Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto selvittää vielä tarkemmin Altian ja Arcuksen yhdistymisen vaikutuksia

Suomalaisen Altian ja norjalaisen Arcuksen yhdistyminen saa mutkia matkaan myös Suomessa. Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) kertoo selvittävänsä tarkemmin yrityskaupan kilpailuvaikutuksia.

Ruotsin ja Norjan viranomaiset kertoivat ennen joulua tekevänsä samoin.

Jatkokäsittelyssä kilpailuviranomaiset voivat tarkastuksensa jälkeen hyväksyä yhdistymisen sellaisenaan, määrätä sille ehtoja tai kieltää sen.

– Sulautuminen on suuri transaktio. Oli odotettavissa, että kilpailuviranomaiset tarvitsevat siihen kunnolla aikaa tutkimiseen. Olemme ottaneet tämän huomioon aikataulussa, kertoo Altian viestintäjohtaja Petra Gräsbeck.

Hänen mukaansa arvio on, että sulautumisen aikataulu pitää edelleen paikkansa. Yhtiöt arvioivat, että sulautuminen pannaan täytäntöön kesäkuun loppuun mennessä. Altia ja Arcus odottavat edelleen saavansa lopulta kilpailuviranomaisten hyväksynnät.

KKV:n alustavien selvitysten perusteella osapuolten yhteenlasketut markkinaosuudet saattavat nousta varsin korkeiksi esimerkiksi tiettyjen alkoholijuomakategorioiden myynnissä Alkoon .

Virasto kertoo selvittävänsä edelleen myös vaikutuksia alkoholijuomien myynnissä hotelli-, ravintola- ja catering-asiakkaille sekä verottomassa matkailijamyynnissä.

Vahva asema pohjoismaisilla markkinoilla

Molemmilla yhtiöillä on vahva asema pohjoismaisilla alkoholimarkkinoilla. Altia toimii Pohjoismaissa ja Baltiassa viinien ja väkevien alkoholijuomien markkinoilla. Arcus on maailman suurin akvaviitin tuottaja. Sillä on myös vahvat markkina-asemat viinien ja väkevien alkoholijuomien pohjoismaisilla markkinoilla.

Jos KKV määrää kaupalle ehtoja, sulautunut yhtiö voi joutua luopumaan osasta tuotemerkeistä.

– Tässä vaiheessa meillä ei ole siitä tietoa. Odotamme, miten prosessi kilpailuviranomaisten kanssa jatkuu, Gräsbeck sanoo.

Koskenkorvaa ja Vana Tallinnaa samasta yhtiöstä

Suunnitelman mukaan Arcus sulautuu Altiaan. Sulautumisen seurauksena Arcuksen kaikki varat ja velat siirtyvät selvitysmenettelyttä Altialle, minkä jälkeen Arcus purkautuu.

Sulautuneen yhtiön nimeksi on määrä tulla Anora Group . Yhdistymisaie julkaistiin syyskuun lopussa.

Altian keskeiset vientibrändit ovat Koskenkorva, O.P. Anderson ja Larsen. Muita pohjoismaisia brändejä ovat Chill Out, Blossa, Xanté, Jaloviina, Leijona, Explorer ja Grönstedts.

Arcus markkinoi Suomessa muun muassa Vana Tallinnaa, Viru Valgeeta, Gammel Danskia, Aalborg Akvavitia, Bushmillsia ja Highland Queenia. Väkevien lisäksi yhtiöllä on laaja viinivalikoima.

Arcus toimii Pohjoismaiden lisäksi Saksassa.