Donald Trump lähti kehuskellen saavutuksiaan presidenttinä – "Tulemme takaisin jollain tapaa"

Yhdysvaltain 45. presidentti Donald Trump poistui Valkoisesta talosta keskiviikkoaamuna vain muutamia tunteja ennen seuraajansa Joe Bidenin astumista virkaan. Vallanvaihdon todistamisen sijaan Trump livisti seremonioista ja lensi kotiosavaltioonsa Floridaan.

Presidentin Marine One -helikopteri teki kierroksen poikkeuksellisiin virkaanastujaisiin valmistautuvan pääkaupungin yllä ennen lyhyttä lentoa Andrewsin tukikohtaan. Siellä musiikki raikasi ja uskollisimmat tukijat hurrasivat kuin kampanjatilaisuudessa konsanaan.

Trump pysyi tyylilleen uskollisena kehuen vuolaasti hallintonsa saavutuksia. Uusi hallinto sai Trumpilta onnentoivotukset ja väistyvän presidentin mukaan se todennäköisesti myös menestyy, olihan hän valmistanut sille niin hyvän perustan.

– Olemme saaneet niin paljon aikaan yhdessä, Trump sanoi kannattajilleen.

Mahdollisesta paluusta Trump vihjasi jo Valkoisen talon pihalla, kun hän sanoi toimittajille näkemiin "mutta toivottavasti ei pitkäksi aikaa".

– Tulemme takaisin jollain tapaa, hän jatkoi Andrewsin tukikohdassa.

Kirje Bidenille

Ilmeisen improvisoidussa puheessaan Trump kehui Yhdysvaltain hyvää talouden tilaa ja harmitteli, että se voisi olla parempikin ilman "Kiina-viruksen" aiheuttamaa pandemiaa. Hän myös muisti ottaa kunniaa itselleen nopeasta rokotteiden kehityksestä.

Trump ei koskaan suoraan tunnustanut vaalitappiotaan. Hänestä tuli myös yli 150 vuoteen ensimmäinen presidentti, joka ei poliittisista syistä osallistunut seuraajansa virkaanastujaisiin.

Yhdestä perinteestä Trump sentään piti kiinni: hänen kerrottiin jättäneen Bidenille kirjeen Valkoiseen taloon.

Paikalla Andrewsin lähtötilaisuudessa olivat muun muassa Trumpin lapset puolisoineen. Sotilassoittokunta soitti ja tykit ampuivat 21 kunnialaukausta.

Trump nousi Air Force Oneen viime hetkellä, sillä hänen oikeutensa käyttää presidentin konetta oli loppumaisillaan.

Lähtötilaisuuden kulku oli mietitty tarkasti, sillä koneen noustessa ilmaan kentän kaiuttimista kuuluivat Frank Sinatran klassikkokappaleen viime sävelet:

– I did it my way.

- - -

Korjattu aiempaa: Trump oli ensimmäinen väistyvä presidentti yli 150 vuoteen, joka jätti seuraajansa virkaanastujaiset väliin poliittisista syistä. Muista syistä tilaisuuden on jättänyt väliin muutama muu.

Lähteinä CNN ja AFP.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka