"Trump on ollut täysin väärässä" – maailman johtajat epäuskoisina, ilkkuvina ja tuomitsevina Yhdysvaltojen mellakoista

Angela Merkelin mukaan marraskuisten presidentinvaalien tuloksen kyseenalaistaminen johti osaltaan viimeöisiin mellakoihin. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Johtajat ja päättäjät ympäri maailmaa ovat reagoineet Yhdysvaltojen viimeöisiin mellakoihin. Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi tiedotustilaisuudessaan torstaina, että Yhdysvaltojen väistyvä presidentti Donald Trump on ollut täysin väärässä kannustaessaan ihmisiä ryntäämään kongressitaloon.

– Koko elämäni ajan Yhdysvallat on merkinnyt erittäin tärkeitä asioita: vapautta ja demokratiaa. Mitä tulee siihen, että hän (Trump) rohkaisi ihmisiä valtaamaan Capitolin, ja siihen, että hän presidenttinä on toistuvasti heittänyt epäilyksen varjon vapaiden ja rehellisen vaalien ylle, hän oli täysin väärässä, Johnson sanoi.

– Tämän lisäksi tuomitsen varauksettomasti sen, että ihmisiä rohkaistaan käyttäytymään niin häpeällisellä tavalla kuin mitä he Capitolilla tekivät, pääministeri jatkoi.

Johnson myös onnitteli Joe Bidenia presidenttiyden varmistamisesta. Kaksikon välit eivät ole olleet lämpimät, ja Biden on kutsunut Johnsonia Trumpin "fyysiseksi ja henkiseksi klooniksi".

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen puolestaan painotti luottamustaan Yhdysvaltojen instituutioihin ja demokratiaan.

– Joe Biden voitti vaalit. Odotan innolla työskentelyä hänen kanssaan seuraavana Yhdysvaltain presidenttinä, von der Leyen kirjoitti Twitterissä.

Myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ilmaisi järkytyksensä kongressin tapahtumista, mutta kirjoitti kuitenkin luottavansa vallan siirtyvän Bidenille rauhallisesti.

Yhdysvaltain kongressi vahvisti paikallista aikaa torstaiaamuyölle venyneessä maratonistunnossaan Bidenin olevan seuraava presidentti.

Venäjän mielestä Yhdysvaltojen vaalijärjestelmä ei vastaa "demokratian laatuvaatimuksia"

Yksi kovimmin mellakoihin kantaa ottaneista on kenties Venäjä, jossa ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova sanoi, että Yhdysvaltojen "arkaainen" eli vanhanaikainen vaalijärjestelmä ei vastaa demokratian laatuvaatimuksia.

Zaharova kertoi venäläisille tiedotusvälineille, että järjestelmä mahdollistaa useat erilaiset rikkomukset. Hänen mukaansa viimeöiset mellakat ovat Yhdysvaltojen sisäisiä asioita, ja syypää niihin löytyy maan järjestelmästä.

Lisäksi Zaharova sanoi yhdysvaltalaisten medioiden olevan nykyään poliittisen kamppailun välineitä. Tämä on hänen mukaansa suurin syy Yhdysvaltojen yhteiskunnalliseen jakautumiseen.

Venäjän parlamentin ylähuoneen edustaja Konstantin Kosatshjev puolestaan sanoi Facebookissa Yhdysvaltojen demokratian "ontuvan molemmilla jaloillaan".

– Demokratian juhlinta on päättynyt. Valitettavasti se on uponnut pohjamutiin, ja sanon tämän ilman vahingoniloa.

Duuman eli alahuoneen edustaja Leonid Slutski puolestaan kertoi tiedotusvälineille, että Yhdysvallat ei enää voi esittää olevansa "demokratian johtotähti". Slutski kuvaili öisiä mellakoita vastareaktioksi "värivallankumousten", kuten Ukrainan kansannousun puolustamiselle.

– Värivallankumousten bumerangi on palaamassa Yhdysvaltoihin.

Sanomalehti Moscow Timesin mukaan presidentti Vladimir Putin ei kommentoinut keskiviikkona Yhdysvaltojen mellakoita, kun hän puhui lyhyesti medialle.

"Trump on osasyyllinen"

Saksan liittokansleri Angela Merkel kertoi olevansa "raivoissaan ja surullinen" Yhdysvaltojen viimeöisistä tapahtumista.

Merkel sanoi myös, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on osasyyllinen tapahtumiin. Merkelin mukaan marraskuisten presidentinvaalien tuloksen kyseenalaistaminen johti osaltaan viimeöisiin mellakoihin.

– Pahoittelen syvästi, ettei presidentti Trump ole hyväksynyt tappiotaan marraskuusta lähtien, Merkel sanoi.

Yhdysvaltojen valtionvarainministeri Steven Mnuchin ja Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ovat tuominneet yhdessä viimeöiset mellakat Yhdysvalloissa.

Mnuchinin mukaan mellakoita "ei voi hyväksyä ja niiden täytyy loppua". Netanjahu puolestaan kutsui mellakoita "häpeällisiksi" ja kehotti tuomitsemaan ne voimakkaasti.

Mnuchin on matkustanut Israeliin, jossa hän ja Netanjahu tapaavat tänään Jerusalemissa.

Ihmisoikeuksien rikkojien riemupäivä

Kiinassa puolestaan on syytetty Yhdysvaltoja kaksinaismoralismista viimeöisten mellakoiden takia.

Maan ulkoministeriö ja valtiollinen sanomalehti Global Times vertasivat tapahtunutta Hongkongin demokratian puolesta järjestettyihin mielenosoituksiin. Ministeriön edustajan mukaan Yhdysvalloissa esimerkiksi monien medioiden reaktiot tapahtumiin ovat poikenneet täysin toisistaan.

Kiinan kommunistisen puolueen nuorisojärjestö kuvaili levottomuuksia "kauniiksi näyksi" some-kanava Weibossa. Kommentti on viittaus Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin aiempaan kommenttiin Hongkongin mielenosoituksista.

Iranin presidentti Hasan Ruhanin mukaan Washingtonin mellakat toivat ennen kaikkea esille sen, kuinka hauras ja haavoittuva länsimaalainen demokratia on. Ruhani kommentoi asiaa tv-puheessaan.

– Näimme, miten maaperä on altis populismille, huolimatta tieteen ja teollisuuden edistymisistä. Populisti saapui paikalle ja hän on johtanut maataan kohti katastrofia viimeiset neljä vuotta, Ruhani sanoi viitaten presidentti Trumpiin.

Brasilian Bolsonaro tukee Trumpia ja toistaa vaalivalheita

Brasiliassa kellossa on toinen ääni, sillä presidentti Jair Bolsonaro on ilmaissut tukensa Trumpille ja tämän vilpillisille väitteille vaalihuijauksesta.

Oikeistopopulistinen Bolsonaro toisti erheellisiä väitteitä siitä, että marraskuun presidentinvaaleissa olisi tapahtunut vaalivilppiä. Yksikään virallinen taho ei ole löytänyt todisteita, että vaaleissa olisi esiintynyt laajamittaista huijaamista.

Samalla Bolsonaro varoitti ilman todisteita, että myös Brasilian sähköinen vaalijärjestelmä on altis huijaukselle. Brasiliaa kohtaa hänen mukaansa vielä pahempi ongelma kuin Yhdysvaltoja, jos maa ei ota takaisin käyttöön paperisia äänestyslappuja.

Politiikan tutkijoiden mukaan Bolsonaro on mallintanut omaa presidenttiyttään Trumpin kaavan mukaan. Tutkijat pitävät todennäköisenä, että Bolsonaro joutuu eristyksiin maailman politiikassa Trumpin häviön vuoksi. Samalla Bolsonaron mahdollisuudet jatkokaudesta ovat heikentyneet vuonna 2022 järjestettävissä presidentin vaaleissa.

Bolsonaro oli myös viimeinen G20-maan johtaja, joka tunnusti Bidenin vaalivoiton. Tunnustus irtosi vasta sen jälkeen, kun Yhdysvaltain valitsijamiehet olivat virallisesti vahvistaneet Bidenin voiton yli kuukausi vaalien jälkeen.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka