Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

AFP:n tieto: Vankilassa oleva demokratia-aktivisti pidätetty Hongkongissa

Tunnettu demokratia-aktivisti Joshua Wong on pidätetty epäiltynä valtionvastaisesta toiminnasta, kertoo uutistoimisto AFP. Asiasta on kertonut uutistoimistolle korkea-arvoinen poliisilähde.

Wong pidätettiin uusien syytösten takia vankilassa, jossa hän on parhaillaan suorittamassa reilun vuoden pituista vankeusrangaistustaan roolistaan mielenosoitusten järjestämisestä. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Wong pidätettiin uuden kiistellyn turvallisuuslain nojalla.

Aiemmin on kerrottu, että Hongkongissa pidätettiin eilen turvallisuuslain nojalla kymmeniä opposition edustajia. Poliisi on vahvistanut pidättäneensä 53 opposition edustajaa poliisioperaatiossa varhain keskiviikkona.

Kyseessä oli tähän mennessä suurin Manner-Kiinan hallinnon kriitikoihin kohdistuva poliisioperaatio.

Hongkongin turvallisuusministeri John Lee sanoi pidätysten olleen välttämättömiä. Leen mukaan operaatiossa pidätettiin ihmisiä, jotka yrittivät "kaataa hallituksen". Hongkongin Kiinan-edustusto sanoi, että syytteeseen joutuneet "strategisesti järjestivät tai toteuttivat suunnitelman hallituksen halvaannuttamiseksi".

Hongkongin poliisi voi pidättää pidätetyt enintään 48 tunnin ajaksi, minkä jälkeen heidät on vietävä oikeuteen. Kansallista turvallisuutta koskevista rikoksista ei yleensä myönnetä vapautusta takuita vastaan.

Yhdysvallat ja EU harkitsee sanktioita

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on uhannut sanktioilla Hongkongin pidätysten takana olevia ihmisiä ja organisaatioita. Hänen mukaansa Yhdysvallat harkitsee sanktioita ja muita rajoitteita kaikkia niitä tahoja kohtaan, jotka ovat olleet osallisina pidätyksissä.

Pidätettyjen joukossa on myös yhdysvaltalainen asianajaja. Pompeon mukaan Yhdysvallat ei suvaitse kansalaistensa mielivaltaista pidättämistä tai häirintää.

Kiinan ulkoministeriön edustaja kommentoi Pompeon lausunnon "rikkovan vakavasti kansainvälisiä suhteita koskevia sääntöjä" ja kehotti Pompeota lopettamaan puuttumisen Kiinan sisäisiin asioihin.

EU on vaatinut Hongkongia vapauttamaan pidätetyt ihmiset välittömästi. Euroopan komission edustaja kertoi keskiviikkona, että komissio harkitsee uusia sanktioita Kiinalle pidätysten takia. Jotta Kiinalle voidaan asettaa uusia sanktioita, EU:n 27 jäsenmaan tulee hyväksyä ne yksimielisesti.

Yhdysvalloissa tulevan presidentin Joe Bidenin ulkoministeriksi valitsema Antony Blinken sanoi viranomaisten käynnistäneen "hyökkäyksen niitä kohtaan, jotka rohkeasti puolustavat yleisiä oikeuksia".

Samoin Britannian ulkoministeri Dominic Raab arvosteli pidätyksiä keskiviikkona.

Kiinan ote Hongkongista on kiristynyt entisestään kesällä voimaan tulleen turvallisuuslain myötä. Laki muun muassa mahdollistaa kovempia rangaistuksia rikoksista sekä vakavista rikoksista epäiltyjen tuomitsemisen Kiinassa.