Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Noin 12 000 uutta alokasta aloittaa palveluksensa, Levillä palaa valtava huoltohalli, Lähes puolet Otkesin suosituksista toteuttamatta

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Pakkoavioliiton uhreja tunnistetaan Suomessa yhä enemmän

Pakkoavioliiton uhreja tunnistetaan Suomessa yhä enemmän. Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän mukaan enenevissä määrin tunnistetaan tapauksia, joissa Suomessa asuva tyttö on saatettu lähettää naitettavaksi ulkomaille.

Ulkomaille kadonneen auttaminen on vaikeaa. Suomalaisten viranomaisten toimivalta ei ulotu muihin valtioihin ja muut valtiot rajaavat tarkasti, kenen antavat toimia alueellaan.

Auttamisjärjestelmässä on tällä hetkellä avun piirissä runsaat 120 pakkoavioliiton uhria. Vuonna 2019 järjestelmään otettiin autettavaksi 52 pakkoavioliiton uhria, kun vuonna 2018 heitä otettiin asiakkaaksi vain 20.

Levillä palaa valtava huoltohalli - pelastuslaitos antanut vaaratiedotteen savusta

Kittilässä Sirkan kylässä roihuaa noin tuhannen neliön huoltohalli. Sirkka on matkailualasta tunnettu kylä, jossa sijaitsee Levin hiihtokeskuksen hotelleja ja palveluja.

Lapin pelastuslaitos sai ilmoituksen palosta myöhään sunnuntai-iltana. Päivystävä palomestari Lauri Manninen kertoi STT:lle maanantain puolella keskiyön jälkeen, että sammutus- ja pelastustyöt jatkuvat edelleen.

Pelastuslaitos antoi Leville sunnuntai-iltana yhdentoista jälkeen vaaratiedotteen vaarallisesta savunmuodostuksesta. Alueen ihmisiä kehotetaan pysymään sisätiloissa ja sulkemaan ilmanvaihto.

Helsingin paloittelusurman käsittely alkaa käräjillä - kolmea miestä syytetään murhasta

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään käsittely kesällä paljastuneesta paloittelusurmasta.

Kolmen miehen syytetään murhanneen kolmikymppisen miehen MC Apache -moottoripyöräkerhon tiloissa Helsingin Metsälässä heinäkuun lopulla. Neljättä miestä syytetään avunannosta murhaan.

Poliisi on kertonut, että rikoksen taustalla oli riita huumeista. Poliisin mukaan uhrin ruumis pyrittiin hävittämään veriteon jälkeen.

Lisäksi jutussa on syytettynä viisi ihmistä lievemmistä rikoksista. Käsittelyyn on varattu useita päiviä.

Noin 12 000 uutta alokasta aloittaa tänään palveluksensa

Noin 12 000 uutta alokasta aloittaa tänään palveluksensa. Maavoimissa palveluksensa aloittaa noin 9 500 alokasta ja loput jakaantuvat Merivoimien, Ilmavoimien ja Rajavartiolaitoksen joukko-osastoihin.

Koronapandemia näkyy alokkaiden koulutuksessa muun muassa siten, että hygieniaohjeistuksen noudattamista valvotaan erityisen tarkasti. Pandemian vuoksi myös vierailuja varuskunta-alueille rajoitetaan. Varusmiesten vakuutus- ja valatilaisuuksia voi seurata maksuttoman verkkolähetyksen kautta.

Uutissuomalainen: Lähes puolet Onnettomuustutkintakeskuksen suosituksista on toteuttamatta

Lähes puolet Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) vuosien 2010–2020 aikana antamista suosituksista on jäänyt toteuttamatta, kertoo Uutissuomalainen.

Otkes antoi tuona aikana onnettomuustutkintojensa perusteella yhteensä 586 turvallisuussuositusta, joista reilu puolet eli 316 on toteutettu. Lisäksi pieni osa on toteutettu osittain. Loput suositukset ovat jääneet toistaiseksi toteuttamatta.

Otkes antaa vuosittain noin viitisenkymmentä suositusta. Yhden tutkitun onnettomuuden perusteella annetaan tavallisesti useita suosituksia. Suosituksia ei ole pakko toteuttaa.

Demokraattien Nancy Pelosi valittiin nipin napin uudelleen edustajainhuoneen puhemieheksi

Yhdysvalloissa demokraattipuolueen Nancy Pelosi valittiin uudelleen edustajainhuoneen puhemieheksi. Puhemiehestä äänestettiin paikallista aikaa sunnuntaina.

Viimeiset kaksi vuotta puhemiehenä toiminut Pelosi voitti vain niukasti vastaehdokkaansa, edustajainhuoneen republikaanijohtajan Kevin McCarthyn. Pelosi sai vaalissa 216 ääntä, kun McCarthy keräsi 209 ääntä.

Pelosi valittiin edustajainhuoneen puhemieheksi nyt neljännelle kaudelleen. (Lähde: AFP)

Britannialainen oikeusistuin päättää Assangen mahdollisesta luovutuksesta Yhdysvaltoihin

Britannialainen oikeusistuin päättää tänään, luovutetaanko tietovuotosivusto Wikileaksin perustaja Julian Assange Yhdysvaltoihin. Oikeuden oli määrä antaa päätös jo viime syksynä, mutta sitä lykättiin vuodenvaihteen yli.

Yhdysvallat on vaatinut Britanniaa luovuttamaan Assangen, jota se syyttää vakoilusta. 49-vuotiasta Assangea odottaa Yhdysvalloissa yhteensä 18 syytettä, jotka liittyvät Wikileaksin vuonna 2010 julkaisemiin salaisiksi luokiteltuihin asiakirjoihin.

Jos Assange luovutettaisiin Yhdysvaltoihin ja tuomittaisiin siellä kaikista niistä syytteistä, joita häntä vastaan on nostettu, hän voisi saada jopa 175 vuoden tuomion.

Norjan vyöryuhrien tunnistaminen jatkuu - kuolonuhrien joukossa mies ja hänen kaksivuotias tyttärensä

Norjan maanvyörymäalueelta löydettyjen kuolonuhrien tunnistaminen jatkuu. Kuolleiden joukossa ovat muun muassa 40-vuotias mies ja hänen kaksivuotias tyttärensä.

Sunnuntaina alueelta löydettiin kolme uutta kuolonuhria. Yhteensä alueelta on nyt löydetty seitsemän kuollutta, joista viiden henkilöllisyys on vahvistettu.

Julkisuuteen on kerrottu lisäksi yli 50-vuotiaan naisen ja hänen 29-vuotiaan poikansa sekä perjantaina löydetyn 31-vuotiaan miehen henkilöllisyydet.

Kolme ihmistä on edelleen kateissa, mutta toivo heidän löytämisestä elossa oli hiipumassa sunnuntai-iltana.

Maanvyöry tapahtui Gjerdrumin kunnassa Oslon lähistöllä aikaisin keskiviikkoaamuna. (Lähteet: NTB, AFP)

USA:n entiset puolustusministerit: Armeijan osallistaminen vaalikiistoihin vaarallista ja laitonta

Yhdysvaltain entiset puolustusministerit varoittavat, että pyrkimykset osallistaa armeija presidentinvaalikiistaan veisivät maan vaarallisille ja perustuslain vastaisille vesille.

Ex-ministerit kehottavat puolustusministeriötä sitoutumaan rauhanomaiseen vallanvaihdokseen. Ministerien mukaan vaaliprosessi ja rauhanomainen vallanvaihto kuuluvat yhdysvaltalaisen demokratian tunnusmerkkeihin.

Washington Postissa julkaistun esseen ovat allekirjoittaneet kaikki elossa olevat entiset puolustusministerit, mukaan lukien kaksi väistyvän presidentin Donald Trumpin tehtävään nimittämää henkilöä.

Trump ei ole suostunut hyväksymään vaalitappiotaan demokraattien Joe Bidenille. (Lähde: AFP)