Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin paloittelusurman käsittely alkaa käräjillä – kolmea miestä syytetään murhasta ja neljättä avunannosta

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään käsittely kesällä paljastuneesta paloittelusurmasta. Kolmea miestä syytetään murhasta ja neljättä avunannosta murhaan.

Kolmen miehen epäillään murhanneen kolmikymppisen miehen MC Apache -moottoripyöräkerhon tiloissa Helsingin Metsälässä heinäkuun lopulla. Poliisi on kertonut aiemmin, että uhri kutsuttiin kerholle, missä häntä pahoinpideltiin usean ihmisen voimin ja usealla eri välineellä, muun muassa lekalla. Väkivalta oli pitkäkestoista, ja uhri kuoli saamiinsa vammoihin.

Poliisin mukaan uhrin ruumis pyrittiin hävittämään veriteon jälkeen ja tila siivottiin. Poliisi löysi ruumiin muun tutkinnan yhteydessä tekoa seuranneena päivänä. Ruumis löytyi kerhon tiloista.

Poliisin mukaan rikoksen taustalla oli pitkään jatkunut riita huumeista. Kyse oli epäilystä, että uhri olisi varastanut amfetamiinia epäillyiltä tekijöiltä, poliisi kertoi.

Yhtä murhasta syytetyistä miehistä syytetään myös saman uhrin tapon yrityksestä viikkoa aiemmin. Poliisin mukaan uhria yritettiin ampua Helsingin Kalasatamassa, mutta luoti ei osunut. Ampuminen tapahtui kadulla kauppakeskus Redin läheisyydessä, ja siitä on silminnäkijähavaintoja.

Esitutkinnassa epäillyt kiistivät syyllistyneensä henkirikokseen.

Useiden on epäilty osallistuneen teon peittelyyn

Alun perin tapaukseen liittyen vangittiin 12 ihmistä: kymmenen miestä ja kaksi naista. Tänään alkavassa oikeudenkäynnissä syytettyjä on yhteensä yhdeksän.

Murhasta ja avunannosta syytettyjen miesten lisäksi viittä muuta ihmistä syytetään lievemmistä rikosnimikkeistä, kuten rikoksentekijän suojelemisesta ja hautarauhan rikkomisesta.

– Niiden, joiden ei epäillä osallistuneen varsinaiseen väkivallantekoon, epäillään katselleen ja kuunnelleen tekoa yrittämättä keskeyttää tekoa. Useampien henkilöiden epäillään yhdessä osallistuneen teon jälkien peittelyyn, tutkinnanjohtaja Mikko Nikkanen Helsingin poliisista kertoi joulukuussa.

Poliisin mukaan MC Apachea ei voida pitää järjestäytyneenä rikollisryhmänä, vaan kyseessä on ennemminkin muutamien ihmisten harrastusporukka. Henkirikoksen uhri ei ollut mukana kerhon toiminnassa.