Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asiantuntija: Trumpin jäljellä oleva valta on väkijoukoissa, ei ydinaseissa – "Kauhun tasapainon logiikka osittain ontuu"

Washingtonista kuului perjantaina jälleen poikkeuksellisia uutisia, kun edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi nosti esiin huolensa presidentti Donald Trumpin mahdollisesta yrityksestä käyttää maan ydinaseiden laukaisukoodeja.

Vaikka Yhdysvalloissa presidentillä on perustuslain mukaan valta päättää yksin ydinaseiden käytöstä, perustuu aseiden käyttö Suomen Ulkopoliittisen Instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan lakiin.

– Jos ei ole olemassa Yhdysvaltoihin kohdistuvaa uhkaa, ja presidentti selvästi käyttää ydinaseita luodakseen kaaosta kotimaassa, niin se on laiton käsky ja sitä ei tarvitse kuunnella. Yhdysvaltojen sotilaallinen voima on presidentin käskyvallan alla, mutta niiden käskyjen täytyy olla laillisia.

Trumpin valta sijaitsee Aaltolan mukaan ydinaseiden sijaan pienessä joukossa hänen kannattajiaan.

– Se valta, mikä hänellä on, on väkijoukkojen valtaa. Jotain suunnitelmiahan on 17. tammikuuta Washingtonissa tapahtuvasta uudesta tempauksesta. Hänen valtansa on ydinkannattajiensa mielettömyys tällä hetkellä. Tuskin hänellä on pääsyä ydinaseisiin vallan keinona, jos maahan ei kohdistu sotilaallista uhkaa.

Huoli sekoittuu politiikkaan

Pelosin perjantaina julkistetut keskustelut asevoimien komentajan Mark Milleyn kanssa ovat Aaltolan mukaan sekoitus aitoa huolta ydinaseista ja politiikkaa. Pelosi on ollut yksi Trumpin johtamisen kyvykkyyden äänekkäimmistä kritisoijista. Keskustelujen julkituomisella luodaan myös painetta maan republikaaneja kohtaan ja nostetaan maan unohdetut ydinaseet keskusteluun.

– Demokraatit ovat nyt todennäköisesti viemässä Trumpin valtakunnanoikeuteen heti maanantaina ja siihen vaaditaan syitä. Tällä luodaan painetta, jotta sitten viikonlopun aikana republikaanit toimisivat ja jotenkin saisivat Trumpin syrjäytettyä tai jopa erotettua. Hänhän on tällä hetkellä vähän niin kuin rampa ankka, eli valta on valunut kovinkin paljon varapresidentille.

Keskustelu ydinasearsenaalin avaimista ja niiden kantajista vaikuttaa Aaltolan mukaan myös laajempaan yhteiskunnalliseen keskusteluun.

– Tämä tulee aiheuttamaan laajemman pohdinnan valtiomahtien tasapainosta Yhdysvalloissa. Varmastikin tämä tilanne saattaa johtaa joihinkin reformeihin. Keskustelu kertoo kuitenkin suuresta huolesta tasavallan perustuksien järkkymisessä eli fundamentaalisesta olemassaolon huolesta. Siinä kontekstissa tästä on puhuttu.

Keskustelua ydinaseista herää ajoittain

Keskustelut ydinaseiden laukaisukäytännöistä ja siitä, kenellä pitäisi olla valta käyttää niitä, on noussut esille sekä kongressin edustajien että valtion ulkopuolisten asiantuntijoiden lausunnoissa. Yhdysvaltojen kongressin tutkimuskeskuksen (Congressional Research Service) mukaan keskusteluissa on kiinnitetty huomiota myös kylmän sodan aikaisen järjestelmän tiukkoihin aikavaatimuksiin silloin, kun ydiniskua pohditaan vakavissaan.

Myös Suomessa keskustelua ydinaseista on seurattu tarkkaan. Ulkoministeri Pekka Haavistolta (vihr.) kysyttiin lauantaina Ylen Ykkösaamussa, onko syytä olla huolissaan Yhdysvaltojen ydinaseista ja siitä, että ne pysyvät turvassa Trumpin loppukauden.

– Pelosin huoli on hyvin todellinen tilanteessa, jossa istuva presidentti käyttäytyy hyvin epävakaasti ja arvaamattomasti, Haavisto kommentoi.

Haavisto ei suoraan vastannut kysymykseen siitä, pitääkö ydinaseista olla huolissaan. Hän sanoi, että kansainvälinen yhteisö on huolissaan, sillä arvaamattomuus on kansainvälisen yhteisön ja myös Yhdysvaltain Euroopan liittolaisten kannalta pahinta.

Vallattomin presidentti

Trumpilta on valunut pois niin paljon valtaa, että hänellä on Aaltolan mukaan vähiten valtaa, mitä aikaisemmilla presidenteillä on koskaan ollut. Tämä näkyi muun muassa keskiviikkoisten mellakoiden aikana, kun päätös kansalliskaartin käytöstä Washingtonissa tehtiin pitkälti varapresidentti Mike Pencen toimesta.

– Valtaa on otettu häneltä (Trumpilta) pois ja hän on aikamoisen paineen alla, koska hän pelkää viraltapanoa. Hänellä oli aikomuksia vielä loppumetreillä tehdä asioita politiikkatasolla, mutta samalla hänellä oli varmastikin aikomus armahtaa jollakin konstilla läheisiään ja itseään. Esimerkiksi, jos valtakunnanoikeus toteutuu maanantaina pikavauhtia, niin se estää presidenttiä käyttämästä armahdusoikeutta.

Rampa ankka voi vielä aloittaa sodan

Aaltola nostaa esiin, että keskustelu Trumpin kyvykkyydestä käyttää ydinaseita on huomattavaa myös sen takia, että sillä on vaikutuksensa kauhun tasapainon ylläpitämiseen.

– Itse olisin huolissani, että Yhdysvaltojen ydinasepelote on kysymysmerkin alla. Jos nyt maahan kohdistuisi ensi-isku, niin kyettäisiinkö maassa toimimaan siinä tilanteessa, koska ei oikein tiedetä, kenellä valta on. Kauhun tasapainon logiikka siis osittain ontuu, vaikka uskon vielä, että pelote pitää eikä kenelläkään ole halua käynnistää ydinsotaa.

Toisaalta, Trump ei tarvitse Yhdysvaltojen asevoimien ylipäällikkönä ydinaseita aiheuttaakseen kaaosta. Hän voi Aaltolan mukaan virkakautensa iltahämärässä viedä maansa konventionaaliseen eli perinteiseen sotaan.

– On vaikea nähdä mihin ydinaseisku kohdistuisi ja miten se oikeasti toteutettaisiin. Mutta konventionaalisen sodan riski, mihin Yhdysvallat kykenee, ja sen aloittaminen esimerkiksi Persianlahdella on pieni, mutta varteenotettava. Jos Trump esimerkiksi päättäisi, että hän pyrkii eliminoimaan Iranin uhkaa vuosiksi eteenpäin, niin se riski on olemassa.

Tätä tilannetta voisi Aaltolan mukaan pahentaa se, että Iran päättäisi ärsyttää Yhdysvaltoja.

– Katsotaan, kuinka rampautunut Yhdysvaltojen sotilaallinen voima on kokeilemalla jotain, upottamalla vaikka tankkeri Hormuzinsalmeen ja sitten seurataan miten se eskaloi. Äärielementeille tämä on hyvää aikaa tällä hetkellä, kun Yhdysvaltojen johdon toimintakyvyn suhteen on kysymysmerkkejä.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.