin rautatieyhtiö NS kehotti matkustajia välttämään Eindhovenin asemaa. Junaliikenne keskeytettiin levottomuuksien takia.

Lauantai-iltana sytyttiin tulipalo koronatestauskeskuksessa Urkin kylässä maan pohjoisosassa.

Hollannissa on ollut edellisen kerran ulkonaliikkumiskielto toisen maailmansodan aikana. Kiellon rikkomisesta voi saada 95 euron sakon. Maassa on todettu yli 900 000 koronavirustartuntaa.

Maassa nyt voimassa olevat koronarajoitukset ovat tiukimmat sitten koronakriisin alun. Baarit ja ravintolat suljettiin lokakuussa, koulut ja ei-elintärkeät kaupat ovat olleet kiinni joulukuusta lähtien.