Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Demokraatit valtasivat Georgian ja varmistivat "värisuoransa" samaan aikaan, kun Trumpin tukijat tunkeutuivat kongressiin

Demokraateilla on Joe Bidenin kaudella niin sanottu "värisuora" eli enemmistö sekä edustajainhuoneessa että senaatissa.

Yhdysvalloissa useat valtakunnalliset uutiskanavat ovat julistaneet demokraattien Jon Ossoffin voittaneen republikaanien David Perduen Georgian osavaltion senaattoreiden uusintavaalissa. Näin ollen demokraatit saavat Yhdysvaltain senaattiin pienimmän mahdollisen enemmistön.

Vahvistus demokraattien ratkaisevalle voitolle tuli samaan aikaan kun kaikkien päähuomio keskittyi presidentti Donald Trumpia tukevan väkijoukon tunkeutumiseen kongressin rakennuksiin Washingtonissa.

Jo aiemmin tänään NBC-uutiskanava totesi demokraatti Raphael Warnockin voittaneen senaatinvaalissa vastustajansa republikaanisenaattori Kelly Loefflerin. Molemmat uusintavaalit olivat erittäin tiukkoja.

Republikaaneilla ja demokraateilla on tuloksen myötä molemmilla 50 senaattoria. Vaaka kallistuu kuitenkin demokraattien eduksi senaatin puhemiehenä toimivan tulevan varapresidentin Kamala Harrisin ansiosta.

"Republikaanien vaalitappio melko varmasti seurausta Trumpin toiminnasta"

Republikaanien historiallinen tuplatappio uusintavaaleissa puolueelle perinteisesti vahvassa syvän etelän osavaltiossa on laitettu yhdysvaltalaismediassa paljolti presidentti Trumpin syyksi. Trump on marraskuisen vaalitappionsa jälkeen syyttänyt vaaleja ja arvostellut myös republikaaneja edustavia vaaliviranomaisia niukasti häviämässään Georgiassa.

Georgian republikaaniehdokkaat David Perdue ja Kelly Loeffler peesailivat kampanjoissaan Trumpin perättömiä vilppisyytöksiä, minkä on arveltu ärsyttäneen maltillisia republikaaniäänestäjiä.

Myös väitöskirjatutkija Jani Kokko Jyväskylän yliopistosta arvioi, että vaalitappio on melko varmasti seurausta Trumpin toiminnasta.

– Kyllä sillä on ollut oma vaikutuksensa siihen, että republikaanit eivät ole lähteneet äänestämään tai ovat saattaneet äänestää demokraattiehdokkaita, Kokko sanoo.

Musta pastori kumosi nyrkkisäännön

Warnock tekee historiaa, sillä hän on ensimmäinen etelän osavaltiosta valittu afroamerikkalainen demokraattisenaattori. Etelän osavaltioissa väestö on keskimäärin melko konservatiivista, ja demokraattien senaattoriehdokkaat ovat usein olleet maltillisia valkoisia miehiä, joilla on katsottu olevan paremmat mahdollisuudet voittoon kuin mustilla ehdokkailla.

Pastori Raphael Warnock kuitenkin osoitti, että tämä vanha nyrkkisääntö ei pidä enää paikkaansa ainakaan Georgiassa.

Jon Ossoffista puolestaan tulee Georgian ensimmäinen juutalainen senaattori.