Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoden ensimmäiset tähdenlennot ovat bongattavissa pilvipeitteen rakoillessa

Taivaalla on parhaillaan mahdollisuus nähdä vuoden ensimmäinen tähdenlentoparvi kvadrantidit, kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa. Parven meteoreja näkyy tammikuun 12. päivään saakka. Parhaan ajan havainnoille on arvioitu olevan sunnuntaina tammikuun 3. päivänä aamun koitteessa sekä seuraavana yönä. Hyvissä olosuhteissa kvadrantideja voi näkyä jopa 60 tunnissa. Ne ovat hitaita ja usein valkeita, Ursa kertoo.

Havaintojen tekemistä haittaa kuitenkin keskitalvelle tyypillinen pilvisyys. Ilmatieteen laitoksen mukaan perjantai näyttää pilviseltä koko maassa. Lauantaina sää jatkuu pilvisenä idässä ja myös enimmäkseen maan länsiosassa.

– Lännessä jonkinlaista pilvipeitteen rakoilua saattaa olla Pohjanmaan maakunnissa ja rannikolla. Ei ehkä kovin paljoa, mutta jonkinlainen mahdollisuus on, arvioi STT:lle päivystävä meteorologi Ville Siiskonen.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä sadealue leviää myös länteen päin. Pilvettömyydestä on toiveita pohjoisessa.

– Skandinaviassa oleva korkeapaine pääsee työntymään jonkin verran Lapin alueelle. On todennäköistä, että siellä on selkeämpää. Muualla maassa näyttäisi olevan pilvistä.

Luvassa kaksi pimennystä

Ursan mukaan Suomen alueella nähdään alkaneena vuonna myös kaksi pimennystä. 10. kesäkuuta Suomessa näkyy osittaisena rengasmainen auringonpimennys. Etelässä auringon halkaisijasta peittyy tuolloin hieman alle puolet ja pohjoisimmassa Suomessa noin 60 prosenttia.

Osittainen kuunpimennys tapahtuu marraskuun 19. päivänä. Se kuitenkin näkyy Ursan mukaan Suomessa heikosti.