Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutissuomalainen seurasi hetki hetkeltä, kun Trumpin kannattajat tunkeutuivat Capitol-kukkulalle – levottomuuksissa kuoli ainakin neljä ja loukkaantui useita, lukuisia pidätyksiä

Päätämme Uutissuomalaisen liveseurannan Washingtonin tapahtumista tähän.

KELLO 8.25 Yhdysvaltojen pääkaupungin Washington DC:n levottomuuksissa on kuollut neljä ihmistä, kertoo muun muassa CNN. Yksi heistä oli nainen, jota ammuttiin rintaan presidentti Trumpin kannattaijen tunkeuduttua kongressitaloon. Kolme muuta kuolonuhria kuolivat muista syistä, joita poliisi ei ole eritellyt tarkemmin. Aiemmin kerrottiin, että 24-vuotias mies on kriittisessä tilassa sairaalassa. Mies oli pudonnut lähes kymmenen metrin korkeudelta kiipeiltyään kongressirakennuksen seinillä.

Kello 04.35 Tilanne Washingtonissa näyttäisi nyt lopullisesti rauhoittuneen. Yhdysvaltalaismediat keskittyvät jo kongressin kokoukseen, jossa Joe Bidenin vaalivoitto tullaan vahvistamaan.

Washingtonin keskiviikkoa voidaan pitää historiallisena ja sitä tullaan epäilemättä käymään läpi vielä pitkään. Myös presidentti Donald Trumpin asemaa saatetaan vielä koetella vain viikkoja ennen vallan vaihtumista.

Katso kuvasarja: Presidentti Trumpin kannattajat murtautuivat kongressirakennukseen Washingtonissa

Kello 03.37 Arvovaltaisen Washington Post -sanomalehden johto vaatii presidentti Donald Trumpin syrjäyttämistä virastaan perustuslain 25. lisäyksen nojalla.

Syynä ovat tämän lietsomat mielenosoitukset, joissa presidentin kannattajat tunkeutuivat kongressin tiloihin. 25. lisäyksen mukaan varapresidentti Mike Pence ja hallituksen muut ministerit voivat syrjäyttää presidentin virastaan, jos tämän ei katsota voivan enää toteuttaa tehtäviään.

Lehden ohella useat poliitikot ovat päivän tapahtumien seurauksena vaatineet presidentin syrjäyttämistä joko 25. lisäyksen nojalla tai virkasyytteen nostamisella, kertoo New York Times.

Kello 03.24 Entinen presidentti Barack Obama sanoo lausunnossaan, että tämän päivän väkivallan Capitolissa lietsoi istuva presidentti, joka on jatkanut perusteettomia valheitaan laillisen vaalin tuloksesta.

Obaman mukaan keskiviikon tapahtumat tullaan muistamaan historiassa suurena häpeänä Yhdysvalloille. Obaman keskiviikon tapahtumia ei kuitenkaan voida pitää yllätyksenä.

Myös toinen entinen presidentti, Bill Clinton, syytti Trumpia Capitol-kukkulan tapahtumista.

– Keskiviikkoista hyökkäystä Yhdysvaltain kongressitaloon vauhditti neljä vuotta jatkunut myrkyllinen politiikka ja sinä aikana kylvetty väärä tieto, epäluottamus ja yhdysvaltalaisten kääntäminen toisiaan vastaan, Clinton twiittasi.

Clinton muistuttaa, että marraskuiset presidentinvaalit olivat oikeudenmukaiset.

Hillary Clinton puolestaan tviittaa, että keskiviikkona kotimaiset terroristit hyökkäsivät demokratian perustaa eli rauhanomaista vallanvaihtoa vastaan.

Kello 03.17 Senaatin johtajat molemmista puolueista tuomitsivat kovin sanoin Capitol-rakennuskompleksiin tunkeutuneen väkijoukon. Kokouksen aloittanut varapresidentti Mike Pence, republikaanijohtaja Mitch McConnell ja demokraattijohtaja Chuck Schumer kaikki korostivat, että rakennukseen tunkeutunut väkijoukko ei voittanut, vaan kongressi vie tehtävänsä loppuun.

Kello 03.08 Kongressi jatkaa vaalitulosten vahvistamiskokousta tällä hetkellä. Paluun kokoukseen aloitti varapresidentti Mike Pence puheellaan.

Kello 02.59 Republikaanisenaattori Rand Paul kertoi NBC:n mukaan toimittajille, että vaalitulosten vahvistamiskokouksessa ei odoteta enää vastalauseita.

Vaalituloksen vahvistaminen on yleensä nopea ja pitkälti seremoniallinen tapahtuma. Tällä kertaa kokouksen arveltiin jo etukäteen venyvän tavallista pidemmäksi, sillä useat kongressin republikaanit kertoivat aikovansa esittää vastalauseen valitsijaäänistä. Vastalauseiden läpimenoon ei kuitenkaan missään vaiheessa ollut todellisia mahdollisuuksia.

Trumpin liittolainen republikaanisenaattori Lindsay Graham sanoi CNN:n mukaan, että seuraava askel on saattaa päätökseen presidentiksi valitun Joe Bidenin ja varapresidentiksi valitun Kamala Harrisin valintojen vahvistaminen.

Kello 02.55 Iso joukko senaattoreja molemmista puolueista on lähtenyt kohti Capitolia turvapaikastaan, jossa he odottivat tilanteen rauhoittumista, kertoo CNN.

Kanavan mukaan myös varapresidentti Mike Pence on palannut senaatin tiloihin.

Kello 02.43 Melania Trumpin kansliapäällikkö Stephanie Grisham on eronnut, CNN kertoo. Grisham oli aiemmin Trumpin presidenttikaudella Valkoisen talon viestintäpäällikkö ja lehdistösihteeri.

Keskiviikon levottomuudet vaikuttivat Grishamin eropäätökseen, kanavan lähde kertoo.

Kello 02.28 CNN kertoo lähteisiinsä vedoten, että Yhdysvaltain kongressi on jatkamassa vaalituloksen vahvistamiskokousta mahdollisesti jo iltakahdeksalta paikallista aikaa, eli kolmelta yöllä Suomen aikaa.

Kanavan mukaan edustajainhuoneen ja senaatin istuntosaleja siivotaan parhaillaan kokouksen jatkamista varten.

Kello 02.22 Twitter kertoo lukinneensa presidentti Trumpin henkilökohtaisen Twitter-tilin 12 tunnin ajaksi. Twitter poisti jo aiemmin kolme Trumpin twiittiä.

Yhtiön mukaan Trumpin twiitit rikkoivat vakavasti sen sääntöjä, ja jatkossa uudet sääntörikkomukset tulevat johtamaan tilin pysyvään jäädyttämiseen.

Twitterin ratkaisu on merkittävä, sillä yhtiö on toistaiseksi välttänyt kovempia toimenpiteitä Trumpin twiittien valvonnassa. Yhtiö uhkasi Trumpia tilin pysyvällä jäädyttämisellä nyt ensimmäistä kertaa, CNN kertoo.

Twitteriä on kritisoitu pitkään sääntöjä rikkovien Trumpin twiittien sallimisesta. Yhtiö on tosin kertonut, että Trumpin erityisasema katoaa, kun Joe Bidenista tulee presidentti tammikuun 20. päivä.

Presidentti Trump on käyttänyt Twitteriä paikoin jopa tärkeimpänä viestintäkanavanaan presidenttikautensa aikana. Trumpilla on palvelussa yli 88 miljoonaa seuraajaa.

Kello 02.12 Keskiviikkona Yhdysvaltain kongressin Capitol-rakennukseen tunkeutuneet presidentti Trumpin kannattajat protestoivat tiettävästi marraskuisten presidentinvaalien tulosta.

Keskiviikkona vahvistui kuitenkin myös kongressin ylähuoneen eli senaatin siirtyminen republikaanien hallinnasta demokraateille, kun useat valtakunnalliset uutiskanavatjulistivat demokraattien Jon Ossoffin voittaneen republikaanien David Perduen Georgian osavaltion senaattoreiden uusintavaalissa.

Demokraatit valtasivat Georgian ja varmistivat "värisuoransa" samaan aikaan, kun Trumpin tukijat tunkeutuivat kongressiin

Kello 02.00 Washingtonin Capitol-kukkulan tapahtumat eivät ole hyväksyttäviä, eikä laittomuuksia ja mellakoita voi koskaan hyväksyä, kirjoittaa Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo Twitterissä.

Pompeo kutsuu tviitissään kongressitaloon tunkeutuneita mielenosoittajia rikollisiksi ja toivoo heille oikeudellisia seuraamuksia.

Pompeo kertoo tukevansa ihmisten oikeutta protestoida rauhanomaisesti omien uskomustensa puolesta. Muiden turvallisuuden vaarantaminen on hänen mukaansa kuitenkin sietämätöntä.

Myös Yhdysvaltain entinen presidentti George W. Bush julkaisi lausunnon, jossa hän tuomitsee mielenosoittajien tunkeutumisen kongressirakennukseen, uutisoivat muun muassa CNN ja Huffington Post. Bush kuvailee näkyä kuvottavaksi ja sydäntä särkeväksi.

Bushin mukaan vaalitulos voidaan kyseenalaistaa tähän tapaan banaanivaltiossa, ei demokraattisessa tasavallassa.

Bush ei mainitse väistyvää presidenttiä Donald Trumpia nimeltä lausunnossaan, mutta sanoo olevansa tyrmistynyt "joidenkin poliittisten johtajien" vastuuttomasta käytöksestä.

Kello 01.55 Mediatietojen mukaan väkijoukko kongressirakennuksen ympärillä on pitkälti hajaantunut tai lähtenyt. Washingtonissa alkoi ulkonaliikkumiskielto vajaa tunti sitten, eli yhdeltä yöllä Suomen aikaa.

The New York Times kertoo, että Washingtonin koko kansalliskaarti on laitettu liikekannalle kongressirakennuksen levottomuuksien vuoksi. Tämä tarkoittaa noin 2 700 henkilöä, jotka jalkautuvat Washingtoniin keskiviikkoillan aikana.

NYT:n mukaan poliisi on takavarikoinut illan aikana ainakin viisi asetta.

Kello 01.45 Edustajainhuoneen puhemies, demokraatti Nancy Pelosi kertoo, että kongressiedustajat ovat päättäneet jatkaa vaalituloksen vahvistamiskokousta, kunhan kongressirakennusta voidaan turvallisesti käyttää.

Kello 01.38 Trumpin edellinen twiitti ja hänen aiemmin jakamansa video on poistettu viestipalvelu Twitteristä. Facebook ja Youtube poistivat videon jo aiemmin. The New York Timesin mukaan Twitter poisti videon, koska se rikkoi yhtiön sääntöjä.

Kello 01.35 Valkoisessa talossa työskentelevä avustaja sanoo CNN:lle, että presidentti Trump on yksin syyllinen Washingtonin levottomuuksiin.

– En olisi ikinä uskonut, että näin kävisi. Tätä ei voi puolustaa, avustaja sanoi kanavalle.

Republikaanisenaattori Mitt Romney, joka on jo aiemmin vastustanut Trumpia, kutsui Washingtonin tapahtumia lietsomaksi kapinaksi.

Kello 01.28 Lukuisat tahot ovat syyttäneet presidentti Donald Trumpia Washingtonin levottomuuksista. Trump puhui väkijoukolle ennen kuin se siirtyi kohti kongressirakennusta.

Trump on illan aikana kehottanut kannattajiaan lähtemään kotiin, mutta on edelleen jatkanut vääriksi todistettuja väitteitään presidentinvaalien vilpillisyydestä. Hieman yhden jälkeen Suomen aikaa lähettämässään twiitissä Trump vaikutti vierittävän vastuun levottomuuksista vaalitulokselle ja jatkoi väitteitään vaalituloksen virheellisyydestä.

Twitter on estänyt Trumpin twiitin jakamisen, koska se rikkoo Twitterin sääntöjä, eikä viestipalvelu halua sen leviävän enempää. Twitterin viestiin liittämä varoitus myös toteaa, että twiittiin ei voi reagoida väkivallan riskin vuoksi.

Kello 01.08 CNN kertoo, että Capitol-rakennuksen länsipuolella rakennustelineitä kiivennyt 24-vuotias mies loukkaantui vakavasti pudottuaan yli yhdeksän metrin matkan maahan. Hänet vietiin kanavan mukaan sairaalaan kriittisessä tilassa.

Kello 01.02 Kongressijohtajat haluavat viedä vaalituloksen vahvistamisen loppuun vielä tänään, kertoo CNN. Normaalisti rutiininomainen kokous keskeytyi, kun mielenosoittajat tunkeutuivat kongressirakennukseen.

– Nämä roistot eivät aja meitä pois, demokraattisenaattori Joe Manchin sanoi CNN:lle.

Kello 00.55 Kongressirakennuksessa ammuttu nainen on kuollut, kertovat muun muassa NBC ja MSNBC. Mediatietojen mukaan naista ammuttiin rintaan ja hänen kerrottiin vuotaneen paljon verta, kun häntä kuljetettiin ambulanssiin. Muita yksityiskohtia ampumisesta on vielä niukasti.

Kello 00.53 Washingtoniin määrätty ulkonaliikkumiskielto alkaa kello yhdeltä Suomen aikaa. Mediatietojen perusteella tilanne kongressitalon edustalla näyttäisi rauhoittuneen jonkin verran.

Britannian pääministeri Johnson: Yhdysvaltain kongressin tapahtumat häpeällisiä

Kello 00.48 CNN:n mukaan poliisi on kertonut turvanneensa Capitol-rakennuksen. Kanavan mukaan poliisi siirtää mellakoitsijoita tällä hetkellä kauemmas rakennuksen länsipuolella.

Poliisin toimet näkyvät esimerkiksi CBS-kanavan jakamalla videolla.

Kello 00.43 Ainakin 13 henkilöä on pidätetty Washingtonin välikohtauksessa, kertoi Washingtonin poliisipäällikkö Robert Contee. Hänen mukaansa yksikään pidätetyistä henkilöistä ei ole paikallinen, vaan oli tullut pääkaupunkiin muualta.

Kello 00.40 Muutamat kongressiedustajat ovat ajamassa presidentti Donald Trumpin ennenaikaista viraltapanoa Washingtonin tapahtumien myötä. Demokraattiedustajat Ted Lieu ja David Cicilline pyytävät varapresidentti Mike Penceä vetoamaan Yhdysvaltain perustuslain 25. lisäykseen, mikä poistaisi Trumpin vallasta. Perustuslain lisäyksen mukaan varapresidentti ja hallinnon kabinetin enemmistö voi julistaa presidentin kykenemättömäksi hoitamaan virkaansa. Tässä tapauksessa varapresidentti Pence nousisi presidentiksi. On kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että 25. lisäystä tultaisiin käyttämään.

Tämän lisäksi esimerkiksi demokraattiedustajat Ilhan Omar ja Ayanna Pressley ovat puhuneet presidentti Trumpin asettamisesta virkarikossyytteeseen. Virkarikossyyte olisi jo Trumpin presidenttikauden toinen.

Valta vaihtuu Yhdysvalloissa joka tapauksessa tammikuun 20. päivä, kun Joe Bidenista tulee maan uusi presidentti.

Kello 00.23 Washington D.C:n entinen poliisijohtaja Charles Ramsey sanoo CNN:lle, että jokaisen Capitol-rakennuksen sisällä olevan henkilön tulisi olla käsiraudoissa.

Kello 00.20 Oregonilainen senaattori Jeff Merkley twiittaa, että kongressin työntekijät pelastivat senaattihuoneesta valitsijamiesääniä, jotka väkijoukko olisi muuten polttanut.

Kello 00.18 Uutiskanava NBC avaa kongressirakennukseen tunkeutuneiden henkilöiden edessä olevia mahdollisia seuraamuksia. Kanavan mukaan mielenosoittajia voidaan mahdollisesti syyttää muun muassa luvattomasta oleskelusta, rajoitettuun valtion rakennukseen astumisesta ja valtion omaisuuden vahingoittamisesta.

Edellä mainituista syytteistä voidaan tuomita sakkoihin ja korkeintaan vuoteen vankeudessa. Mikäli vahingoitetun valtion omaisuuden arvo ylittää 1 000 dollaria, tai rajoitettuun valtion rakennukseen tunkeutunut kantaa asetta tai aiheuttaa siellä vammoja, voidaan henkilö tuomita NBC:n mukaan korkeintaan 10 vuoden vankeuteen.

Kello 00.04 Uutiskanava CNN raportoi, että kongressijohtajia evakuoidaan Capitol-rakennuskompleksista. CNN:n mukaan heidät viedään Washingtonin lähellä olevaan Fort McNairin sotilastukikohtaan.

Kello 00.02 Ainakin kaksi putkipommiksi epäiltyä räjähdettä on löytynyt Washingtonissa, kertoo liittovaltion poliisin edustaja uutiskanava CNN:lle.

Toinen oli rakennuksessa, jossa on republikaanien kansallisen komitean toimistoja ja toinen oli kongressin rakennuskompleksissa.

Liittovaltion poliisin edustajan mukaan kyse oli todellisista räjähteistä, jotka tehtiin vaarattomiksi.

Kello 23.49 Uutissuomalainen jatkaa Washington D.C:n kaaoksen seuraamista tässä päivittyvässä jutussa.

Tilanne Yhdysvaltain pääkaupungissa eskaloitui, kun kongressitalon eli Capitolin ulkopuolelle kokoontuneet presidentti Donald Trumpin kannattajat pääsivät rakennukseen sisälle. Yhdysvaltain kongressin piti tavallisesti rutiininomaisessa kokouksessaan julistaa demokraatti Joe Biden virallisesti maan uudeksi presidentiksi. Jo etukäteen oli tiedossa, että istunnosta tulee pitkä, sillä osa republikaaneista aikoi vastustaa Bidenin valintaa ja pitkittää tilaisuutta. Mielenosoittajien tunkeutuminen rakennukseen keskeytti istunnon. Kongressiedustajat ja senaattorit evakuoitiin ja heitä kehotettiin käyttämään kaasunaamareita, sillä rakennuksessa oli kyynelkaasua.

Aluksi mielenosoittajat olivat Trump-kyltteineen ja lippuineen rakennuksen edustalla ja portailla, mutta syystä tai toisesta he onnistuivat pääsemään rakennukseen sisälle. Osa rikkoi tunkeutuessaan ikkunoita.

Uutiskanava CNN on kertonut, että yksi nainen on haavoittunut vakavasti, kun häntä ammuttiin rintaan kongressirakennuksen alueella. Uutiskanava perustaa tietonsa kahteen eri lähteeseen, joiden mukaan nainen on kriittisessä tilassa. Mielenosoituksissa on loukkaantunut myös useita poliiseja ja ainakin yksi poliisi on kuljetettu sairaalaan.

Yhdysvaltain kansalliskaartin sotilaat on kutsuttu apuun lopettamaan mielenosoittajien riehunta kongressissa. Asia on vahvistettu Valkoisesta talosta, kertovat amerikkalaismediat. Myös naapuriosavaltiot Virginia ja Maryland kertovat lähettävänsä kansalliskaartiaan pääkaupunkiin.