EK: Kesätyöpaikkojen määrä romahti viime vuonna – tälle vuodelle odotetaan reipasta kasvua, töitä noin 90 000 nuorelle

Kesätyöpaikkojen määrä romahti viime vuonna koronakriisin seurauksena 80 000 työpaikan tasolle, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto (EK).

EK:n mukaan määrä vastaa finanssikriisin aikaista aallonpohjaa. Koronaa edeltävinä vuosina määrä saatiin nostettua yli 120 000 kesätyöpaikkaan.

EK:n kesätyökyselyn mukaan tulevalle kaudelle ennustetaan reilun 10 prosentin kasvua, mikä toisi töitä noin 90 000 nuorelle.

– Kesätöiden osalta nähdään jo optimismia, vaikka monet yritykset toimivat yhä kriisiolosuhteissa. Työnantajat arvioivat olevansa viime vuotta paremmin valmistautuneita toimimaan ja palkkaamaan myös koronarajoituksen vallitessa, kertoo EK:n johtaja Taina Susiluoto tiedotteessa.

Hänen mukaansa tärkeintä on saada trendi kääntymään kunnon kasvuun. EK:n mukaan kasvun edellytyksenä on, ettei koronarajoituksilla tarpeettomasti heikennetä kesäsesongin hyödyntämistä yrityksissä.

– Joka viides yritys aikoo lisätä työpaikkojen määrää, mutta haluamme nostaa rimaa vielä korkeammalle. Haastamme jäsenyrityksemme kesätyötalkoisiin, joilla saisimme 100 000 nuorta töihin, Susiluoto vetoaa.

Kesätyökyselystä ilmenee, että palvelualat tarjosivat viime kesänä kesätyöpaikoista noin kaksi kolmasosaa. Näistä liki puolet oli kaupan alalla.

Haasteena etä- ja lähitöiden yhdistelmä

Etä- ja lähityön yhdistelmästä on tullut arkea yrityksissä. Ensi kesän haasteena on Susiluodon mukaan ottaa nuoret mukaan tähän hybridimalliin, mikä kasvattaisi työllistämisen mahdollisuuksia merkittävästi.

– Mennään terveys edellä, mutta asetetaan rajoitukset alueiden ja yritysten erityispiirteet huomioiden. Työnantajat kantavat kyllä vastuunsa. Annetaan niille mahdollisuus hyödyntää kesäsesongin mahdollisuudet turvallisesti, Susiluoto sanoo.

EK puhuu myös sen puolesta, että yritykset tarjoaisivat urapolkuja Suomessa opiskeleville ulkomaisille nuorille. Se on matalan kynnyksen keino tuoda pieniin ja keskisuuriin yrityksiin kansainvälistä ajattelua ja lisäresursseja vientihankkeisiin.

__________________

Uutista korjattu klo 18.17: Elinkeinoelämän keskusliitto korjaa tietojaan. Palvelualojen kesätyöpaikoista lähes puolet oli kaupan alalla, ei liki neljäsosa, kuten liitto alun perin tiedotti.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka