Mediat: Varapresidentti Pence vastustaa presidentti Trumpin viraltapanoa, Bidenkaan ei innostu

Yhdysvalloissa varapresidentti Mike Pence vastustaa ajatusta istuvan presidentin Donald Trumpin viraltapanosta, kertovat muun muassa New York Times ja Business Insider lähteisiinsä vedoten.

Esimerkiksi useat johtavat demokraatit ovat vaatineet republikaanipresidentin viraltapanoa perustuslain 25. lisäyksen perusteella. Kuoroon on liittynyt myös joitakin republikaaneja sekä esimerkiksi mediaa. Trumpia on syytetty kongressin alueella keskiviikkona paikallista aikaa tapahtuneen mellakan lietsomisesta.

– Ei tule tapahtumaan, Pencea lähellä oleva lähde sanoi Business Insiderille.

Vallakkaista demokraateista edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi ja senaatin vähemmistöjohtaja Chuck Schumer kertoivat tavoitelleensa Pencea puhelimeen keskustellakseen asiasta. Pelosi ja Schumer eivät kuitenkaan saaneet vastausta puheluunsa, he kertoivat julkaisemassaan lausunnossa .

Demokraatit ovat aiemmin sanoneet, että jos viraltapano 25. lisäyksen perusteella ei etene, tulisi kongressin nostaa syyte virkarikoksesta.

Uutiskanava CNN puolestaan kertoo lähteidensä pohjalta, ettei myöskään tuleva presidentti, demokraattien Joe Biden olisi innokas edistämään edeltäjänsä viraltapanoa kummallakaan tavalla.

– Virkasyyte ei auttaisi maan yhtenäistämisessä. Siitä päättää kuitenkin kongressi, Bidenia lähellä oleva lähde sanoi CNN:n mukaan.

Perustuslain 25. lisäyksen perusteella presidentti voidaan erottaa virasta, mikäli varapresidentti ja hallituksen enemmistö arvioivat presidentin olevan kykenemätön hoitamaan tehtäväänsä.

Trump tuomitsi tunkeutujat

Presidentti Donald Trump sai varhain perjantaina Suomen aikaa Twitter-tilinsä jälleen käyttöönsä ja julkaisi videon, jossa sanoi keskittyvänsä nyt sujuvan vallanvaihdon varmistamiseen. Väistyvä presidentti ei ole aiemmin julkisesti myöntänyt Bidenin vaalivoittoa millään tavalla.

Kongressi vahvisti Bidenin valitsijaäänet ja voiton torstaina sen jälkeen, kun Trumpin kannattajat olivat tunkeutuneet sisälle kongressin rakennukseen ja istunto oli keskeytetty useiksi tunneiksi.

Videollaan Trump tuomitsi tunkeutujat, muttei viitannut mitenkään omaan osuutensa tapahtumissa. Trump on tähän asti muun muassa valheellisesti väittänyt, että vaalit olisivat olleet epärehelliset.

Sekasorrossa kuoli ainakin neljä ihmistä. Yksi heistä oli Trumpin kannattajiin kuulunut nainen, jota poliisi ampui rintaan.

Kymmeniä ihmisiä on pidätetty Washingtonin tapahtumiin liittyen.

Tutkinnassa myös Trumpin osuus

Tapahtumia tutkivan liittovaltion syyttäjän mukaan on yhä mahdollista, että mellakan lietsomisesta voi olla lopulta syytteessä myös Trump, useat maan mediat kertoivat perjantaiaamuna Suomen aikaa. Hill -lehden mukaan tutkinnassa ovat vähän ennen mellakkaa kannattajilleen puhuneen Trumpin sanomiset.

– Tutkimme kaikkia tekijöitä. Emme vain niitä ihmisiä, jotka menivät sisään rakennukseen, liittovaltion syyttäjä Michael Sherwin sanoi Hillin mukaan.

Sherwin ei suoraan ottanut kantaa Trumpin rooliin epäilyissä.

Jo toinen Trumpin hallinnon ministeri erosi kongressin mellakoiden vuoksi

Yhdysvaltojen opetusministeri Betsy DeVos ilmoitti eroavansa tehtävästään, kertoo AFP. DeVos on jo toinen presidentti Donald Trumpin hallituksen ministeri, joka jättää paikkansa kongressin mellakoiden vuoksi.

DeVos sanoi erokirjeessään, että presidentti oli yllyttänyt lausunnollaan kannattajiaan väkivaltaan.

Aiemmin torstai-iltana Suomen aikaa liikenneministeri Elaine Chao ilmoitti erostaan. Chaon mukaan mellakka oli traumaattinen kokemus, joka olisi ollut täysin vältettävissä. Chao kertoo tapahtumien vaivanneen häntä tavalla, jota hän ei voi enää ohittaa. Chao on naimisissa senaatin enemmistöjohtajan Mitch McConnellin kanssa.

Demokraatti-puolueen edustajat ovat arvostelleet ministerien eroja.

– Rotat jättävät uppoavan laivan, kalifornialainen edustajainhuoneen jäsen Jackie Speier kommentoi ministerieroja Twitterissä.

AFP:n mukaan useat demokraattien edustajat olivat sitä mieltä, että ministerien olisi pitänyt jatkaa hallituksessa ja työskennellä sen eteen, että presidentti Trump voitaisiin panna viralta perustuslain 25. lisäyksen perusteella.

Perustuslain 25. lisäyksen perusteella presidentti voidaan erottaa virasta, mikäli varapresidentti ja hallituksen enemmistö arvioivat presidentin olevan kykenemätön hoitamaan tehtäväänsä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka