Aleksei Navalnyin tukimielenosoituksissa otettu kiinni yli 3 000 ihmistä eri puolilla Venäjää – poliisi käytti kovia otteita, myös Yleisradion toimittajaa pamputettiin

Protesteja Aleksei Navalnyin puolesta on järjestetty muun muassa Vladivostokissa Venäjän Kaukoidässä. AFP / LEHTIKUVA

Sanna Raita-aho, Nina Törnudd / STT

Venäjällä oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyia tukevissa mielenosoituksissa oli myöhään lauantaina otettu kiinni jo yli 3 000 ihmistä, kertoi mielenosoituksia seuraava, demokratia-aktivistien ylläpitämä OVD Info .

Poliisi otti kiinni myös Navalnyin vaimon, Julija Navalnajan. Navalnaja kertoi asiasta jakamalla itsestään kuvan Instagramiin mustamaijan takapenkiltä. Hänet päästettiin myöhemmin lauantaina vapaaksi.

Moskovassa mielenosoittajien ja poliisin välillä oli yhteenottoja, kertoivat silminnäkijät. Poliisi hajotti mielenosoitusta kovin ottein pamputtaen osanottajia, ja mielenosoittajat vastasivat heittelemällä lumipalloja. Osa mielenosoittajista marssi moskovalaisen vankilan luo, jossa Navalnyi on vangittuna, vaatimaan tämän vapauttamista.

Poliisin pamputtamaksi joutui myös mielenosoitusta seuraamassa ollut Yleisradion kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen. Hän ei loukkaantunut, mutta tilanne tallentui Yleisradion kuvamateriaaliin .

Uutistoimisto AFP:n toimittajat arvioivat, että Moskovassa liikkeellä oli noin 20 000 mielenosoittajaa ja Pietarissa 10 000. Tämän kokoluokan mielenosoituksia on nähty Venäjällä viimeksi vuonna 2019, kun Navalnyi kannusti ihmisiä marssimaan vapaiden vaalien puolesta.

Poliisi oli jo ennen mielenosoitusta ottanut kiinni monia Navalnyin tukijoita, muun muassa tämän lehdistöedustajia.

Osa mielenosoittajista heilutteli marssiessaan vessaharjoja. Vessaharja on symboli Navalnyin aiemmin tällä viikolla julkaisemalle videolle, jossa esiteltiin presidentti Vladimir Putinin väitettyä ökyasuntoa. Asunnossa oli muun muassa esillä lähes 680 euron hintainen vessaharja, kertoo Moscow Times .

Siperiassa pakkasmarssille

Jo aiemmin tuhannet ihmiset marssivat Venäjän Kaukoidässä ja Siperiassa. Mielenosoittajat huusivat Navalnyia tukevia iskulauseita ja vaativat tämän vapauttamista. Siperian Jakutskissa mielenosoittajat taas uhmasivat marssillaan poliisin lisäksi 50 asteen pakkasia.

Navalnyi otettiin kiinni viime sunnuntaina, kun hän palasi Venäjälle oltuaan sairaalahoidossa Saksassa myrkytysyrityksen jälkeen. Hänet tuomittiin pidettäväksi vangittuna 30 päivän ajan.

Poliisi ilmoitti jo etukäteen, että luvatta järjestetyt julkiset tilaisuudet katsottaisiin uhaksi yleistä järjestystä kohtaan.

Navalnyi itse on kehottanut kansalaisia lähtemään kaduilla protestoimaan. Hän kiitti eilen mielenosoittajia julkaisemassaan videoviestissä.

– Tiedän, että vankilasellini seinien ulkopuolella on paljon hyviä ihmisiä ja apua on luvassa, hän sanoi.

Kreml ei piittaa vetoomuksista

Kiinnioton jälkeen useiden eri maiden, myös Suomen, päättäjät ovat vaatineet Navalnyin vapauttamista. Samoin ulkovallat ovat vaatineet Venäjältä murhayrityksen avointa ja perusteellista tutkintaa. Navalnyi on syyttänyt myrkytyksestä Venäjän turvallisuuspalvelua ja presidentti Vladimir Putinia.

Myös tutkivan journalismin ryhmän Bellingcatin mukaan myrkytyksen takana oli Venäjän turvallisuuspalvelu FSB.

Navalnyi on erikoistunut korruption vastaiseen taisteluun Venäjällä ja Putinin vastustamiseen.

Tällä viikolla Navalnyi julkaisi "Putinin palatsi" -nimisen videon , jossa hän esitteli Putinin ökytaloksi väitettyä hulppeaa rakennusta. Videon mukaan asunnossa on muun muassa kasino, teatteri, vesipiippu-lounge ja tankotanssilava.

Presidentin edustajat ovat kiistäneet, että rakennus olisi Putinin omistama.

Niinistö: Tilanne Venäjällä on vakava

Presidentti Sauli Niinistö otti lauantaina illalla kantaa Venäjän tilanteeseen ja oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin vangitsemiseen. Niinistö kirjoittaa tviitissään , että tilanne Venäjällä on vakava ja että EU:n ulkoministerien on saatava aikaiseksi yhteinen toimintalinja kokouksessaan maanantaina.

Aiemmin tilanteen oli tuominnut ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), joka sanoi ulkoministeriön välittämässä lausunnossa , ettei Navalnyin puolison Julija Navalnajan kiinniottoa voi hyväksyä. Navalnaja päästettiin myöhemmin lauantaina vapaaksi.

Haaviston mukaan myös toimittajien turvallisuus ja työolot on taattava. Yleisradion Venäjän-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen joutui poliisin pamputtamaksi seuratessaan mielenosoitusta Moskovassa.

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell oli myös huolissaan Venäjän kovista otteista mielenosoittajia vastaan. Hän tuomitsi tviitissään laajamittaiset mielenosoittajien kiinniotot, suhteettoman voimankäytön sekä netti- ja puhelinyhteyksien katkomisen.

– Seuraan tilanteen kehittymistä Venäjällä huolestuneena. Keskustelemme maanantaina seuraavista askeleista EU:n ulkoministerien kesken, Borrell totesi.

Myös Yhdysvallat tuomitsi Moskovan tapahtumat. Ulkoministeriön lausunnossa todetaan , että Yhdysvallat tuomitsee ankarasti kovien otteiden käytön mielenosoittajia ja toimittajia vastaan.

– Jatkuva pyrkimys tukahduttaa venäläisten oikeus rauhanomaiseen kokoontumiseen ja ilmaisunvapauteen, oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin vangitseminen ja mielenosoitusten väkivaltainen nujertaminen ovat huolestuttavia merkkejä jatkuvista rajoituksista kansalaisyhteiskunnalle ja perusoikeuksille, totesi ulkoministeriön tiedottaja Ned Price.

Yhdysvallat vaatii kaikkien kiinni otettujen sekä Navalnyin vapauttamista.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka