Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Suomeen piti tulla 100 000 – 300 000 rokotetta, mutta niitä saatiin vain 10 000 – mitä tapahtui?

EU-maat ovat joutuneet lähes laidasta laitaan pettymään saamaansa rokotemäärään, kertoo Yleisradio. Suomeen odotettiin joulun alla 100 000 – 300 000 rokotetta, mutta lopulta niitä saatiin vain 10 000. Myös sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhiala myöntää tämän olleen pettymys ja yllätys.

– On pakko todeta, että onhan se hidasta siihen nähden, mitä alun perin on ajateltu. Puhuttiin sadoista tuhansista, ei kymmenistä tuhansista. Tämä on huomattavasti hitaampaa siihen nähden, Varhiala kertoo Ylen haastattelussa.

Rokotteiden vähyyteen syypää on esimerkiksi muiden maiden kilpailu EU:n varaamista rokotteista. Luvatut miljoonat rokotteet eivät löytäneet tietään unionin jäsenmaihin, vaan menivät muualle, muiden muassa Yhdysvaltoihin ja Intiaan. Lisäksi rokotevalmistajilla on ollut vaikeuksia vastata valtavaan kysyntään tarpeeksi laadukkailla tuotantolaitoksilla.

Unioni on antanut myyntiluvan vasta yhdelle rokotteelle, ja toiselle se on irtoamassa todennäköisesti ensi viikolla. Lupakäsittelyssä olevaa AstraZenecan rokotetta on kuitenkin tilattu rokotteista vähiten. Ymmärrettävästi lupaprosesseissa ei haluta hutiloida.

Ylen haastatteleman Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtavan asiantuntijan Mia Kontion mukaan Suomeen on tähän mennessä tullut noin 50 000 rokoteannosta, joilla voidaan rokottaa 25 000 henkilöä. Vuoden ensimmäisellä kokonaisella viikolla annoksia pitäisi saapua 50 000 lisää. Rokotustahti tulee kiihtymään, mikäli rokotetta saadaan luvatut määrät.

Suomea vähemmän rokotetta on saanut esimerkiksi Ranska, jossa vasta 138 ihmistä oli saanut rokotteen vuodenvaihteeseen mennessä.