Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Norjan THL haluaa avata Oslon seudun viinakaupat uudelleen – Ruotsin hallitus päätti kieltää maahantulon Norjasta koronan brittimuunnoksen takia

Norjassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta vastaava Helsedirektoratet suosittelee, että alkoholiliikkeet avataan uudelleen niissä Oslon seudun kunnissa, joissa ne pantiin lauantaina kiinni. Virasto katsoo, että alkoholin ostoryntäys naapurikuntiin on suurempi uhka koronaviruksen leviämiselle kuin kauppojen pitäminen auki.

Lisäksi virasto toteaa, että Alkoa vastaavalla Vinmonopoletilla on hyvät käytännöt tartuntojen torjumiseksi.

Oslon ympäristön kunnissa Vinmonopoletin myyntimäärät kasvoivat lauantaina liki 300 prosenttia verrattuna edelliseen viikkoon, kun ihmiset lähtivät lähikuntiin ostoksille. Monin paikoin kauppojen ulkopuolelle syntyi pitkiä jonoja.

Ruotsi kielsi maahantulon Norjasta helmikuun puoliväliin

Aiemmin tänään uutisoitiin, että Ruotsin hallitus on ylimääräisessä kokouksessaan päättänyt kieltää maahantulon Norjasta, jossa koronaviruksen tarttuvampi brittimuunnos leviää Oslon seudulla. Kielto astuu voimaan puoliltaöin sunnuntaina ja on voimassa ainakin 14. helmikuuta asti.

Ulkoministeriö suosittelee myös, että ei-välttämättömiä matkoja Norjaan vältetään. Ruotsin kansalaisia ei voi estää palaamasta kotimaahansa, jos he ovat tulossa Norjasta. Sisäministeri Mikael Damberg sanoi uskovansa, että useimmat ovat tietoisia tilanteesta ja lykkäävät matkojaan naapurimaahan.

Kielto ei koske niitä Norjasta saapuvia, joiden työpaikat ovat Ruotsissa, jotka työskentelevät tavarankuljetuksessa tai joilla on painavia perhesyitä matkalleen. Dambergin mukaan päätökseen vaikutti se, että Norja päätti ottaa Oslon seudulla käyttöön uusia tiukkoja koronarajoituksia, joiden johdosta siellä on suljettu kaikki liikkeet paitsi apteekit ja ruokakaupat.

– Kun norjalaiset kaupat ja alkoholiliikkeet on suljettu, on vaara, että norjalaiset tulevat Ruotsiin ja lisäävät tungosta ja tartuntoja täällä, Damberg perusteli.

Ruotsissa on todettu 55 koronaviruksen brittimuunnoksesta johtuvaa tartuntaa. Testaaminen ei kuitenkaan ole kattavaa, joten todellisuudessa muunnos on saattanut levitä laajemmin.