Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erittäin huono ajokeli levisi etelästä maan keskiosiin – mies kuoli rajussa kolarissa Porissa

Pelastuslaitokset saivat torstaina yhteensä kymmeniä hälytyksiä, kun lumituisku ja monin paikoin voimakas tuuli toi Suomen etelä- ja keskiosiin erittäin huonon ajokelin.

Kolareista ja ulosajoista ei selviydytty ilman uhreja. Porin eteläosassa iäkäs mies menetti henkensä, kun hänen pakettiautonsa törmäsi vastakkaiselta kaistalta eteen luisuneeseen raskaan ajoneuvoyhdistelmän perävaunuun.

Törmäys tapahtui Raumantiellä Sonnimäen kohdalla olevalla suoralla noin kello 13.

Poliisin mukaan tälläkin onnettomuuspaikalla oli erittäin huono talvinen liikennesää. Valtatie 8:n liikenne ohjattiin kiertotielle ajoradalta suistuneen rekan noston ajaksi.

Vaarallinen ajokeli levisi torstain mittaan Suomen etelä- ja länsiosista maan keskiosiin. Myräkkä eteni kohti itää ja kaakkoa.

– On ollut rekkojen kiinnijäämisiä ja kaiteeseen ajamisia, kerrottiin Fintrafficin tieliikennekeskuksesta Tampereelta.

Kotkan ketjukolareissa 7 autoa

Muualla pääteillä esimerkiksi Kotkassa valtatie 7:llä tapahtui Jumalniemen kohdalla Helsingin suuntaan kello 16:n jälkeen kaksi erillistä ketjukolaria sadan metrin välein. Ensimmäisessä ketjukolarissa oli kolme autoa ja toisessa neljä.

Yhteensä kahdeksan ihmistä oli turma-autoissa, mutta Kotkan rytäkässä vältyttiin pahoilta henkilövahingoilta, kerrottiin Kymenlaakson pelastuslaitokselta. Osa autoista pystyttiin ajamaan pois paikalta ja osa jouduttiin hinaamaan.

Päivystävän palomestarin mukaan lumimyräkkä oli huonontanut ja liukastanut tienpintaa tälläkin onnettomuuspaikalla.

Etelässä lauhtuu, sateet vetisiksi

Voimakas tuuli ja lumipyry vaikeuttavat teillä liikkumista eniten Pohjanmaan ympäristössä ja Keski-Suomessa. Näillä alueilla tuuli voi puhaltaa voimakkaimmillaan lähes 20 metriä sekunnissa, ja lunta sataa 10–15 sentin verran.

Lumen pöllyämisen takia erittäin huonon ajokelin varoitus on voimassa koko maan länsiosassa sekä Kymenlaaksossa.

Iltaa kohti lumisadealue kulkee kohti pohjoista. Illan aikana tuulta ja pyryä on siis luvassa Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lounais-Lapissa. Pohjoisemmassa Lapissa myräkkä on kovimmillaan vasta perjantaina. Siellä lumikertymä jäänee silti korkeintaan viiden sentin tuntumaan.

Etelässä 5–10 asteen pakkaset lauhtuvat pikkuhiljaa lumisateiden jälkeen, ja sateet muuttuvat vetisemmiksi.

– Perjantain vastaisen yön aikana lounaasta ja lännestä lähtien sää alkaa poutaantua ja seljetä, ja samalla lämpötila nousee. Perjantaina on plusasteita melko laajaltikin maan etelä- ja länsiosissa, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Heikki Sinisalo ennustaa.