AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston koronarokotteelle haetaan EU:n hyväksyntää, päätös ehkä vielä tässä kuussa

Päätös rokotteen mahdollisesta hyväksymisestä voi tulla vielä kuluvan kuun aikana, EMA arvioi. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Lääkeyhtiö AstraZeneca ja Oxfordin yliopisto jättivät tiistaina virallisen hakemuksen koronarokotteensa hyväksymisestä, kertoi Euroopan lääkevirasto (EMA).

Päätös rokotteen mahdollisesta hyväksymisestä voi tulla vielä kuluvan kuun aikana, virasto arvioi. Se on aikaisemmin ilmoittanut, että aikataulu riippuu tutkimustiedosta ja arvioinnin edistymisestä.

– Päätös voidaan ilmoittaa 29. tammikuuta edellyttäen, että rokotteen laadusta, turvallisuudesta ja tehokkuudesta toimitetut tiedot ovat riittävän vankkoja ja riittäviä, viraston tiedotteessa sanottiin.

EMA:n mahdollisen hyväksynnän jälkeen asia siirtyy Euroopan komission käsittelyyn.

EU ja EMA toimivat kovan paineen alla, sillä koronavirus ja sen uudet mutaatiot leviävät erittäin nopeasti Euroopassa ja monien maiden terveydenhuollon kapasiteetti on loppumassa.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut Euroopassa yli 620 000 ihmistä.

Koronatartuntoja kongressin valtauksen aikana

Yhdysvalloissa kolme edustajainhuoneen demokraattijäsentä uskoo saaneensa koronavirustartunnan viime viikolla turvahuoneessa, johon kongressin jäsenet kuljetettiin suojaan rakennukseen tunkeutuneilta mellakoitsijoilta.

– Monet republikaanit kieltäytyvät yhä käyttämästä edes maskia. Samaan aikaan, kun kongressiin tehtiin terrorihyökkäys, he loivat viruslingon, sanoi Pramila Jayapal, joka sai positiivisen koronatestituloksen hyökkäyksen jälkeen.

– Olimme huoneessa monta tuntia. Useat republikaanit eivät ainoastaan kieltäytyneet pitämästä maskia, vaan jopa pilkkasivat kollegoitaan ja henkilökuntaa, kun nämä niitä heille tarjosivat, Jayapal jatkoi.

Jayapal kuvasi maskista kieltäytyneitä "itsekkäiksi idiooteiksi", joiden pitäisi jättää paikkansa kongressissa.

Myös edustajainhuoneen demokraatit Bonnie Watson Coleman ja Brad Schneider kertoivat saaneensa koronatartunnan, jonka alkuperänä he pitävät eristystä turvahuoneessa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka